• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Cevre muhendisligi hakkinda bilgi

ibrahim1564

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
28 Temmuz 2016
Firma
Yok.
Merhabalar bu sene cevre muhendisligi bölümü yazmak istiyorum fakat kafamda soru işaretleri var is imkanları hakkinda felan ..sizin fikirlerinizi öğrenmek istiyorum şimdiden sağolun.
 
Uzak durman gereken bölümlerin en üst sırasındadır çevre muhendıslıgı. Kamuda iş 0. Özel sektörde iliğine kadar sömürürler asgeri ücret verırler. sermayen varsa kendi işini yaparsan o zaman iyidir. Ama sen genede uzak dur. çevreyi suyu doğayı bakterileri arıtma havuzlarını seviyorum diiyorsan o başka...
 
@ibrahim1564

Ben puanım yettiği için yazdım bundan 7 sene önce. Şuan o güne tekrar dönebilsem tekrar çevre mühendisliği yazardım. Kötü şartlarda çalıştım tabiki ama bu hemen hemen her meslekte böyle. yahu bu memlekette doktor dövülüyor doktor hangi mesleğe saygı var ki? Şuan çalışma şartlarım beni tatmin edecek düzeyde ve bu sektörde 2 yıllık gibi bir tecrübem var. Bence kötü yorumlara aldırmadan gönül rahatlığıyla yazabilirsin.
 
ben çooook makine müh. endüstri mühendisi gördüm işsizdi. ama çevre mühendisi olupta iki üç sene iş hiç bulamadım cümlesini duymadım. illaki birşeyleri göze alıp (şehir değiştirime vs. gibi) birşeyler yapabileceğin bir meslek bence. eğer ailem beni özel üni ye gönderemez. mezun olunca mümkün olan en kısa zamanda iş bulmam lazım diyorsan yazabilirsin. ilk başlarda asgari ücret olur , ancak bu en fazla iki sene sürer sonrasında iyi şartlarda işlere geçersin. Fen edebiyat bölümleri yazmamanı öneririm, pozisyonum gereği bu hafta inan bana 500 cv incelemek zorunda kaldım ve o kadar çok matematik , kimya vs. bölüm mezunları vardı ki çok üzüldüm. hele de arkeoloji gibi bölümler gerçekten iş bulamıyorlar. :(
 
Evet mezun olduktan sonra 7-8 ay işsiz olunca insan bi üzülüyor, pişman oluyor. Ama o kadar. Evet her meslek gibi bu mesleğinde bir takım zorlukları var. Alman gereken zorunlu tutulan belgeler gibi işe başlama maaşı gibi. Ama bu meslekte bence 1 yıllık çalışma hayatından sonra her şey istediğin gibi olabilir.
 
@Serkan Çiçekay arkadaşıma katılıyorum her meslek dalında işe başlarken zor dönemler oluyor. "Mecburcu" arkadaşların yorumlarını dikkate almanı pek tavsiye etmem. Bu arkadaşlarında belirttiği gibi sırf okul okumuş olmak için tercih ettikleri için meslek hayatlarında da sıkıntılar devam ediyor. Ama @pnrckmk hanımında dediği gibi meslekte 1 yılını doldurduktan sonra her şey daha rahat oluyor. Mesleğinde iyi bir noktaya gelmek, daha çok kazanmak tamamen sana bağlı, senin kendini geliştirmenle ilgili. Sadece çevre mühendisliği için değil her meslek dalında bu böyledir.
 
Hakkında hayırlısı olsun inşallah:hhhhhh::hhhhhh: bende son sınıftayım . Başka bir bölüm isterken puan yetmediği için bu bölümü yazmıştım fakat iyi ki yazmışım diyorum. Her bölümde bezdirici dersler vardır hepsini severek aldım diyemem ama özellikle bölüm dersleri ve uygulamaları artı yapacağın stajlar ile daha da seviyorsun inan. Çünkü uygulamalar aldığın derslerin iyice oturmasını sağlıyor, tabi iyi yerlerde staj önemli verim açısından. Staj yaptığın yerler başta olmak üzere bir çok iş olanağı da mevcut ayrıca. Bir diploma ile iş bitmediği gibi sen kendine ne kadar artı özellik katarsan emin ol alıcın da çok olacaktır. Ön yargılı yaklaşılmazsa kimsenin sevemeyeceği bir şey yoktur. istediğin bölümleri yaz ama arasında çevre mühendisliği de olmalı sen istersen seversin seversen de yaparsın zaten her şey kişinin elindedir, pişman olmayacağına eminim. ;);) HAYIRLI CUMALAR ..........:harika::harika:
 
ben de deneyimlerim ve çevre mühendisliğinden bahsetmek isterim, belki yararı olur.

belki birçoğumuz o dönemde puanımız yettiği için tercih ettik yani kariyer planlamasına çevre mühendisi olarak başlamayı seçmiş çok fazla kişi olduğunu düşünmüyorum.

ben asla severek, isteyerek okumadım. hatta iş hayatında da bayıla bayıla çalışmıyorum (tamamen kişisel :)) ama objektif bakmak gerekirse avantajlar:

1. İddialı gelebilir belki ama iş bulma problemi yaşamadım hiç (yaşadığım bölge kaynaklı olabilir). Düşük ücretler, zor şartlar olsa da sabır gösterince başarı ve kazanç gelebiliyor.

Hatta ve hatta birçok mühendislik grubundan şu anda daha avantajlı.

2. Bölüm asla içi boş bir bölüm değil, okutulan dersler, iş alanları kısıtlı değil (geri dönüşüm, atık su, hava kirliliği vb.). uzmanlaşmak isterseniz birçok alana yönelebilirsiniz ki bu da gelişmeye açık bir bölüm olduğunu gösterir.

3. Başka belgelerle desteklenirse (iş güvenliği, kalite sistemleri vb.) birkaç yıllık deneyimin ardından büyük firmalarda çevre, iş güvenliği biriminin koltuğunda oturabilirsiniz.

Ki burada ben çevre mühendisliğinin üretime doğrudan katkısı olmadığından önemsenmediğine inananlardandım. yönetici olmanın hayal olduğunu düşünüyordum ama artık büyük firmalar çevre politikalarına önem verdiğinden, yasal mevzuatlar dışında bir de müşterilerinin çevre politikalarını önemsemesi, şartlar koyması dolayısıyla kesinlikle çevre mühendislerine ihtiyaçları var.

4. Kendi işinizi kurmak deneyim ve çevrenizle orantılı olarak hayal değil. Her ne kadar danışmanlık piyasasında rekabet tavan yapmış olsa da "kendi işim" fikri bile motive edebiliyor.

5. Daha yüksek puanlı bir mühendislik seçip vasat bir okulda okumaktansa iyi bir okulun çevre mühendisliğine puanınız yetiyorsa sosyal imkanlar, vizyon, dil öğrenme gibi alternatifleri de hesaba katarsak çok güzel bir seçim olabilir.

6. Kamuda evet atanma şansımız çok çok az ama diğer mühendisliklerde de durum iç açıcı değil. Zaten mühendislikte eğer gelişmeye açık biriyseniz özel sektör de tatmin edecektir. en önemlisi doğru yerden, doğru şekilde başlamak.

başarılar.:)

 
Çevre mühendisliği okuyup mezun olan insanların çoğu bu bölümü sevmiyor zaten neden okudunuz o zaman neden o zaman daha iyisi için birşeyler yapmadınız gayet güzel bi bölüm siz kötülüğünü gördünüz diye herkes aynı şeyi yaşayacak değil çalışana her zaman iş var bu sektörde
 
Buradaki kıdemli arkadaşların müsaadesi ile naçizane birkaç yorumum olacak.

Ben yönlendirenim olmadan ama isteyerek ve severek bu mesleği seçtim. Yeniden başladığımız noktaya dönsek eminim ki benim kararım yine aynı olur. Her şeyden önemlisi senin istemen ve bilerek yola çıkman arkadaşım. Ama hakkını vererek de oku lütfen, öğrenci isen üzerine düşen vazifeyi bence yerine getirmelisin.

Mezun olup iş hayatına atıldıktan sonra evet sorguluyorsun kendini; çünkü piyasada senin enerjini, hevesini, hırsını görüp de taktir eden yok; adam işini teslim edip parasını almaya bakıyor, sen umurunda bile değilsin. Sahip olduğun bu hevesi, enerjiyi kendin için kullanmalısın; çok güzel yetiştirmen lazım kendini. Özel sektörde tutunabilmen için kendini sevdirmen şart; onlar sayesinde pişeceksin çünkü. Tabiki mesleğe ve gelecekte ki konumuna dair ideallerin bu yönde ise özelde yerin hazır bence. Kamu da ise gidişat farklı bence ideallerin mesleğine dair değil hayata dair olur. "Evimi aldım, arabamı aldım, yazlık mı baksam?"

Umarım beklentilerini karşıladığın, enerjini kaybetmediğin yarınların olur.

Bol şans.
 
Mühendislik dalları için neredeyse en az değer verilenlerdendir Çevre Mühendisliği. Maaş tabi ki en başta kimseyi tatmin etmez. Tabi ki zamanla olacak her şey. Bu işin bir aması var. Kimse Çevre Mühendisliğinde Üniversitenin adına, ortalamaya bakmaz. Bunlar detaydır ve en son konuşulur. Önce tecrübe gelir; daha sonra askerlik durumu, dil, işyerine ulaşımın için nerede oturduğun sorgulanır. Aslında bunlar da CV'nde bulunur. Fakat soranın asıl gelmek istediği yer paradır. Eğer bir projeyle gitmiyorsan (Genelde elektrik-elektronikçiler projeyle kendilerini ispatlamaya çalışır; eğer Çevre Mühendisliğinde bir proje üretebilirim diyorsan bu mesleği yap), işe uzaksan adam senden soğur ve artık yüzüne bakmaz. Çünkü maliyetin gittikçe artıyordur ki soran adam bunları sana sorarken o anda aklındaki tek düşünce sigortanı asgariden yatırmaktır. (Çevre Mühendisliği, kurumsallık bazında çok geri kalmış bir daldır. O yüzden sigortan asgariden yatar. E zaten Çevre Mühendisliğinin %60-70'ini Geri Dönüşüm tesisleri oluşturduğundan sigortanın asgariden yatması da an meselesidir.
Eğer Çevre Mühendisliği yapacağım diyorsan yurt dışı bağlantılı okullarda okumalısın ki Çevre Mühendisliğini burada değil de yurt dışında yapma ihtimalin artsın. Eğer Çevre Mühendisliği diye tutturup da mezun olduktan sonra İş Sağlığı ve Güvenliği Belgesi veya buna benzer 'senin mesleğinle alakası olduğunu sandığın ama aslında olmayan' belgeleri alacaksan yine yanlış yaparsın. Çünkü en temel amaç senin Çevre Mühendisliği yapman.
Benim asıl anlatmak istediğim Çevre Mühendisliğinin diğer Mühendislik dallarıyla yarışamaması değil. Yeterince değer verilmeyen fakat revaçta olması gereken bir dal olarak düşünüyorum.
 
Çevre Mühendsiliğinin kurtuluşu oda değil çevre mühendislerin ortak hareketi ile olacaktır odanın yaptıkları ortada (tartışılır) ....
 
Üst