• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çökeltme havuzunda yüzen çamur sorunu

N.Demir

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
3 Şubat 2015
Firma
kayseri pınarbaşı atık su arıtma tesisi
merhaba,
atıksu arıtma tesisimizde çökeltme havuzlarında yüzen çamur flokları görülmektedir.
çamur fazlalığı olduğunu düşünyorum. tesisimiz yeni ve dekantör henüz faaliyette değil. sistemden fazla çamuru çekebilmek için geri devir pompa sayısını arttırmayı düşünüyorum. bu konuda bilgi sahibi olan varmı ? yardımınız için teşekkür ederim. havuzun resmini sizinle paylaşıyorum umarım yardımcı olabilirsiniz.20150204_105403.jpg 20150204_105410.jpg
 
Cevabiniz icin tesekkur ederim .imhoff da geri devir 950 ml havalandırma havuzları 600 650 ml .çamur atmaliyim ama dekantor haricinde nasıl yapabilirim bunu ?
 
çamur değerleriniz çok yüksek dekantörden çamur çekmeniz lazım eğer dekantör yoksa çamur tankından deşarj hattına boşalttım gerçekleştirirsiniz buda bilinirse cezai işleme tabi tutulur veya; giriş BOİ değeriniz düşükse yani yükünüz azsa tesise fazla su alarak prosesdeki çamuru dengeleyebilirsiniz.
 
Arkadaşlar gayet düzgün açıklamışlar, reaktör imhoffunuz çok çok yüksek değil, fakat ne olursa olsun sistemden çamur uzaklaştırmanız gerekiyor. Dekantörü devreye almanız en legal yöntem olacak, eğer tüm sorumluluğu alıp illegal yoldan çamuru kanala veririm diyorsanız iş size kalmış :).
 
Çamur atma işlemini gerçekleştiren başka bir arıtma tesisiyle de anlaşıp, geri devir hattından çamur çekerek vidanjör ile anlaştığınız tesise gönderebilirsiniz. Etrafınızda yeni kurulan bir arıtma tesisi var ise onların çamura ihtiyacı olacaktır. Yeni kurulan bir tesis araştırabilirsiniz. Bunlar geçici çözümlerdir tabiki. Dekantör ünitenizi en kısa sürede devreye alırsanız sıkıntıdan kurtulursunuz.
 
geri devir hattından vidanjör ile çamur çekme işlemi ve tesise fazla su alma düşüncesini uygulayabilirim. tabi bunlar geçici çözümler . dekantör binamızı soğuk hava şartlarından dolayı devreye alamadık ve bir süre geçici çözümler bulmamız gerekiyor. ilginiz için teşekkür ederim.
 
Bizim tesiste de bazen flok oluşumu gözlemlenebiliyor.. Bir ihtimal nitrat giderim veriminiz düşük olabilir diye düşündüm bu nedenden dolayı sordum.
 
sadece merak etiğim için soruyorum nitrat giderim verimi düşük olduğu durumlarda ne gibi uygulamalar yapıyorsunuz Mücahit Bey?
 
Kesikli reaktör olarak çalışan bir ileri biyolojik atıksu arıtma tesisinde azot arıtımı gerçekleştiremiyorum çıkış azot değerim girişten daha yüksek sizce neden olabilir. MLSS 3000 civarında ÇKM 250 SVI 150. Ben sebep olarak havuza su alrken karbon giderimi gerçekleştirip dinlenme esnasında anaerobik ortamda denitrifikasyon esnasında azot giderimi için gerekli karbonu bulamamasına bağlıyorum. Teşekkür ederim.
 
Üst