• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Dezenfeksiyon yan ürün giderimi

yadigar yilmaz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
27 Ekim 2014
Firma
selçuk universitesi
Sorun çözümü için alternatif modifikasyonlar neler olabilir?
 

Ekli dosyalar

  • IMAG0750.jpg
    IMAG0750.jpg
    261.9 KB · Görüntüleme: 44
Filtre sonrasi bulanikligin fazla olmasi FeCI3 un dozunun iyi ayarlanmamasindan kaynaklaniyor olabilir. FeCI3 dozlama ayari tutlmadigi zaman sudaki floklar cokecek buyukluge ulasmazlar. Ve cokturme havuzlarinda cokmeyerek filtrelerden gecerek hem suyun bulanikliginin artmasina hemde sudaki demirin artisina sebep olurlar. Ayrica karistirici hizlarina da bakmani tavsiye ederim. sanirim hizli karistirci 5-6 devir/dk yavas karisritici ise 2-3 devir/dk olmasi gerekir, karistiricilarin onemi de buyuk.... Yada sorun filtrelerin yikanmasinin yetersiz olmasindan da kaynaklanabilmektedir. Bu arada sizin bulaniklik degeri kac NTU acaba???

Icme suyu aritma tesisinde dezenfeksiyon yan urunlerinin olusmasinin nedeni suda iyi aritim yapilmadiginda verilen klorun suda bulunan organik maddelerle birleserek trihalometanlarin olusmasina neden olur. Bu tur yan urunler ise saglik acisindan kanserojen etkilere neden olabilmektedir.

Bu linkteki bilgilere bakmaniz sizin yarariniza olabilir....

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Dezenfeksiyon yan ürünlerinin oluşumunun engellenmesi
Dezenfeksiyon yan ürünlerinin oluşumunu engellemede temel basamak organik prokürsör maddelerin ortamdan uzaklaştırılmasıdır. Bu genelde 3 yöntemle gerçekleştirilir:
1. Koagülasyon: İçme suyu arıtma tesisleri genelde bulanıklığı giderebilecek düzeyde koagülasyon işlemi gerçekleştirirler. Bulanıklığı gidermek amacıyla kullanılan şap ve demir tuzları prokürsör maddelerin bir kısmını ortamdan uzaklaştırır. Şap veya demir tuzu katılmadan önce veya katılırken suyun pH seviyesinin düşürülmesi ile daha fazla organik prokürsör ortamdan uzaklaştırılabilir.
2. Adsorpsiyon: Dezenfeksiyon yan ürünlerinin ortamdan uzaklaştırılması amacıyla adsorpsiyon yöntemi kullanılmaktadır. Aktif karbon, etkili bir adsorpsiyon sağlar. Aktif karbonun ayrıca bazı mikrokirleticileri de tuttuğu tespit edilmiştir. Granüler veya toz halindeki aktif karbon bu amaçla kullanılabilir.
3. Membran Kullanımı: Basınç altında suyun yarı-geçirgen membranlardan filtre edilmesi sağlanır. Bu yöntemle trihalometanların hemen tamamı ve diğer dezenfeksiyon yan ürünlerinin çoğunluğu sudan uzaklaştırılabilir

Bu proseste ise
a.
Klor ve kloraminler sudaki bazı organik maddelerle etkileşerek dezenfeksiyon yan ürünleri oluşumuna neden olmaktadır. Dolayısıyla suya verilen Klor gazının yanısıra FeCl3 'ten gelen Cl- la birlikte yüksek oranda Cl suya verilmiş olur. Giriş CL konsantrasyonu azaltılabilir
b. FeCl3 dozu azaltılabilir.
c. FeCl3 yerine yüksek bazisiteli polialümimyum klorür ya da alüminyum sülfat kullanılabilir.
d. suyun pH seviyesi düşürülüp organik madde giderim verimi artırılabilir.
 
Üst