• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Diyaliz makinelerinden çıkan enfeksiyöz sıvı hakkında

Yasemin AĞCA KAFA

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Eylül 2011
Firma
Çorum Belediye Başkanlığı
Günaydın Arkadaşlar,
Diyaliz makinelerinden çıkan enfeksiyöz sıvının kontrolü hakkında bilgisi olan var mıdır ?
Tşkler.
 
Benim bildiğim tüm hastanelerde kanalizasyona bağlı, depolayalım desem yönetmelik sıvı tıbbileri yoğunlaştırıp tıbbi atık torbasına atın diyor. Ayrıca o kadar sıvıyı yoğunlaştırmak mümkün değil. Bence belediyenin atıksu arıtma tesisi var mı yok mu onu öğrenmek gerekir. Ona göre atıksu analizi yaptırılır deşarj edilebilir diye ( belediyelerde atıksu deşarj izin belgesi var sanırım) alınabilir.
 
Belediyenin atıksu aritma tesisi var. Zaten biz belediye olarak bu sıvı atığı kanala almak istemiyoruz. Tıbbi atık starilizasyon tesisimiz var. Oraya göndermek istiyoruz. Ancak bu sıvının nasıl yogunlastirilacagi konusunda çözüm bulamadık. Bir bilginiz var midir?
 
Benim gördüğüm bütün hastanelerde lab. diyaliz vs atıksuları kanalizasyona veriliyor. bakanlıktakiler yönetmelikte sıvı tıbbi atıklarla ilgili açık olduğunu değişiklik yapılacağını söylüyorlar, ne zaman olur Allah bilir. Hastanelerde sıvı atık miktarı fazla ve normalde tıbbı atık bertaraf maliyetleri yüksek olduğu için sıvı tıbbi atıkları ayırmaya yanaşmıyorlar.
 
konudan biraz uzak, mazur görün..diyaliz bidonlarını ne yapıyorsunuz,tehlikesiz mi,ambalaj atığı olarak geri dönüşümü sağlanabilinir mi..
 
Bir diyaliz makinesinden hasta başına 150 litre sıvı çıkıyormuş bunun kanala verilmesi demek epeyce sıkıntılı birşey. Bizim tıbbi atık sterilizasyon unitemiz var ancak sadece katı tıbbi atıkları içeriyor. Sıvı tıbbi atıkların sterilizasyony çok maliyetli bir işlem. Ne yapacağımız konusunda bir fikrimiz yok. Diyaliz merkezinin çevre danismanlarida çözüm sunamadilar
 
Dİyaliz atıksuları, laboratuvar atıksuları gibi konularda birden fazla noktada sıkıntı var. Kanala verilmesin deniyor, bu sefer de toplama sıkıntısı çıkıyor, bu kadar fazla miktarda sıvı atığın toplanması mevcut tesislerde neredeyse imkansız. Topladınız diyelim, bunu bertaraf edecek tesis bulmanız kolay değil. Hadi tesis de bulundu bu sefer de bertaraf maliyetlerine katlanmak çok çok zor.
 
Merhaba,

Diyaliz makinasından çıkan sıvı atık kanalizasyon sisteme alınmasın deniliyor hastane için aynı şeyi söyleseniz tamam derim bi sürü kimyasal kullanıyorlar fakat çoğu kişi diyaliz sisteminin çalışma şeklini bilmediğinden tehlikeli enfeksiyon riski olacağını düşünüyor.Oysa ki diyalizin ana tanımı vücuttaki üre miktarını temizlemek ve kanalizasyona giden sıvı da üre den başka bir şey değil zaten.Nasıl bunu arıtma tesisine almıyorsunuz şaşırıyorum...
 
evet okudum hangı maddesinde bunu söylüyor ? Ayrıca Gaziantep gibi sanayi kenti buna deşarj muafiyet yazısı verirken ve Sağlık Bakanlığı çıkan sıvının üreden başka birşey olmadığını yazıp söylerken diğer bazı belediyeler bunu nasıl kabul etmiyor bilmiyorum.

Konu yapılan Diyaliz Bilimsel Danışma Komisyonu toplantısında ele alınmış olup, hemodiyaliz işlemi sırasında su ile kan arasında yarı geçirgen membranların yer almakta olduğu, kanla ile suyun birbirine direk temas etmediği, diyalizde kullanılan membranların virüs ve bakterilere karşı geçirgen olmadığı, bu nedenle hemodiyaliz merkezlerinde tedavi esnasında diyaliz cihazlarından çıkan atık suların sıvı tıbbi atık olarak değerlendirilemeyeceği ve bu nedenle özel bir berterafa gerek olmadığı hususunda görüş birliğine varılmıştır.
 
istanbulda diyaliz atıksularını bertaraf eden bir tesis bilen var mı ? İl Çevre Atık yönetim planında eksiklik olarak yazıp bertarafı ile ilgili belge istedi
 
Merhaba,

Laboratuvar cihazlarından çıkan 18 01 06 kodlu M sınıfı atıkları kaynağında tehlikelilik özelliği yaratan kısmını ayrıştırarak ve geri kalan kısmınında dezenfeksiyonunu ve nötralizasyonunu yapan sistemimiz mevcuttur.Kurduğumuz yerlerde TÜBİTAK EK-3B analizi yapılmış ve sistemimiz bu testten geçmiştir.EK-3B analizini tüm Türkiye için sadece TÜBİTAK yapmaktadır.

Bildiğiniz gibi yılbaşından iki hafta önce Sağlık Bakanlığı bütün Genel Sekreterliklere göndermiş olduğu yazı ile laboratuvar cihazlarının atıkları ile ilgili ne kadar ciddi olduğunu göstermiştir.İsteyen arkadaşlara bu yazıyı gönderebilirim.

Sistemimiz bir nötralizasyon sistemi değildir. Bildiğiniz gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sadece nötralizasyon işlemini kabul etmemektedir.

Cihazımız tehlikeli atık ayrıştırma,dezenfeksiyon ve nötralizasyon sistemidir.
Size TÜBİTAK ın yaptığı Tehlikeli Atık (EK-3B) testinden ve Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği (Tablo 25) analizinden geçme garantisi vermektedir.

Bu zamana kadar TÜBİTAK EK-3B analizinden geçen başka bir sistem bulunmamaktadır. Sistemimizin muadili ve rakibi yoktur.

Cihazımız Avusturya Patent Enstitüsü tarafından incelenerek 154 ülkede geçerli olmak kaydı ile 20 yıllık incelemeli patent almış bir yeni üründür. Aynı zamanda 2011-2012 Avrupa Birliği Çevre Ödülleri Türkiye Programı Ürün Kategorisi Birincisidir.
Bilgilendirmem yeterli gelmediyse beni arayabilirsiniz.

Alper Suvat
0530 401 73 39
 
Merhaba Arkadaşlar,

KOSGEB desteği ile Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoparkı DEPARKT' a "Tıbbi laboratuvarlarda tehlikeli sıvı atık ıslahı cihazı ve entegre geri kazanım sistemi oluşturulması" isimli projemiz ile tehlikeli sıvı tıbbi atıkların deşarj yönetmeliklerine uygun olarak arıtılmasını sağlayan sistemimizi geliştirdik. Sistemimiz atık su içindeki hastanelerin ve tıp merkezlerinin laboratuvarlarında oluşan sıvı atıkların, ağır metal ve tehlikeli kabul edilen organik ve inorganik madde içeriklerini atık deşarj limitlerine indirerek atık su içerisindeki kirlilikleri %95 oranında susuzlaştırarak atık suyun arıtımını gerçekleştirmektedir. Cihazımız ile ilgili videoyu
adresinden izleyebilirsiniz.
Sistemimiz ile ilgili daha detaylı bilgiye
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
adresinden ulaşabilirsiniz.
Sistem ile ilgili her türlü sorunuzu kerim.doyuran@envinova.com.tr adresinden ve 530 932 29 53 nolu telefondan bana sorabilirsiniz.
 
Üst