• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Demir cevheri zenginleştirme tesisi atık barajı

Can Elmas

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Aralık 2012
Şehir
Sivas
Firma
Demir Export
Merhabalar Meslektaşlarım;

Bir maden firmasında çalışmaktayım. Demir cevheri ocağımız bulunmakta ve demir cevheri zenginleştirme tesisi kurmaktayız. Kurulacak olan tesisimiz için atık barajı kuracağız. Suyun sisteme geri beslendiği bir atık barajı olacak. Bununla ilgili tecrübe fikirlerinizi bekliyorum.

Şimdiden Teşekkürler.

Yok mu hiç tecrübesi veya fikirleri olan :)
 
Tam olarak ne öğrenmek istediğinizi açıklarsanız belki yardımcı olacak arkadaşlar çıkabilir. Havuzun Yapım aşamasında mı, yoksa yapıldıktan sonrası için mi bilgi istiyorsunuz?

Yapım aşamasında ise Proje Tanıtım Dosyasında belirtilen ölçülerde olmalıdır. Taahhütleri yerine getirmelisiniz.

Eğerki yapım aşamasından sonra ise; Üniversitelerin Çevre Müh. Bölümünden alınan teknik rapor hazırlatmanız gerekmektedir.
 
Biz henüz projelendirme aşamasındayız. Benim aslında merak ettiğim bu atığın inert ( III. sınıf ) olması halinde zemin ile ilgili bir geçirimsizlik çalışması yapılmasına gerek var mıdır?
 
Atıklar ne olursa olsun sızdırmasız zemin üzerinde depolanmalıdır. Demir madeni zenginleştirme tesisiyle ilgili çalışmalarım oldu. Prosesten çıkan su çökeltim havuzlarında dinlendirdikten sonra deşarj ediliyorduk bunun için deşarj izni muafiyeti aldık. ve bu şekilde devam etti. isterseniz siz çökeltim havuzlarından suyu tekrar sisteme gönderebilirsiniz.
 
Öncelikle cevabınız için teşekkürler Özden Hanım. Bizim düşüncemiz suyu tekrar sisteme vermek. Bakanlık ile yapmış olduğum görüşmeler sonucunda tubitak tarafından yapılacak olan atık analizi sonrası atığımın III. sınıf ( inert ) olması durumunda geçirimsiz zemin şartı aranmayacaktır denildi. Sizden ricam eğer bu çalışmalarınız ile elinizde döküman varsa can.elmas@outlook.com adresine göndermenizi rica ederim.
 
elimde döküman yok maalesef gerekli resmi yazışmalar firmada kaldı. ben 1.5 yıl önce yürütüyordum işleri o zaman il müdürlük bizden geçirimsiz alan istemişti. tabi bakanlık böyle bir şey gerek görmüyorsa ve elinizde de resmi bir yazı var ise yapmanıza gerek yok.
Yaptığımız çalışma seperatörlerden çıkan su döner disk filtre sistemine gönderiyor, oradan da su tankında il çökeltme sağladıktan sonra alt kısım prosese geri veriliyor üst suyu çökeltim havuzuna veriyorduk. çökeltim havuzundan da deşarj ediyorduk.tabi siz sistemde tekrar kullanacağınız için atıksu proje onay için üniversitelerin çevre mühendisliği bölümünden 2014/7 genelgesine göre teknik uygunluk raporu hazırlatmanız ve il çevreye sunmanız gerekecektir.
 
Üst