• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çmo istanbul şube-idris güllüce tarafindan yanitlanmasi için soru önergeleri verildi !

burcu akdag

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Eylül 2011
Değerli Üyemiz;

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak; TBMM İstanbul Milletvekili, Çevre Komisyonu Üyesi Sn. Melda Onur ile 14 Kasım 2014 tarihinde gerçekleştirdiğimiz ve ‘Kamuya Çevre Mühendisi İstihdamı‘, ‘Çevre Görevlisi Belgesi‘ gibi sorunları aktardığımız görüşme sonrası 20 Kasım 2014 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bütçe Görüşmeleri öncesi TBMM`de bir basın toplantısı gerçekleştirdik. Basın toplantısının ardından, Melda Onur ile birlikte hazırladığımız aşağıdaki soru önergeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından yazılı olarak yanıtlaması için kendisine iletilmiştir. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, TMMOB‘nin geleneği olan demokrasi, emek, bilim ve doğa yanlısı tavrı sürdürerek mesleğine, emeğine ve geleceğine sahip çıkmaya devam edecektir

#KamuyaÇevreMühendisiLazım #ÇevreGörevlisiDeğilÇevreMühendisi

Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

Melda ONUR
İstanbul Milletvekili

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, Çevre Mühendislerinin kamuda istihdam edilmesine dair ciddi sıkıntılarını uzun süredir kamuoyunda paylaşmaktadır. Çevre Mühendisleri Odasının yaptıkları açıklamalara göre; Türkiye çapında sadece 12 Çevre Mühendisinin kamuda istihdam edileceği duyurulmuştur. Üniversitede çevre denetimi için 4 senelik teknik eğitim alan Çevre Mühendisleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığında istihdam alanı bulamamaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘nda çevre denetimleri, ÇED değerlendirmeleri ve izin-lisans süreçleri merkez ve taşra teşkilatlarında, teknik birikimi olmayan kişilerce yapılmaktadır. Merkez ve taşra teşkilatlarında başka meslek disiplini üyelerine çevre denetçisi belgesi verilmekte ve bu kişilerce çevre denetimleri gerçekleştirilmektedir. Aynı sorun ÇED ve çevre izin ve lisansı verilme sürecinde de yaşanmaktadır."

Bu bağlamda;
1- İstanbul genelinde hangi kamu kuruluşunda kaç tane çevre mühendisi istihdam edilmektedir?
2- İstanbul‘da çevre denetimi altında bulunması gereken kaç adet tesis vardır?
3- İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde kaç tane denetim personeli vardır? Kaç tanesi Çevre Mühendisidir?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA,
Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

Melda ONUR
İstanbul Milletvekili

21 Kasım 2013 tarihinde yayımlanan ve 06.05.2014 tarihinde değişikliğe uğrayan Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik, 4 yıllık eğitim sonucunda kazanılan Çevre Mühendisi unvanı ile mesleğini yapmak isteyen Çevre Mühendislerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen eğitim sonunda verilecek Çevre Görevlisi belgesini almak zorunda bırakmaktadır. Üstelik Çevre Görevlisi belgesi sadece Çevre Mühendislerine değil, tüm mühendislik mezunlarına, fen bilimleri alanındaki diğer bölüm mezunlarına ve veterinerlik fakültesi mezunlarına da eğitim ve sınav şartlarını yerine getirmesi koşulu ile verilmektedir. Diğer meslek disiplinlerinden mezun olanların eğitim veya sınav yoluyla Çevre Görevlisi belgesi alarak Çevre Mühendisliği meslek alanı içerisinde yetki sahibi olabilmesi, bu uğurda 4 yılını Çevre Mühendisliği eğitimine adamış Çevre Mühendislerine bir haksızlık ortaya çıkarmaktadır.

Bu bağlamda;
1. Çevre Görevlisi Eğitimi‘yle, Çevre Mühendisleri‘ne 4 akademik yıl boyunca verilen mesleki eğitim kapsamında yer almayan hangi konunun öğretilmesi planlanmaktadır?
2. Çevre Mühendisleri ‘ne Çevre Görevlisi Eğitimi‘ni zorunlu tutarken üniversitelerin Çevre Mühendisliği Bölümlerinden görüş alınmış mıdır ?
3. Çevre Görevlisi eğitimini bir Çevre Mühendisi‘ne zorunlu tutmanızdaki amaç nedir? Sizleri bu zorunluluğa iten gerekçeler nelerdir?
4. Çevre Görevlisi eğitimi niçin 5 yıldızlı otellerde yüksek ücretler karşılığında düzenlenmektedir? Yeni mezun veya işsiz bir Çevre Mühendisine bu eğitime katılımını zorunlu tutarken ekonomik koşullar göz önüne alındı mı?
5. Başka mühendislik meslek disiplinlerine de görevli belgesi düşünülüyor mu? 3 gün eğitim alanlar inşaat görevlisi, elektrik görevlisi, makine görevlisi olabilecek mi?

iLGİLİ LİNK:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Merhaba Melih Bey,
Bu sorulara herkes cevap verebilir mi sorusu tartışılmalıdır. Mesleki anlamda kamuya yapılan alımlar, denetleme mekanizması maalesef sizin ya da benim verdiğim bir karar değildir. Bu ve benzeri sorularımızın cevabı ilgili mercilerin de açıkça sayısal verilerle ortaya koyması gereken cevaplardır. 12 adet cevre mühendisi kadrosu acılması böylesi cevre soruları yaşadığımız bir ülkede gülünç değil midir?
 
Merhaba Burcu Hanım,

Bu sorulara herkes cevap verebilir zira hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan, hem E-Çevre İzinlerinden ve bir kaç tane daha devlet uygulamasından bu rakamlara kolayca erişilebilir. Benim burada sorduğum zaten yukarıdaki 4 sorunun cevabını herhangi bir çevre danışmanlık mesleğini yapan arkadaşım verebilecek iken neden sormuş olmak için sorulduğu. Ve yine yukarıda yazdığım gibi "yazının devamında sorulan 5 soru daha anlamlı durmaktadır." sözü bence herşeyi açıklar haldedir.

Lütfen yaptığım bu eleştiriyi karşılık olarak "savunmuş olmak için savunmayın" ve elinizi vicdanınıza koyarak, tüm görüşlerinizden arınarak ve yukarıdaki mesajınızdaki gibi demogoji yapmadan cevap yazın. Kamuya neden 12 tane Çevre Mühendisi alınıyor sorusunun cevabını zaten internetten ulaşabileceğiniz bilgiyi yetkili merciye sorarak alamazsınız. Raporunuzu yazarsınız. İstatistiklerini de koyarsınız rapora (ki bunu da geçenlerde bu sitede bir arkadaşım yapmıştı) sonrasında da bunun takipçisi olursunuz.

Saygılarımla,
 
Üst