• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Deneyim kazanmak/istanbulda

Dilda Gümüşçü

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Temmuz 2014
Firma
Alfatek Çevre Hizmetleri/ OSGB / Çevre Danışmanlığı
Merhabalar ben yıldız teknikte okuyorum 3. Sınıfa geçicem fakat henüz bir deneyimim yok. Açıkçası çevre mühendisliğinin hangi alanında kendimi gelistirebilcegimi görmek için çalışmak istiyorum. Şu zamana kadar meslegime çok ısınmamıştım o yüzden herhangi bir araştırma içerisine girmemiştim ve referansim yok. Kendi şansımı kendim nasıl yaratacağımı bilmiyorum. Şirketlerle görüşmeye gidip ne diyeceğimi bilmiyorum işe alınmak için neler yapmam gerekiyor. Dışa dönük bir insanım o yüzden laboratuvar ortamında verimli olamayabilirim. Meslegimin hangi alanı bana daha uygun olur sizce? Gerçekten kendimi geliştirip o alanda başarılı olmak istiyorum artık ne yapmam gerekiyorsa yapıcam. Hangi alana yoğunlaşıp ne tarz sirketlerle nasil görüşmem gerektiği hakkında siz deneyimli arkadaslar yardim edebilirseniz sevinirim:)
 
maalesef size verebileceğimiz, al bunu net karar vermeni sağlayacak diyebileceğimiz sihirli bir ilacımız yok. burada özel sektörde ve devlette birbirinden farklı alanlarda çalışan insanlar var ve hepsinin bulunduğu yere/geldikleri yerlere/hedeflerine bakış açıları çok farklı. herkesin görüşünü öğrenirseniz, şimdikinden çok daha fazla kafanız karışır. daha yolun başında olduğunuzdan, vereceğiniz karar için gözlemler yapmanızı tavsiye ederim. yapacağınız stajlarda, projelerde, ödevlerde çevrenin hangi alanını daha çok sevdiğinizi ve bu alanlarda çalışanların sizinle ne kadar aynı düşüncelere sahip olduklarını ve "her anlamda" ne kadar mutlu olduklarını öğrenmeye çalışın.
zaten yeni olacağınız için sizden yüksek beklentileri olmayacaktır ama yine de mezun olduğunuzda işverene anlatabileceğiniz bir şeyler olur.
 
Teşekkür ederim cevabınız için aslında benim simdiden kafam karışık ve acele ediyorum farkındayım. Zaten burda yazılanları okudukca inşallah daha cok bilgi sahibi olucam:)
 
Çevre Mühendisliği alanında ilerlemek istediğiniz sektörü ne kadar erken kafanızda oturtursanız o kadar iyi olur. Piyasada değişik sektörlerde iş yapan firmaları yoklayın. Projelendirme, AAT, Danışmanlık vs gibi sektörlerden firmalarla bu isteğinizi paylaşın. Stajyer gibi çalışabileceğiniz bir yer yaz dönemi için belki çıkabilir.
 
Acele etmenize gerek yok, nasıl olsa her istediğinizi seçme şansınız olmayacak ilk etapta. Sizi tecrübesizliğinizle kabul edecek herhangi bir işle başlayacaksınız nasıl olsa, sonrasında tecrübe edindikçe ne istediğinize karar vermeye başlayacaksınız. Bu süreçte neyi nasıl yapmanız gerektiğini de zaman size gösterecektir.
 
Teşekkürler size de haklısınız aceleye gerek yok. Fakat ben çevre sektöründe kendimi yansıtabilecegim (daha cok insanla etkilesimi olan) durağan olmayan bi nevi pazarlama gibi bir dal istiyorum aslında. Çünkü normalde okulda teoride laboratuvar derslerinde deneylerle ugrasmayi severken lab stajimi yaparken cok sıkıldığımı farkettim ve bana göre olmadığını anlayıp bi yerden başlamalıyım derken bu siteyi kesfettim.Fikirler zamanla değişiyor her seyi yaşayarak ogrenicem fakat en azından cevre sektorunde böyle bir dal varsa isverenin karsisina kararlı çıkmış olurum.
 
Ofiste değilde sahada olmak istiyorum diyorsunuz. Bunun için şantiye, fabrika, tesis türü bir işletmede çalışmanızı gerektirecek. Bunlarda çok çeşitli olabildiği için bununla ilgili tercihlerinide 3. Ve 4. Sımıftaki derslerin az da olsa şekillendirecektir. Asıl konular şimdi başlıyor, panik yok :)
 
Zaten laboratuvarlar çevre mühendislerini pek tercih etmiyorlar kimyagerler varken. Genelde yönetmelik vb. evrak işleriyle uğraşırsınız. Araştırma görevlisi olursanız proje vb. daha zevkli gibi geliyor bana.
 
Evet araştırma görevlisi olmak bana da zevkli gelmişti fakat onların da işi zor aslında. Ben sadece suan için geleceğime yatırım olsun diye çalışmak istiyorum bi yerlerde. Referansim olmadığı için neler yapmam gerektiğini bilmiyorum açıkçası :) bana ne gibi isler verilir, ya da işe alınır mıyım vs vs bunun gibi sorularla kafam karışık

Kısacası işe alınmak ne derece zor ve neler yaparsam diğer adaylarin önüne gecerim isverenin gözünde?

Mesela cevre danışmanlık sirketleri ne is yapıyor suan icin bana daha mi uygun yoksa çevre gorevlisi belgesi mi gerekiyor? Ki anlamadigim sey biz zaten mezun olunca mühendis oluyoruz ayrica cevre görevlisi belgesinide mi alicaz yoksa gerek yok mu?
 
@Dilda Gümüşçü
diploma dediğin nedir ki üniversitenin verdiği kağıt parçası. okulda gördüğün birkaç dandik dersten başarılı olduğunu gösterir bi belge.
tabiki bakanlığın verdiği ve tek bir sınavla ve birkaç yüz lira parayla artık çevre bilimleri ve mevzuatı konusunda nirvanaya ulaştığını gösteren uluhiyet belgesini almak zorundasın.
 
3. sınıf öğrencisi için bile şimdiden araştırmaya başlamak çok önemli bunu belirtmeliyim. Arkadaşların da dediği gibi biz çevre mühendislerinin çalışabileceği bir çok sektör yer almakta. Bunun için iş ilanlarına bakıp hangi sektörlerde çalışabileceğinizi görebilirsiniz. Ama şu bir gerçek ki istediğiniz iş alanında başlamak yeni mezun için zor. Hayat sizi nereye doğru savuruyorsa oraya yönelip iş hayatına başlıcaksınız. Belki de seveceksiniz. Ben bunu arkadaşlarıma sürekli söylerim. İlk başta iş ayrımı yapmayın. Maaşı ve işi düşünmeden ilk bulduğunuz işe girin ve tabi ki el altından iş aramaya da devam edin. Böylelikle boşta kalmaz ve tecrübe kazanmış olursunuz. Şu zamanda tecrübe en önemli olgulardan biri. Okuduğunuz üniversite çok iyi. Fakat bu, iş alanında bana göre geçerli değil. İşveren sizin ona ne verebileceğinize bakar.
 
Teşekkür ederim size de can bey. Zaten biran önce sektörü öğrenmek istiyorum bu yüzden istanbula döndüğüm gibi iş arayışına başlayacağım. Bir fark yaratması için ytü yü secmiştim fakat dediginiz gibi ne kadar verimli ne kadar tecrübeli oldugumuza bakilacak. İnşallah bir iş bulup girebilirim ve işimi severim diye umut ediyorum. Bakalım neler olacak :)
 
@Dejavu
Dilda merhaba :)
Bundan bir iki sene önce bende aynı karmaşa içerisindeydim bu yüzden seni çok iyi anladığımı belirtmek istiyorum.
Öncelikle lab konusunda; çevre mühendisleri lab ın sadece sonuç kısmıyla ilgileniyor.Çevre mühendisliğinin olmazsa olmaz parametrelerinin sonuçlarını değerlendirip olası bir aksilik durumunda sisteme müdahale ediyorlar.Bizim içinde çevre mühendisliği lisansta lab stajını bu yüzden zorunlu tutuyorlar.Ne nasıl oluyor orada işer nasıl yürüyor bunlara çok iyi hakim olup sonuçları saha bilgileriyle harmanlayıp sorunlara daha sağlam çözümler üretebilmek adına.
Sana önerim bir çok sektöre mutlaka bak atıksu içme suyu büyük kurumsal şirketler çed firmaları dahası okulda da mutlaka çalış en azından ne isteyip istemediğine gerçekten karar vermiş olursun.Ben Ataköy İski Atıksu Arıtma Tesisi'nde ve Tüpraş İzmit Rafinerisinde staja çıktım üzerine okulda asistanlık yaptım Tübitak projesinde çalıştım şimdi son sınıftayım bakanlıkta ve yine büyük kurumsal bir şirkette staja çıkacağım üzerine son sınıfta da 3 gün bir şirkete uzun dönemli stajyer olarak gideceğim.Tüm bunları neyi istediğimi neyin beni gerçekten mutlu edip haz verdiğini görmek için yaptım/yapıyorum.Tatillerimden uykumdan çaldım ama bir kez bile pişman olmadım çok şey öğrendiğime inanıyorum.En azından tüm bunlar sayesinde saha mühendisi olmayı ve enerji sistemleri mühendisliğinden yüksek yapmayı çok istediğime karar verdim.Anlayacağın her telden çaldım çalmaya da devam ediyorum mezun olana kadar fikrim değişir mi daha çok seveceğim bir şeyler çıkar mı diye :)
Bomba bir yıl seni bekliyor şimdiden sabırlar diliyorum :D
Sevgiler :)
 
çok teşekkür ederim hande benimle aynı telaşları yaşayan birinden bunları duymak çok daha içimi rahatlatıyor. bakalım elimden geldiğince yapıcam yapmak istiyorum en azından fakat anladığım kadarıyla sen benden çalışkan bir insansın :) ben ise genelde her şeyden sıkılan bir insanım o yüzden ne yapacağıma da karar veremiyorum ya sıkılırsam diye. fakat bu sefer farklı bi istek var gerçekten mesleğimi öğrenmek istiyorum. bakalım olacak mı :) deneyimlerini paylaştığın için tekrar teşekkürler
 
@Dilda Gümüşçü
Herkese kolay gelsin. Yazılarınızı okudumda. Böyle meslektaşlar görmek güzel. Ama sana diyeceğim hayalinin peşinden koş bazen seni yıldırabilirler ama sakın vazgeçme herzaman mücadele et. iyi bir mühendis olmak için çok çalışmamız lazım ve bunu başardıktan sonra iyi yerlere geleceğiz. Herkes için geçerli bu ben buna inanıyorum.
 
@Olgaç Sürmelihindi
teşekkürler sana da :) Aslında çok istekli olarak bu bölüme girmemiştim ve il sınıfta da hiç sevmedim. 2. sınfıta bölüm dersleri fazlalaştıkça sevmeye başladım ve bölümümde iyi olmalıyım dedim. okul sınavlarında çok zorluyorlar gibi geliyor ortalama yapamıyorum ve bunun bence bi önemi olmicak. daha önceki konuşmalarda olduğu gibi tecrübe ve iş verimi daha önemli ve ben de bunu yapabilceğime inanıyorum en azından şimdilik :) hevesli başlıyorum da umarım işverenler hevesimi kırmazlar. dediğin gibi bırakma gibi bir niyetim yok bakalım :)
 
Üst