• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre mühendisliği hakkında bilmeniz gereken 11 şey

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
1. 1800'lü yıllardan beri geleceğin mesleğidir!
1.jpg
Hiçbir zaman bugünün mesleği olamamıştır, hep geleceğin mesleğidir.

Avrupa Birliği ayağına çevreye verilen önemin artması ve bunun da özellikle de yoğun mevzuatlarla desteklenmesi ile iş bulma olanağı artmıştır. Yaklaşık 10 yıl önce özelde ve kamuda bu kadar iş potansiyeli yoktu.

Kpss ile de yaklaşık her yıl 50-60 civarında alım yapılır ki bunlarında çoğu çevre ile çok da ilgisi olmayan memurluklardır.

2. Kız/Erkek Oranı
2.jpg
Daha çok kızlar rağbet eder. İnşaat/Makina Mühendisliği erkekler için neyse Çevre Mühendisliği de kızlar için odur.

3. Bok Mühendisliği Değildir!
3.jpg
Özellikle diğer mühendislik bölümleri tarafından bok mühendisliği diye hitap edilen ancak temelinde atıksu arıtımı, hava kalitesi, atıklar vs gibi derslerin bulunduğu mühendislik dalıdır. Velhasıl ekmeğini çöpten çıkaran mühendisliktir.

4. Peyzaj Mimarlığı hiç değil!
4.jpg
Çevre Mühendisliği denildiğinde meslekle hiç alakası olmayan başka işler akla gelir. Ne iş yaptığını anlatmak, atıksu arıtma tesisi projelerini hazırlamaktan daha zordur. Mesleği ne kadar anlatayım deseniz de "Peyzaj Mimarı ya da şehir planlamacı gibi çevreyi güzelleştiriyorsunuz yani.." gibi cümlelerle karşı karşıya kalırsınız. Çevre Mühendisliği Peyzaj Mimarlığı değildir!

5. Ne ararsan var derslerde...
5.jpg
Diğer bölümlerden birçok dersi de bünyesinde taşır... İnşaattan tutun da Kimyaya kadar... Hatta seçmeli olarak bazen tıp fakültesinde Çevre Sağlığı dersi bile alabilirsiniz.

Haa unutmadan, bu saydığım bölümlerden mezun olanlar da sizinle çevre mühendisliği yapıp bir anlamda meslektaşınız olabilir.

6. Avrupa Birliği Hödöö Hödöö'sü
6.jpg
Son yıllarda özellikle Avrupa Birliği ayağına çevreye verilen önemin artması ve bunun da özellikle de yoğun mevzuatlarla desteklenmesi ile iş bulma olanağı artmıştır. Yaklaşık 10 yıl önce özelde ve kamuda bu kadar iş potansiyeli yoktu.

7. Metkalf en edi
7.jpg
Özellikle üniversitenin son yıllarında, "metkalf en edi" kelimelerinden nefret edersiniz. Yapılan tüm hesaplamalar kitaplamalar metkalf en edi'ye göredir.

8. Sevilen Kelimeler
8.jpg
En sevilen kelimeler: Siyodi ve Biyodi'dir. Özellikle de hocalar çok sever.

9. 3R Kuralı
9.jpg
3R kuralı da çok önemlidir. (Hala hangisi dönüşümdü hangisi değildi bilmem :D)

10. ÇED ile ilgili çalışanların en sevdiği cümle
10.jpg
Meslekle en çok ilgisi olan yönetmeliklerden biri olan ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) ile ilgili olarak kurulan ilk cümlelerden biridir!

11. İş Bulma
11.jpg
Çevre Bakanlığı tarafından 2010'da Çevre Görevlisi diye bir "ünvan" çıkarılmış olup Çevre Mühendisleri, Çevre Görevlisi diplomasını alarak genellikle firmalarda ya da fabrikalarda çalışırlar. Özel sektörde laboratuvar, ölçüm vs gibi işler de vardır. Kpss ile de yaklaşık her yıl 50-60 civarında alım yapılır ki bunlarında çoğu çevre ile çok da ilgisi olmayan memurluklardır.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Üst