• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çökeltim havuzu

kablosuz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Temmuz 2013
İyi günler;
Bir baraj inşaatında çalışıyorum, tünellerden, beton santrallerinden çıkan sular için çökeltim havuzlarımız var bu suyu şimdiye kadar yollarda toz kontrolü amaçlı kullanıyorduk, ancak yaz bitti toz sorunu kalmadı, hatta yollar zaten fazlasıyla ıslak, tünellerden ciddi miktarda su çıkıyor, havuzlar da artık yeterli olmayacak, direk nehre vermek sıkıntı yaratır, bu suyu ne yapmalıyım? Önerilerinizi bekliyorum.
Teşekkürler.
 
@kablosuz
Beton santralinden çıkan sular pH değeri yüksek olan sulardır. Çöktürme havuzlarında bir takım kimyasallarla nötralizasuyonunu yaparak desarj standartlarını sağladıktan sonra alıcı ortama verebilirsin yada araç ve ekipmanların yıkama işleminde kullanabilirsin diye düşünüyorum.:kötü:
 
pH değeri değil AKM sorun bizde, bir de tamamını araç ve ekipman yıkamasında kullanılamayacak kadar fazla su çıkıyor. Halihazırda zaten araç yıkamada kullanıyoruz ama bu, çıkan suyun %20si bile değil.
 
Peki bu suyu beton santralinde tekrardan kullanmıyormusunuz ? Gerci betonun dayanımını veya verimini nasıl etkiler onu bilemiyorum ama :kötü: pH ve akm miktarı ne kadar ? Alüm kullanarak hem pH'ı dengeler hemde akm giderimi de sağlayabilirsiniz.
 
pH 7.40, zaten sorun pH değil daha çok AKM ile ilgili. Ayrıca beton santralinden çok, sıkıntımız tünellerden çıkan suyla ilgili. Yazın analiz ettirdik AKM normal değerlerde çıktı ancak o zaman hem çok su çıkmıyordu hem de yağış yoktu, havuz yeterliydi yani. Şu anda kullanılan çökeltim havuzumuz yetersiz oluyor, 3 gözlü çökeltim havuzumuz var, yeterli olması için en az bir o kadar daha yapmak gerek, alan da çok dar çökeltim havuzu ek yapamıyoruz.
 
Sisteminizi öğrenmeye calışıyorumda beton santralinden çıkan suya çimento vs karısmıyo mu ki, tünellerde aynı sekilde oluşan suyun pH'ın daha da yüksek olması gerekir. Mevcut çöktürme havuzlarındaki çamur tahliyesini nasıl yapıyorsunuz, debi artışından kaynaklı olarak bence çökelme de tam olarak gercekleşmiyor sanki gelen su gidiyor gibi. Birde çöktürme için herhangi bir kimyasal kullanıyor musunuz? Varsa bunu ilk havuza verip iyi bir çökelme sağladıktan sonra çamur pompasıyla oluşan çamurun desarjını yapabilirsiniz.
 
Evet çimento karışıyor, zaten beton santralinden çıkan su, kışın değişmiyor pek fazla. Asıl sorun, tünel kazısından çıkan su. Çünkü şimdiye kadar tünel kazılıyordu, ve yağış da yoktu, tüneller yüzeyden biraz daha aşağıdan kazıldığı için, yeraltı su seviyesi de nehir kenarında çok yakın olduğu için su çıkıyordu ama bu suyu mevcut sistemimizle bertaraf edebiliyorduk, çökeltim havuzları da yetiyordu. ancak şimdi tünel kazısı bitti, tünellerde altyarı kazısı başladı, hem yağışlar tünelde birikecek, hem de altyarıdan epey miktar su çıkacak. Şu anda sıkıntımız pH ile değil, çamur tahliyesi ile de değil. Debi artacağı için tam olarak çökelmeyecek evet, hatta havuz yetersiz olup taşacak. Çöktürme için kimyasal kullanmıyoruz. Birkaç saat bekledimi çöküyor zaten.
 
@sevgi barış
Çöktürmüş olduğunuz suyun karakteristiğine göre değişir bence. Evsel atıksu ise @evin müzeyyen hanımın dediği gibi metan üretimi olabilir. Eğer alkali özelliği fazla ise (özellikle maden için söylüyorum) yapmış olduğumuz bir uygulamaydı, pasa depolama alanlarından oluşacak sızıntı suyunun nötralizasyonunda kullanabilirsiniz.
 
Açıkcası yukarıda bahsettiğim konu zaten beton santralinden kaynaklı oluşan çamurlar içindi, aynı zamanda yeraltı işletmemizden kaynaklı oluşan çamurlarla birlikte bunları nötralizasyon için kullanıyorduk. Pasa sızıntı suyumuzun pH değeri oldukça düşüktü ve bu şekilde dengelemeye çalışıyorduk.
 
Üst