• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Dökümhaneler ve atıkları

Nihal Ş. Aksoy

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
31 Ocak 2013
Şehir
İstanbul
Firma
DUO ÇEVRE ARITMA SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİK SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
100 kg/gün ün altında döküm yapan dökümhaneler çevre iznine tabi değil. Tabi olanların ise atıkları rehber dökümhaneler kitapçığındakiler kadar çok değil.

Dökümhanelerde kullanılan kişisel koruyucular tehlikeli mi değil mi? Külçeden döküm yapan bir dökümhanede kullanılanlar özellikle. Tesislerde vinç de kullanılmakta ancak kişiler kkd kullanmamakta, kullanmak zorunda oldukları halde kullanmadıkları kkd lerini atık yönetim planında kullanıldığını varsayarak yazmak durumunda mıyız?

Floresanlar da ayrı bir muamma !!! ortamala iki yıl ömrü olan floresanlar ancak kış döneminde akşam ve gece çalışmaları esnasında kullanılıyor ve 5 yıla kadar dayanıyor, bu durumda ortada bir atık yok. Ancak kullanıldığını gördükleri anda bunu atık olarak da belirtmemiz isteniyor!

Pil konusu da aynı şekilde, pil atığı oluşmuyor ofislerinde ama ofis var diye pil atık oluşumunun da yazılması isteniyor
 
oluşabilecek atıkları miktarlarını yazın planada oluştuğunda gidecek firmaları yazınız ekinede firmalarla yaptığınız sözleşme teklif vb koyunuz bu şekilde olabilir
 
Dökümhanelerden kaynaklanan pota atık kodu nedir?

........ Bu şlem demir dışı metal döküm işlemi. dolayısıyla kod başlangıcının 10 10 ... gibi olması gerekiyor bu durumda cüruf kodu 10 10 03, filtreden çıkan baca gazı tozu kodu ise 10 10 09* ..... Ancak asıl mesele şu ki sizden aldığım yanıt gibi bu atıkların kodları ısıl işlem atık odu ile tanımlanıyor birkaç yerde. Bir de bu ocakların içerisinde kullanılan grafit potalar var ki bunlar nasıl kodlanacak hiçbir fikrim yok. dökümhanelerle ilgili rehber dökümanda. bakanlığın yaymladığı, pota için kod
16 11 03* Metalürjik prosesten kaynaklanan, tehlikeli maddeler içeren astarlar ve refaktörler olarak verilmiş....
özetle içime sindiremediğim birşeyler var... İkna olamıyorum.
10 03 08*-10 03 09* tuz kara cürufları(yaygın) bu kodun açıklamasında geçen tuz nedir? kara cüruf nedir?
Kafama takılaları umarım açıklayabilmişimdir.

bu bilgiler ışığında
ocak cürufu
baca gazı tozu
pota

kodları ne olmalı?
 
@Nihal Ş. Aksoy
Tehlikeli atıkların sınıflandırılması klavuzu 2. cilt- sayfa 120'yi inceleyecek olursanız ikna olacağınızı düşünüyorum.
 
"Alüminyum Isıl Metalurjisinden Kaynaklanan Cüruflara İlişkin Çalışma"
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Bilgilerinize.
 

Ekli dosyalar

  • EK-1(1).docx
    25.1 KB · Görüntüleme: 69
  • EK-2.docx
    37.9 KB · Görüntüleme: 50
  • EK-3.docx
    52.6 KB · Görüntüleme: 49
  • EK-4.docx
    54.6 KB · Görüntüleme: 49
  • EK-5(1).docx
    83.1 KB · Görüntüleme: 44
Bir de bu çalışma ile ilgili olarak, külçe ergitip ürün döken firmaların cüruflarını hangi gruba sokacağımı net bir şekilde anlamış değilim açıkçası. görüşü olan varsa ve paylaşırsa sevinirim.
 
Üst