• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çimento fabrikasinda gerekli çevre izin belgeleri

figen fırat

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Nisan 2013
Firma
ögrenci
Arkadaşlar çook acil yardımınıza ihtiyacım var mezun olmam için bir tez yapmam gerektiği ve bu tezin konusuda '' çimento fabrikalarında hangi çevre izin belgeleri hangi yönetmeliklere göre alınır'' adım adım anlatmamı istedi hocamız ailem okulumun uzadığını kaldıramaz lütfen yardım edin Allah Rızası İçin
 
Merhaba, sakin olun burada herkes size yardımcı olur merak etmeyin:). Benim tavsiyem öncelikle Çimento fabrikasında baştan sona hangi faaliyetler mevcut, ve kapasiteler nedir bunları belirlemek lazım daha sonra Çevre kanununca alınması gereken izin ve lisanslar hakkında yönetmeliği ve eklerini önünüze açıp hangisine girdiğini saptamalısınız. örneğin yakma fırınlarında emisyon konulu çevre izni almak gerekir

İlgili yönetmelik;
2. Madencilik ve Yapı Malzemeleri Endüstrisi
2.1 Çimento klinkeri ve entegre çimento üretim tesisleri.
2.2 Yakıt olarak petrol koku kullanan ve günlük sönmemiş kireç üretim kapasitesi 250 ton ve üzeri olan dolomit, kireçtaşı veya magnezit pişirme tesisleri.
2.3 Asbest ve asbest içeren ürünleri çıkarma, üretme, işleme, dönüşüm tesisleri.*
2.4 20 ton/gün ve üzerinde eritme kapasitesine sahip, cam elyaf dahil cam üretim tesisleri(Haberleşme ve medikal alanında kullanılan ürünleri hazır cam çubuk, bilye ve kütükten üreten tesisler, hazır cam çubuk, bilye ve kütükten elyaf çekme yoluyla cam elyaf üreten tesisler hariçtir).
2.5 Üretim kapasitesi 100 ton/gün ve üzerinde olan özellikle seramik veya porselen ürünlerin imalatının yapıldığı tesisler.

Açık ocakçılık var ise;
ek2 Listesi

2. Madencilik ve Yapı Malzemeleri Endüstrisi
maddelerini inceleyip uygun olan konuyu belirlemelisiniz, bunlarda emisyon konulu izni gerektirecektir.
 
Nasil yani tam olarak anliyamadim sadece emisyon izni ve madencilik diye mi arastiricam. Kaynak sikintisi cekiyorum bu konuda yardima ihtiyacim var. Ayrica tesekkur ederim yqrdimci oldgunuz icin
 
Çevre kanununca alınması gereken izin ve lisanslar hakkında yönetmelik eklerini inceleyip, hangi maddeye tabii olduğunuzu bulmalısınız. bunu yaparken de çimento hammaddesi için ocakçılık yapılıyor ise madencilik faaliyetleri maddesine de bakmalısınız, çok bir kaynağa ihtiyacınız yok yönetmelikler ve netten yapacağınız ÇED örnekleri araştırması büyük ölçüde yeterli olur,,
 
çok teşekkürederim selma hanım dediğiniz gibi emen araştırmaya başlayacağım ilgili konuda örnek elinize geçerse paaylaşırsanız eğer çok mutlu olurum tekrardan cok saolun
 
hava konulu çevre izni alacak öncelikle bunda hem fikiriz sanırım sonra birçok çimento fabrikası tehlikeli artık bertarafı yapmaktadır. bunun içinde atık yakma birlikte yakma konusunda lisans alması gerekmekte.


ilgi tebliğ:)
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 

Ekli dosyalar

  • tcmb_alternatif_hammadde.pdf
    55.6 KB · Görüntüleme: 128
  • tcmb_alternatif_yakit.pdf
    60.6 KB · Görüntüleme: 60
Baba bir tez konusu :) Çimento sektörü çevre mevzuatının büyük bir kısmına bir şekilde bulaşır ve bir belge alması gerekir. ÇED'den, çevre iznine, atık yakmadan, yakıt ithalatına kadar.... Ama konu bir o kadar da kolay, çünkü bu konuda çok fazla dokümana kolayca ulaşabilirsiniz. Eğer entegre bir çimento tesisinin ÇED Raporuna ulaşırsanız çevre mevzuatı kapsamına hangi mevzuata göre neyi nasıl yapacağı ile ilgili bilgilere ve taahhütlere ulaşabilirsiniz.

Ayrıca Türkiye çimento sektörünün hemen hemen tamamını temsil eden "Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği" diye bir dernek mevcut ve sektör çevre alanında bu dernek vasıtasıyla temsil edilmekte. TÇMB'nin çevre mevzuatı kapsamında çok ilgili ve bilgili çere mühendisleri de mevcut. E-posta, telefon yada en makbulü yüz yüze görüşme fırsatınız olursa, gerekli tüm bilgi ve belgeleri temin edeceğinizden eminim.

Kolay gelsin.

Ayrıca bu konunun bu bölümde ne işi var yahu :eek:
 
Üst