• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre mühendisliği gereksiz meslek mi?

Funda Saltık

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Haziran 2011
Firma
özel
Arkadaşlar çevre mühendisliğini gereksiz görenlere ne cevap veriyorsunuz sinirlerim bozuldu ya. Fabrikada herkesin işi çok herkes önemli çevre müh. işi önemli değil. Eminim sizlerde karşılaşıyorsunuz bu durumla, yardım bekliyorum. (Yeni konu nereden açılıyor bulamadım.)
 
yalnız arkadaşlar evet çevre görevlisi ibaresinde hiçbir farkımız yok ancak arıtma tesislerinde çevre müh diye biliyorum(aklıma sadece bu geldi ne yazıkki tolga bey ) yoksa odamı cevre görevlisi :O
 
Çevre ile ilgili iş çok, hepsini çevre müh.lere yaptırsalar hiç birimiz işsiz kalmayız. Biraz alakası olan herkes yapınca da bizler değersiz oluyoruz.
 
ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ UZMANLIK ALANLARI
- Içme ve kullanma Suyu Temini, Iletimi, Arıtımı ve Dağıtımı
- Evsel ve Endüstriyel Atıksuların Toplanması, Arıtılması, Geri kazanılması ve uzaklaştırılmaları
- Yüzey Drenaj ve Yağmur Sularının Toplanması, Deşarjı ve Arıtılması
- Katı Atıkların Toplanması,Taşınması, Geri Kazanımı, Uzaklaştırılması ve Işlenmesi
- Zararlı ve Tehlikeli Atıkların Yönetimi ve Berterafı
- Hava Kirliliğinin önlenmesi ile ilgili olarak; kaynakta kontrol, arıtım teknolojilerinin seçimi ve uygulamaları.
- Çevresel Etki Değerlendirme çalışmalarının planlanması ve koordinasyonu, ÇED Raporlarının hazırlanması ve uygulanması
- Çevre kaynaklarının Modellenmesi
- Çevre kirliliğinin önlenmesine ilişkin Kontrolluk,Yönetim ve Müşavirlik Hizmetleri
- Farklı çevresel kesimlerden numune alma, ölçümleme ve değerlendirme
- Gürültü Kirliliğinin kontrolü ve önlenmesi
- Toprak ve yeraltı su kaynaklarının kirliliğinin önlenmesi çalışmaları
- Kirletici kaynakların kirliliğinin tesbitine ilişkin kontrolluk, uygulama ve yönetim hizmetleri

çed hariç hiçbiri bizim özel alanımız değil yani..çok acı :)
 
@arif

Projelendirilmesi konusunda, Diğer meslek gruplarından ihtiyaç olması halinde yapabilirler. Örneğin bir Elekronik Mühendisi, İnşaat Mühendisi gibi...
 
@tolgakelesli

Yukarıda renk renk belirttim,

Kırmızı: İnşaat mühendislerinin etki alanında şuanda.

Mavi: Çevre Görevlisi olabilen herkez bunları yapabilir yada çevre görevlisi olmasına gerek dahi yok.

Gri: Uygulamada nasıl bir yol izleniyor bir fikrim yok.

Renksiz(siyah): Çevre mühendisi yeterliliği olan çevre mühendisi yapabilir.

Benim yorumum bu çelişkili olan kısımları tartışmaya açıktır...
 
@xenon41

Diğer meslek gruplarından ihtiyaç olursa çevre görevlisi olması şartı yok diye biliyorum. Elektrik aksanı için çevre görevlisi belgesi olan bir elektrik mühendisi mesela....
 
Evet, Çevre Görevlisi şartı yok. Sadece Elektrik Mühendisi olabilir. Çevre Görevlisinin geçtiği tek nokta izin ve lisanslar kısmı..
 
@xenon41

Yani, projelendirme kısmında Çevre Mühendisi şartı olabilir ancak sonrası arıtım ve atıksu izini kapsamına girdiği için çevre görevlisi bu izini alabilir ve şartları sağlayabilir diye düşünüyorum. Tabi farklı bir noktası var ise eğer o konuda da bilen arkadaşlar bizi aydınlatır...
 
@arif
Şöyle söyliyim, projelendirme kısmında( yani proje onay alımından bahsediyorum). Çevre mühendisi şartı var. Proje koordinatörü(Atıksu Arıtma konusunda en az 5 yıllık Tecrübeli Çevre Mühendisi). Bir de proje koordinatörü hariç 3 Mühendis daha olması şartı var(Bunların 2 tanesi Çevre Mühendisi olmak zorunda)..
 






Binalarda enerji performansı yönetmeliği
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı dış iklim şartlarını, iç mekan gereksinimlerini, mahalli şartları ve maliyet etkinliğini de dikkate alarak, bir binanın bütün enerji kullanımlarının değerlendirilmesini sağlayacak hesaplama kurallarının belirlenmesini, birincil enerji ve karbondioksit (CO2) emisyonu açısından sınıflandırılmasını, yeni ve önemli oranda tadilat yapılacak mevcut binalar için minimum enerji performans gereklerinin belirlenmesini, yenilenebilir enerji kaynaklarının uygulanabilirliliğinin değerlendirilmesini, ısıtma ve soğutma sistemlerinin kontrolünü, sera gazı emisyonlarının sınırlandırılmasını, binalarda performans kriterlerinin ve uygulama esaslarının belirlenmesini ve çevrenin korunmasını düzenlemektir.

peki gelelim mevzunun özetine;

Kimler Enerji Kimlik Belgesi Uzmanı Olabilir?
Makine, İnşaat, Elektrik, Elektrik-Elektronik ve Elektronik Mühendisleri ile Mimarlar EKB uzmanı eğitimine katılabilirler.
Başka sözüm yok.
 
@arif


Yanılıyorsunuz.

Mavi olan kısımlar çevre görevlisi belgesine sahip ya da belge sahibi olmayan da yapabiliyor diye bir şey yok.
Mavi olan kısımları Çevre Mühendisleri yapar. Mavi olan kısımları Çevre Mühendisleri ders olarak üniversitede alır.

Kırmızılara bakalım. İnşaat mühendisliği tekelinde. Su Temini dersi alanınız var mı aranızda? Akışkanlar mekaniği? İçme Suyu Arıtımı, Atıksu Arıtımı projelendirilmesi? Hm? Çevre mühendisi suyun kirlilik yükünü belirlemez ise yemişim inşaat mühendisinin yapacağı arıtma tesisini. Çevre Mühendisi suyun niteliğini belirlemez ile daha çok hayır beklersiniz inşaat mühendisinin yaptığı su temini projelerinden.

Siyah. Çevre Mühendisi yeterliği değil. ÇED yeterliğinde yer alan Mühendisler hazırlar o raporları.

Griler. Hiç Phase-I Audit duydunuz mu? Çevresel İzleme nedir bilginiz var mı? Hava kalitesi modellemesi, çöken toz modellemesi yaptınız mı ve hiç bu konu ile ilgili rapor gördünüz mü?

Daha da önemlisi. Biz sizle aynı meslekte miyiz?

Benim dilim serttir arkadaşlar. Kusuruma bakmayın lütfen. Ama siz kendi mesleğinizi bilmez, ne yaptığınızı önemsemez, bir gelecek kurmak için çabalamazsanız size gereksiz de derler, kaldırım mühendisi de!
 
@Melih Coşar

:D Öncelikle Türkiye yaşadığınızı unutmayın ve Çevre Mühendisliğinin alanlarının başka dallar tarafından kapatıldığı konusunda uzay haberlerinde ne yazıyor siz onları takip edin. Siz beğenseniz de beğenmeseniz de yesenizde yemesenizde su temini kısmında inşaatçılar ağırlıkta.Deney konusunda kimyagerin ne iş yaptığını ve bu konuda devlet kurumlarında staj yapan arkadaşların bileceği gibi çalışan laborantların kimyager olduğunu anlatmak istemiyorum. Yani demek oluyorki mavi kesimden çevre mühendisi hatta çevre görevlisi olmaya dahi gerek yok. ÇED konusunda bir dil sürçmesi olmuş Çevre Mühendisi yeterliliği diye birşey olamaz zaten ÇED yeterliliği o konuda haklısınız.

En can alıcı kısma gelelim evet aynı meslekteniz ve ben geri dönüşüm alanında uzmanlık yapmaktayım. Hava kalitesi modellemesi, çöken toz modellemesi yapma zorunluluğum var mı? Yada yapmadığım bir işin raporuna bakma zorunluluğum var mı? Sen bütün mevzuata ve bütün Çevre Mühendisliği alanına hakim misin? Konuşmak için konuşmayalım, aynı meslektenmiyiz gibi laflar cahilce size iade ediyorum ....
 
@Melih Coşar

olması gerekenle uygulama arasında fark var yalnız, sanıyorum arkadaş bunu belirtmeye çalışmış. sonuçta evet AAT veya İAT'lerin yapım aşamasında hep inş. müh. ve kimya müh. ortak olarak çalışıyor. çoğu kimya müh. aldığı 1 dönemlik çevre kimyası dersi ile çevre müh. olduğunu zannediyor. bu ülkede geri kazanımı hala hurdacılar yapıyor. tehlikeli atık bertaraf tesislerinde çalışanlar ya kimya müh. ya biyolog. çevre müdürlüklerinde çalışan ÇED şubelerinde çevre müh. dışında her dal var. şehir planlamacılar bile! gürültü konusunda genelde İSG uzmanları çalışıyor ve çoğu çevre mühendisi değil. labaratuar hizmetleri yine kimyager ve kimya müh. elinde. hava kirliliği kontrolü modellemelerine el atan makina müh. var. bu ülkede çevre departmanları firmaların kalite departmanına bağlı ne alaka? 14001 ve çevre koruma aynı şey midir ki biz kalite departmanına bağlı oluyoruz. bizim kendi departmanımız olmalı. bizim kendi mesleğimizden saydığımız veysel hoca (ki kendisi de inşaat mühendisidir) bakanlığı esnasında çıkardığı yönetmelikte tüm mühendislik fakültesi mezunları ve fen bilimleri alan mezunlarına çevre görevlisi olma yolunu açtı. yine ayıp olacak ama imam osurursa cemaat s.çarmış, senin bakanın her mühendise çevre görevlisi olma hakkı tanırsa bizim meslek bu şekilde yerlerde daha çok sürünür. ha buna kek kek bakmış olan çevre mühendisleri odasına da helal olsun diyorum. aynı şey kimya müh. ve ya makina müh. odasının başına gelseydi yer yerinden oynardı. biz sadece sınavsız çevre görevlisi hakkına bakıp sevindik. ben biyoloji mezunu olup yıllarca hastanede laborant olarak çalışan bir insanın çevre görevlisi belgesi almış olduğunu gördüm iş başvuruları esnasında. siz istediğiniz kadar sert konuşun, biz istediğimiz kadar mesleğimize hakim olalım olması gereken ve olan şey arasında devasa bir fark var. siz "çevre mühendisi suyun kirlilik yükünü belirlemez ise yemişim inşaat mühendisinin yapacağı arıtma tesisini." diyorsunuz ama uygulamada olan bu. kimya müh. çıkıyor hesaplama yapıyor ya da biyolojik arıtma ise biyologlar yapıyor hesaplamayı, inşaat müh. de altına çatır çatır imza atıp arıtma kuruyorlar. siz hala burada onları ezmeye çalışın, farkında mısınız bilmiyorum ama mesleki açıdan biz acınacak haldeyiz ve bu kesinlikle bizim mesleğimizi bilmememizden kaynaklanmıyor. biz bu durumda olduğumuz için çoğumuz asgari maaş üzerinden çalışıyor görünüyoruz.

üfff sinirlendim yine...
 
Aslında Arif Bey konuya biraz açıklık getirmiş. Arif bey işin uygulama kısmından bahsediyor. Sir Aenas ise teorik kısmından. Ülkemiz de ne yazık ki işin teorik kısmıyla, uygulama kısmı aynı değil.
 
Çevre deyince ağaç dikmekten başka bir şey bilmeyen sonra da diktiği ağaçları bir mangal partisi ile yakan heba eden bir neslin bize emanet ettiği durumdur bu. Bu durumu düzeltmek de bize düşüyor, çünkü biz bu problemin farkındayız ve teknoloji ile desteklenmiş durumdayız, bu nesil meyvesini bizden sonraki nesil yesin diye bir ağaç dikmeli. Mangal partisinde yakmak için değil!
 
Haberleri Mars'tan aldım zaten. Ben de marslıyım arkadaşlar evet.

Biz Çevre mühendisliğine girdiğimizde bize ne diyorlardı? Geleceğin mesleği. Değil mi peki? Evet hala öyle. 10 yıl öncesine bakın bir de şimdiki zamana. Ne kadar fazla şeyin değiştiğini göremiyor musunuz?

Hülya arkadaşım cevabını vermiş, hangi uzmanların nerede çalıştırıldığını söylemiş. Bizim yapmamız için engel ne peki? Bir kimyager veya bir inşaat teknikeri kadar da mı bilmiyoruz bu işi? Hala daha derim. Sert de konuşurum. Gerekirse hepinizi suçlarım ama en fazla da kendimi suçlarım. Ben eğer ki çevre mühendisi isem bu meslek benimdir ve sadece beni temsil eder. Aynı şekilde de sizindir ve sizi de temsil eder. Burada uygulama yok, yönetmelikte yazmıyor demek tembelliktir. Tembelliktir çünkü çaba sarfetmediğimiz için. Tembelliktir gelip burada kendi mesleğimize çamur sürdüğümüz içindir. Tembelliktir, burada bahanelerin arkasına sığındığımız içindir. Tembelliktir, burada uygulamada farklı dediğiniz içindir. Tembelliktir bir düz lise mezunu bizden daha fazla maaş aldığına ses çıkarmadığımız, ya aç kalırsamcılık yaptığımız içindir. En çok da birbirimize güvenmediğimiz, inanmadığımız içindir. Ben 700TL'ye ses edersem bir meslektaşım burayı kapar diyişimizdendir.

Arif arkadaşım, en az benim kadar mevzuata hakimsin ve/veya değilsin. Uzmanlık alanınızda kalınız. Ben de kendi uzmanlık alanımda kalacağım. Tıpkı herkesin yapması gerektiği gibi. Anlatmak istediğim de bu zaten ben süperman değilim tıpki kimsenin olmadığı gibi. Sadece çevre mühendisleri yukarıda o tanımlanan konularda uzman olmalıdır. Çevre görevlisi belgesine sahip olsun olmasın, gürültü modellemesi, atık yönetimi vb çevre mühendisinin işidir ve sizlerin burada konuştuğunuzun aksine çevre mühendisinin yapması gerektiğine inanırım, bunu uygulayana da karşı çıkarım. Çevre mühendisinin yapması için de desteklerim. Tıpkı sizlerin de yapması gerektiği gibi.
 
Üst