• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre mühendisliği ve iş sağlığı

Miralay

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Temmuz 2009
ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMASINDA ÇALIŞIYORUM.30 İŞ GÜNÜ SİGORTAM YATIYOR.EK-2 KAPSAMINDA 5 FİRMAYA BAKIYORUM. BU DURUMDA AYDA SADECE 5 İŞ GÜNÜ ÇALIŞMA DURUMUM VAR DİĞER GÜNLERİMDE İSG UZMANI OLARAK NASIL ÇALIŞABİLİRİM ?ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMASINDA KISMİ SÜRELİ GÖRÜNEBİLİRMİYİM ?
 
Değerli meslektaşım. Sana azda olsa isg tecrübeme binaen birkaç meslektaş tavsiyesi vermek isterim. Yazacaklarımı yanlış anlamanı da istemem. çok bildiğimden değil sadece belki yardımı olur diye yazıcam.

Genel olarak biliyoruz ki tüm insanoğlu mutlaka daha fazla para kazanmak için kendini geliştirir ve daha çok iş yapar. Genel olarak çevre danışmanlığına ve İş güvenliğine baktığımızda evet iş güvenliğinde kazanç oranı daha fazla. Ama bunun nedenini düşünen kişi sayısı malesef az. Bizler işin ne olduğuna değilde kazancın ne olduğuna bakarız. Kazanç iyi mi. tamam o zaman o işi yapalım.

Neden iş güvenliğinde kazanç oranı yüksek ? Bu sorunun cevabını şöyle bir soru sorarak başlamak isterim. İnsan hayatının değeri ne kadar?
İş güvenliği (bence tabi) riski en fazla olan işlerin başında gelmektedir. Alınan sorumluluk o kadar büyüktür ki işten çıkıp eve gittiğinde, yatağına yattığında bile hala işi düşünmek zorundasın. Çünkü iş güvenliği senin sabah kaçta iş başı akşam kaçta paydos ettiğine bakmaz. Günün her saniyesine bakar.

Belki az yada çok iş güvenliği ile ilgili kanunları yönetmelikleri analizleri ve yapılması gerekenleri biliyorsundur. Ama ben şöyle düşünüyorum acaba aldığımız iş güvenliği sertifikası işi yapmak için yeterli mi? Bence hayır. Ben bir yıldır iş güvenliği olarak görevlerde bulundum ve ben hala sertifka sahibi değilim. Sertifika işe sadece resmiyet katar o kadar.

Sana tavsiyem değerli meslektaşım. iki işi aynı anda başlangıç olarak yapmaman. Birinden birini tercih et. çünkü iş güvenliği haftada yada ayda birkaç günle yada saatle olacak iş değil. Eğer iş güvenliğini gerçekten yapmak istiyorsan o işe yönel biraz tecrübe kazan ondan sonra inan bana hayatın istediğin şekilde şekillenir. Sertifika bazında söylemek gerekirse c sınıfını al. 3 yada 4 yıl iş güvenliği olarak çalış b sınıfına yüksel ondan sonra kısmi zamanlı olarak birkaç firmaya bak.

Kısacası ben başlangıç olarak bir tecrübe yokken sadece gelir amaçlı olarak birden fazla firmaya iş güvenliği yapılmasına karşıyım. Çünkü çok riskli. Çünkü
İNSAN HAYATI HİÇ UCUZ DEĞİL...
 
@Ercan Koca
Ercan Bey İş Güvenliği gerçekten önemli ama 5 firmaya çevre danışmanlık hizmeti verirken, iş güvenliğinde de diğer işyerlerine güvenilir bir şekilde hizmet verilebilir. Çevre Danışmanlığı konusunda kendisini geliştirdiyse yükümlüğü olduğu firmalar kafasında soru işaretleri bırakmıyorsa iş güvenliğini yapmasında herhangi bir sakınca görmüyorum.
Yazdıklarımı yanlış anlamayın, ben de Ersoy Bey gibi hem İSG hem Çevre Danışmanlık işini yapmayı planladığım için biraz kafa yordum ve herhangi bi sakıncası olmadığına karar verdim.
Ersoy Bey çalıştığınız danışman firmada sizden başka 3 veya daha fazla çevre görevlisi varsa şuan ki yönetmelik gereği kısmi zamanlı çalışabilirsiniz.
 
gökhan bey bu konuda size katılıyorum.peki danışmanlık firmasında üzerimde olan 5 tesis kısmi süreli göründüğüm zaman düşmez mi?bir sorum da şu ben c sertifikasına sahip isg uzmanıyım farklı farklı firmalarla kısmi süreli isg konusunda hizmet verebilirmiyim?
 
@ersoy
Firmanızın E-çevre izinlerinde gözüktüğünüz sürece danışman olarak tesislere atanabilirsiniz. E-çevre izinlerine SGK dan veri gelmiyor. Firmanızda ki sizden hariç Çevre Görevlisi sayısı 3 den az olmasın ve en az sizin tesis sayınız kadar sigortanız ordan yatsın yeter.
Farklı firmalarda İSG hizmeti verebilirsiniz. Yol süresi diye bir ibare var yönetmelikte uyugulamasını görmedim ama siz onu da dikkate alarak ve 5 günü dikkate alarak kalan süre için sözleşmeler yapabilirsiniz.
 
Gökhen Bey. Ben sizlere yapamazsınız diye bir ibare kullanmadım. Tabii ki yapabilirsiniz. Benimki sadece bir tavsiyeydi. Genel olarak iş güvenliği sektörüne baktığımızda B yada A sınıfları birden fazla firmaya hizmet vermekte. Bunun sebebi de doğal olarak tecrübe. Tecrübenin gelişmiş olması sizleri iş güvenliği alanında dik durmanızı sağlar. C sınıfları da elbette birden çok firmaya bakabilir. Ben sadece biraz tecrübe kazanıldıktan sonra yapılması taraftarıyım.
 
arkadaşlar bir sorumda şu şekilde çevre danışmanlık sektöründe çalışarak maden sektöründe 3 yıldır danışmanlık yapıyorum isg uzmanı olarak 3 yıllık deneyimi mi nasıl göstericem?
 
ARKADAŞLAR,
Geçici madde 2 ve İSG ile ilgili kanun, tüzük , yönetmelikler dışında işlem veya işlemler yaparak hizmet sunmak uzmanın kendi zararına olacaktır.
Olası bir iş kazasında direkt sorumlu iş güvenlik uzmanıdır.
Ben danışmanlık veriyorum veya bakanlık ile sözleşme yapmadan bu işleri yaparım diye bir durum söz konusu değil.
İSG bir iş değil / Kaliteli yaşam sürdürme merkezidir,/ en küçük ihmalin bile yıllar sonra bizleri bulacağını asla unutmayalım,
Aksi halde şu anda yaptığımız bütün duvarlar üzerimize yıkılır,
Tabi ki temennim bu değil, inşallah böyle bir durum hiç bir arkadaşımın başına gelmesin,
Kazasız ve kazançlı günler dilerim ,
 
Servet bey. İş güvenliği asla kendş kafasına göre yapılan birşey kesinlikle değil tabi. Bu konuda size tamamen katılıyorum. Benim anlatmaya çalıştığım dökümantasyonlarla aktif çalışma arasındaki uyumu sağlamak çok zor.
 
Ercan bey bende çok tehlikeli sınıfta c belgesiyle isg uzmanı olarak çalışabilmek için 3 yıl maden sektöründe çalıştığımı nasıl kanıtlamalıyım? bu soruya cevap arıyorum.
 
Kardeşim,
Çalıştığın firma SGK ya bağlı olarak çalışıyordur, bu nedenle senin bütün sgk dökümünü alarak ve iş yerine onaylatıp bu sektörde tecrübe sahibi olduğunu belge ile kanıtlarsın.
Zaten İSG profesyonelleri bunun dışında bir şey yapamazlar , sen eğer bu belgeyi ve diğer istenen belgeleri bakanlığın ilgili birimine gönderip onay almış isen sorun yok demektir.
Hangi firmada çalışacak isen o firma ile yaptığın sözleşmeleri de bakanlık onayı alarak devam ettirebilirsin.
Kolay gelsin,
 
servet bey konuyu şu şekilde izah edeyim ozaman.ben çevre danışmanlık firmasında çalışıp 3 yıldır maden sektöründe bir firmanın 5 tesisinde danışmanlık yapıyorum.bu firmalar ek-2 kapsamında olduğu için her bir tesis için bir günden ayda beş gün çalışma sürem oluyor.ama benim sigortam çevre danışmanlık firmasından yatıyor.sgk dökümünü götürdüğüm zaman adam bana madenle ne alakan var derse ne diyeceğim? sgk dökümüyle bu işi çözemeyiz yani.
 
Ersoy bey bence tecrübe aktif olarak maden ocaklarında çalışılarak daha iyi kazanılır. Danışmanlık yapmakla tecrübe kazanılır mı veya kazanılan bu tecrübe ne kalitede olur düşünmek gerekir. benim de 13 taş ocağım, 4 mermer ocağım vardı ama ben bu tesislerin işleyişi hakkında o kadar da bilgi sahibi ve tecrübeli olduğumu düşünmüyorum. Patlatma yapıyorlar benim olmadığım zaman, atıksularını deşarj ederler ben yokken, tehlikeli unsurları yok ederler belki. Dikkat ederseniz çoğu işlemi tek günde yapmamız gerekiyor danışmanlık işinde, biz geldiğimizde ortalığı topluyorlar ve çeki düzen veriyorlar ortama. Mermer işleme yapılan bir yerin atıksularını ayın geri kalan 29 gününde boşaltmadıklarını bilemediğimiz gibi, bu tesislerin tehlike unsurlarını da o madende aktif çalışan biri kadar bilemeyiz. firmanız bu işe girmek istiyor belli ki ve sizin başınızı yakabilirler. Danışmanlık firmaların bir çoğu parası için bu işlere girmek istiyorlar. Ben de sınava gireceğim ve aynı teklif bana da geldi. baktığımız ocakların İş Güvenliği işlerini de biz yapalım diye ama bir kez daha düşünün derim ben.
 
Ersoy bey siz danismanlik yaptiginiz yerde is guvenligi olarakmi gorunmek istiyorsunuz. ?? Ve bi danismanlikla gecen sureyide is guvenligi olarak gostermek istiyosunuz.
 
Kardeşim bu güne kadar isg uzmanlık sertifikan ile mi bu işleri yaptın?
Yoksa, çevre müh. olarak mı, yaptın ?
Eğer isg uzmanlık sertifikan var ve 750 gün sgk primin bu şekilde yatmış ise anlattıklarımız geçerli olacaktır, aksi durumda ise, önce uzmanlık sertifikanı alıp, sonra eylem planı oluşturman gerekir,
Kolay gelsin,
 
ercan bey ne sahteciliği.bakın ben maden sektöründe işe başladığımda sgk maden sektöründeydi fakat bu maden firmasının tesis sayıları 5 olunca mecburen bir danışmanlık firmasında çalışıp bu maden firmasına hizmet vermek zorunda kaldık.ayrıca ben en az maden mühendisi kadar bu sektörü bilirim.çünkü sürekli bu firmanın bünyesindeyim. tecrübe olarak fiili bir şekilde çalışma yapmışım başka danışmanlık firmaları gibi ayda bir günde bu sektöre gelip iki saat durup gitmemişim.sürekli bu firmadayım.ben sadece bu şekilde çalıştığımı nasıl ıspatlarım bunun sıkıntısındayım.siz bana sahdecilikten bahsediyorsunuz.ben bu firmada 3 yılı aşkın görev yapmaktayım ama danışmanlık firmasında görünmem gerekiyordu ve bu 3 yıllık deneyimim benim hakkım sadece bunu nasıl ıspatlarım onun derdindeyim.
 
Ersoy bey. Bende size onu soylemeye calisiyorum. Siz danismanlik olarak baslamissiniz. İs guvenligi olarak baslamaniz gerekiyordu. İsterseniz on yil tecrubeniz olsun. Burda onemli olan orda hangi sifatla bulunmaniz. Cevre gorevlisi olarakmi is guvenligi olarakmi ?? Simdi bulundugunuz girevi degistirebilirsiniz ama gecmise yonelik bunu yapamazsiniz.
 
Üst