• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Debimetre yapısı tasarımı ve oluşan sorunlar

Zehra Doğan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Mart 2010
100.000 kişilik ileri biyolojik atıksu arıtma tesisinde çalışmaktayım. Projeyi yapan firma terfi pompalarından sonra kum tutucu ile terfi ünitesinde bulunan kollektör hattında elektromanyetik debimetre cihazı yerleştirmek için redüksiyon kullanarak yarı yarıya boru küçültmesine gitmiş . Ben de bu düşürmenin pompaların verimini etkilediğini ve suyun verimli geçemediğini düşünüyorum. Ama basınç hesabı ya da bir şekilde nasıl ispatlanır bilemiyorum. (3+1) olacak şekilde 4 adet terfi pompası var. Tek pompa 750-800 m3/h basarken 4 pompayı aynı anda çalıştırınca okuduğum değer 1450-1480 m3/h dir. Nerdeyse %50 kayıp yaşanmakta. Ana kollektör hattının çapı 630 mm redüksiyon ile 280 mm'e düşürülmüş, 1 metre uzunluğunda 280 mm lik kısım, sonra tekrar 630 mm olarak kum tutucuya dökülmekte.
Yardımcı olabilirseniz ben de ona ygun değişiklik yaptırma şansı bulacağım. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ediyorum. Kolay gelsin iyi çalışmalar...
 
elektromanyetik deimetrelerde ,üst tarafındaki borulardan gelen düz boru hattının uzunluğu 5xD’den, alt tarafındaki hattın
uzunluğu ise 3xD’den az olmamalıdır; D borunun iç çapını belirtir. 4 pompa beraber çalıştığnda geri devir vanaları açık konumda mı kapalı konumda mı?
 
debimetrenin yerleşim yerinde bulunan uzunluklar yerleştirme prensibine uygun, geri devir vanalarının olduğu kısımlarda çekvalfler mevcut fakat ben geçemeyen suyun geri basınç yaparak teptiğini düşünüyorum, yoksa debimetrenin okumadığı atıksu nereye gidiyor?
 
Kollektörde karşı başınç oluşuyor ve pompaların kapasiteleri azalıyor.
Debimetrenin tam dolu akışı sağlaması gerektiği için çap küçültmesi yapılmış.
Sorun oluşturacağını düşünmüyorum
 
Zehra Hanım tabiri caizse suyun gırtlağını sıkmışlar, ve bu gırtlaktan sonrası hiç önemli değil uygulamada hata var.Düzeltilmesi gerekiyor.Birde geri devir hattı ile yerle terfi-kum tutucu ünitenin bulunduğu yerleri karıştırmayalım.Geri devir hattı hiçbir zaman terfi veya kum tutucuya gelmez.
 
işin ispatı sistemin karakteristik eğrisini ve pompaların karakteristik eğrisini çıkarıp, eğrilerin çakıştığı noktada daralmadan kaynaklı değişimin pompalarda oluşturacağı verim kaybını göstermek şeklinde olur sanırım. pompa eğrileri zaten hazır da sisteminkiler biraz muğlak galiba. hesabı nasıl olur, ya da hesabı var mı araştırmalı.
 
Zehra Hanım, bu şekildeki bir kollektörden istediniz suyu geçirmeniz çok maliyetli olur. Redüksiyon ile kollektördeki alanı 1/4 oranında daraltmışsınız. Mevcut pompalarım kurulumu atıyorum 8mt terfi için kurulmuş ve buna göre çalışıyorsa daralmadan dolayı bu yüksekliğe seçilen debide su veremez.Pompaların basma yüksekliğini olduğundan daha yüksek seçmeniz gerekir tahminen 2 katına çıkarmanız gerekir.Elinizdeki pompalar bunu kaldırırmı bilmiyorum ikincisi elektrik maliyetiniz 2 katına çıkar.Pompaları değiştirmek gerekebilir ki bu ekonomik olmaz.
Kollektördeki geri basınç yukarıdaki nedenlerden dolayı oluşmaktadır.İstediğiniz su buradan geçer fakat kollektörden çıkan su çok tazyikli olur.Sistemi bilmiyorum ama kum tutucuda çökelme problemleri olabilir.
600mm bir borunun birim alanı:1.13m2 iken
280mm bir borunun birim alanı:0,25m2 dir.
Alan 1/4 oranında daralıyor.Bunu yenmeniz gerekir.
 
Boğazını sıkmak çok doğru bir deyim olmuş:) Sizlerle kesinlikle aynı fikirdeyim, pompalar bu şekilde çalışmaz ve aradaki redüksiyon ve 280'lik iptal edilip aynı ölçülerde (630'luk) boru yerleştirilmesi gerekiyor. Ama bunu sayılarla ispatlamam lazım, eğer elinde debimetre yapısı tasarımlanırken proje değerleri ya da formülleri varsa kullanabilirim, ki ben bulamadım. Çünkü Ali Osman Bey'in yaptığı gibi birim alandan hız hesabına geçiş yaptığımızda da;
630 mm'lik borudan geçen suyun hızı:13,5 m/sn
280 mm'lik borudan geçen suyun hızı: 2,67 m/sn
Burdan basınç hesabına geçebilmek mümkün mü bilemiyorum. Ya da başka nasıl formüllerle bu durum sayıya dökülür ve ispat edilir onu araştırıyorum.
 
@Zehra Doğan
Zehra Hanım, su hızlarında yanlışlık olmuş büyük çapta su hızı daha düşük olur.Basınç hesabı yapmanıza gerek yok bence boru çapı daraldığı için akı da düşecektir.Yani birim alandan geçen su miktarı düşecektir.Pompaların çalışma şartlarına göre de daralmanın olduğu yerde karşı basınç oluşacaktır.Anlatmak istediğiniz kişi mühendisse bunu anlayacaktır Zehra Hanım.
 
Ali Osman Bey doğru söylüyorsunuz aktarırken yanlış aktarmışım. Anlattığım kişi mühendis anladı ama başka neyi gerekçe gösterebiliriz, ya da başka sistemlerde de bu şekilde çalışmalar yapılmış fakat verim sağlıyor mu, yazılı daha doğrusu formüllü destek arıyorum diyebiliriz :)
 
Zehra hanım,
Projeyi yapan firmadan Pompa basma hattının hesaplarını isterseniz durumu çözebilirisiniz. İhtiyacınız olan debiyi bahsetmiş olduğunuz sistemden geçirebildiğini ispatlar ise her hangi bir sorun olmaz. Ama çapın daraltılmış olması pompalarının elektrik tüketimini arttırır. Yada firma yüksek enerji tüketimli olan pompaları dizaynında kullanmış olabilir. Hidrolik hesaplar ve borulama projesini görmeniz faydalı olacaktır.
Forum üzerinden anca bu kadar yardımcı olabiliyoruz maalesef.
 
Üst