• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

E-Çevre İzinleri Sorunlarınız Hk. (Yeni)

Bu konu süresiz olarak sabitlenmiştir.

Tarık Can

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Aralık 2008
Şehir
Manisa
Firma
Cançed Çevre Danışmanlık ve Mühendislik San. Tic. Ltd. Şti.
Arkadaşlar herkese merhabalar,

Eski konumuzu hala Sedat Bey'in görevde olduğunu zannedenlerin sorularıyla zor durumda bıraktığımızı düşünerek kilitlemiş bulunmaktayız. Sorunlarımız ile ilgili burada şu anlık (!) kendi kendimize yardım masası oluşturduk. Umarım birbirimize yardımımız dokunur.

Önemli bir ayrıntı da; Sedat Bey yerine bakanlıkta Cihan Bey'in ilgileneceğini diğer konuda belirtmişti. Cihan Bey'e şu anlık (!) 0.312.410.19.19 'dan ulaşabilirsiniz. Tabi telefonu düşürebilirseniz.

Birbirimize yardımcı olmamız dileğiyle, herkese iyi akşamlar..
 
@shalic

Bu dediğiniz MİGEM'in yazısında falan mı geçiyor tam olarak anlamadım.

Ama GFB (gerekli izin) olmaksızın faaliyet gösterilemeyeceği Çevre Mevzuatında açıkça yazıyor, bunun başka nerede yazıyor olması gerekiyor acaba? Elbette belgeler hemen hazırda bulunmuyor. Onun için zamanında hazırlanmalı.
 
Yani aslında kasteddiğim GFB nin alınması sürecinin ne zaman başlaması gerektiği ile ilgili bir ifadenin olmadığı, mesela ÇED olmadan asla faaliyet gösterilemez yatırım yapılamaz şeklinde geçiyor fakat çeve izni GFB için başvurunun ne zaman olacağı hakkında bir ifadeye rastlamadım, mesela Çevre Şehircilik Bakanlığı resmi sitesinde izin lisan işlemleri kısmında ''
Geçici faaliyet belgesi
İşletmecinin* çevre izin veya çevre izin ve lisans başvurusu yaptığında, faaliyeti esnasında ilgili mevzuata uygun olarak çalıştığını belgelemesi için yönetmeliğin 7 inci maddenin üçüncü fıkrasına göre belirlenecek süreler için tesise verilen belgedir. şeklinde geçiyor buradan ben nedense faaliyete başlar bu süre içerisinde belgeleri tamamlayarak başvuru yapar anlamı çıkarıyorum. faaliyete başlamadan GFB yi almalı o şeklide başlamalı ifadesi açıkça nerede geçiyor. faaliyetimiz madencilik olduğu için kurulu bir sanayi olmuyor dolayısıyla faaliyet başlamadan belgeleri tamamlamak zor oluyor
'
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


bir de İl müdürlüğü uygunluk yazısını alırken de verdiğimi z dilekçede '........................ adresinde ..................... faaliyetini yapmaktayız.........gfb için il müd. uygunluk yazısının tarafımıza verilmesini arz ederiz' şeklinde dediğimiz için bende öyle bir düşünce uyandırıyor.
 
Anlıyorum vede aslında bazı noktalarda haklısınız :)

ÇKAGİLHY de, "Geçici faaliyet belgesi: İşletmecinin çevre izin veya çevre izin ve lisans başvurusu yaptığında, faaliyeti esnasında ilgili mevzuata uygun olarak çalıştığını belgelemesi için 8 inci maddenin üçüncü fıkrasına göre belirlenecek süreler için tesise verilen belgeyi," şeklinde tanımlanıyor.

Bu tanımdan GFB'den önce faaliyete başlar veya başlamaz diye bir sonuca nasıl varılabilir ki ? Bu tanımda, GFB'nin çevre iznine başvuran tesisin mevzuata uygun olarak çalıştığını belgelediği söyleniyor. GFB almamış bir tesisin çalışıp, çalışmayacağı ile ilgili hiç bir şey yok...

İl Müdürlüğü uygunluk başvuru dilekçe formatına gelince; formattır hiç bir bağlayıcılığı yoktur:D

GFB si olmayan tesisin çalışamayacağına dair hükümler Çevre Kanununun 20. maddesinde yer alıyor. Ancak ÇKAGİLHY yayınlandıktan sonra çevre kanunu revizyon geçirmediği için kanundaki ifade GFB değilde, konu bazlı izinlerdir. Onun için tek bir bent yada paragrafta geçmez, hava, atık, atıksu... ayrı ayrı fıkralarda geçer.

Şimdi gelelim haklı olduğunuz noktalara;

1- ÇED kararından sonra tesis hangi aşamada GFB'ye başvuracaktır, bununla ilgili bir hüküm yok.
2- Uygunluk denetimlerinde tesisin "faal olmaması gerekirken", faal olmayan bir tesiste uygunluğun değerlendirmesi nasıl yapılacak bununla ilgili bir hüküm yok.
3- Eski tesisler için ne yapılacak, tüm tesisler kapatılacak mı :D bu belli değil.
.... vs. haklı olduğunuz hususları çoğaltabiliriz.

Haklısınız uygulamada büyük sıkıntılar var ve uygulamada İllere göre farklılıklar var.

Ama sonuç itibari ile GFB olmaksızın (gerekli izinleri almaksızın) çalışılamayacağı Kanun Hükmüdür. Bu durumda gerisi teferruat oluyor.

Vede GFB si olmadığı için çalışamayan sanayi ve maden tesislerini yakinen biliyorum :)
 
:) çok yönlü bir yorum olmuş çok sağ olun, maden sektörünü biliyorsunuz neredeyse mevsimsel çalışma şeklinde gidiyor, kurulu bir düzen sağlanamıyor dolayısıyla biz çevre mühendislerini sıkıntıya düşürüyor arada kalıyoruz, mesela kapasite raporu için bile tesisin çalışması gerekiyor araç gereç, çalışan, makine bunların olması gerekiyor , muhasebe çalışanları haklı olarak tam faaliyet göstermeyen yere hemen bu işlemleri tamamlayamadığı için benim en önemli belgem eksik olmuş oluyor ni kere kafadan::(. Belge tamamlayamıyoruz faaliyet olmadığı için sonrada izin almaktan kaçan bir konuma geliyor iş. olmadı sizin de dediğiniz gibi il müdürlüğü ile görüşmek ve onların görüşleri ile hareket etmek tek seçim kalıyor.

siz maden sektöründe nasıl uygulama yapıldığını biliyor musunuz peki, yani çed den hemen sonra gfb ye mi başvuruyorlar, biliyorsunuz maden diğer sektörler gibi değil ÇED alınıyor belki senelerce işlemeden duruyor, arada iki gün çalışma olunca da ucu belli olmayan ve iki gün çalıştığım için GFB mi alacağım diyor iş veren, kafamda deli sorular :))
çok sağ olun bu arada
 
ÇED'den hemen sonra (varsa tesis kurulumu tamamlandıktan sonra) başvurmak gerekir GFB alıp faaliyete başlanabilmesi için, ama bu her zaman böyle mi oluyor :suspus:

Evet madenlerde çalışma olmayabiliyor. Ama MİGEM sahayı elimden almasın diye kısmi çalışma yapıyor işletmeci, yada yaptım gösteriyor.. Olay çevre iznine gelince, iki gün için GFB mi alacağım der ve çevre görevlisine ekşir tabikide :koptum:

Bence bu sorunlar çevre görevlisinin aşabileceği sorunlar değil. Burada belirleyici olacak izin makamının tavrı, izin makamı derse ki; "şu aşamada" GFB yi alacaksın, yılda iki günde çalışsan çevre izni almak zorundasın.... o zaman konu otomatik olarak çözülür. Ya gerekeni yapar ya faaliyeti durdurulur.

Siz en iyisi iş verini İl Müdürlüğüyle görüştürün kesin çözüm.
 
taş ocağı maalesef, o yüzden mecburi 2.17 kapsamında gireceğiz, çevre izinleri maden sektörünün dalgalanmalarına karşı böyle belirsizlikte bırakıyor bizi, GFB sürecine baştan başlanılamıyor çünkü çalışmanın garantisi ve devamlılığı olmuyor, il müdürlüğü uygunluk vermek içinde çalışır vaziyette görmek istiyor,
 
Aslında İl Müdürlüğü'nün uygunluk yazısını vermek için ocağın çalışır vaziyette olması gerekmiyor. Zaten çalışmadan GFB almam gerekiyor, GFB almak içinde İl müdürlüğü uygunluk yazısına ihtiyacımız var, bu nedenle de çalışır vaziyette olmam gerekmiyor.
 
Arkadaşlar İyi Günler,

Benim sorunuma yardımcı olabilecek arkadaşlardan cevap bekliyorum. Uzun uğraşlar sonucu Ambalaj Atığı Toplama ve Ayırma Tesisi'ne Çevre İzin ve Lisans Belgesini aldım. Fakat nasıl oldu bilmiyorum gfb'de bulunan faaliyet adresimiz değilde şirkete ait başka bir adres lisans belgesine yazılmış. Ayrıca şirket başvuru sırasında unvan değişikliği yaşadığından firma ismi ve vergi numarasıda otamatik olarak değişti. bu nedenle firma adı- vergi numarası ve faaliyet adresi bilgileri yanlış. Konu hakkında Çevre İl Müdürlüğü'ne gittiğimde sisteme müdahale edemiceklerini belgeyi yenilemek için gfb aşamasından tekrar başvuru yapmam gerektiği bilgisini verdiler. Bu dedikleri doğru mu sizce. yada izlemem gereken başka yol var mıdır? Acil yardımlarınızı bekliyorum.
 
@CMNet Okuru

yalnız daha önce başka bir yere aldığımız uygunluk yazısında bize ocağın çalışır durumda olası gerektiğini yoksa uygunluğu hangi kritere göre değerlendirmeleri gerektiği konusunda eksiklik yaşanacağını bize belirtmişlerdi, bizde çalışmanın olduğu bir zamanda onları davet etmiştik, bunları düşününce biraz karışıyor tabi.

çok teşekkür ederim.
gerçekten her faaliyet sahibi çalışmadan mı GFB alıyor
 
@shalic

Bizede sözlü olarak aynı şeyi söylediler fakat tesisimiz için çalışmıyoruz yazısı verdiğimizde cevap olarak GFB almadan çalışmalara başlamayın cevabı geldi. Daha sonrada çalışmalara başlamadan uygunluk yazısını verdiler.
 
15-20 gündür bana bağlı olan iki fabrikanın GFB başvurularını sonuçlandırmaya çalışıyorum. Taahhütname aşamasına kadar hiç sıkıntı yaşamadım. Fakat taahhütnameyi imzala aşamasında java nın resminin döndüğü yerin yarısı görünmüyor. Dolayısıyla imzala/kaydet.... butonları görülemiyor. İmzalamayı yine taahhütnameye sağ tıklayarak hallettim fakat KAYDET butonu görünmediği için kaydedemiyorum ve GFB tamamlanamıyor. Çok defa hata msjı gönderdim, cevap gelmedi. Bu durumla ilgili fikri olan var mı???Yardımlarınızı bekliyorum...
 
hata.jpg
Kullanıcı adı ve şifresini bulabilmek için e-postayı girdiğimde hata veriyor. E-posta üzerinden kullanıcı adı ve şifreyi nasıl alabilirim. Nasıl bir yol izlemem gerekiyor.
 
Arkadaşlar Merhaba ,
ambalaj atığı toplama ayırma tesisi olarak lisans belgemiz ile faaliyetimizi devam ettirmekteyiz. sizlerden bir yardım almak istiyorum.teisin faaliyeti devam ederken aynı adres üzerine başka bir ambalaj atığı toplama ayırma firması kurulabilir mi? aynı anda aynı adreste iki firma aynı işi yapıp faaliyet gösterebilir mi? eğer böyle bir durum olur ise iki ayrı lisans belgesi almamız gerekir mi ? tecrübesi olan arkadaslarımdan acil yardım bekliyorum. teşekkürler ...
 
@zeynepcakil
tesislerin herhangi bir bilgisi degisikse ayri lisans alarak ayni adreste faliyet gosterebilir. mesela ticari unvani vergi numarasi gibi bilgileri degisikse ayri lisansla ayni adreste faliyet gosterebilir. zaten iki firmanin sadece adresi ayni ise ayni lisans uzerinden faaliyet gosteremezler.
 
@zeynepcakil
aynı adres üzerinde vergi dairesi ve numarası hatta yetkili kişi farklı ise ayrı lisans alınır. ama siz örnek veriyorum tesisinizde ambalaj atığı geri kazanım yapıyorsunuz ve tesisinize tat lisansı almak istediniz. O zaman lisans yenilenir. firmaların adresleri aynı ve faaliyetleride aynı ama yetkili kişiler farklı ise ayrı lisans alınır.
 
Üst