• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Evsel atıksu arıtma tesisi köpük oluşumu

Burak Kesen

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Kasım 2012
Firma
Bayramiç Belediyesi
İyi günler meslektaşlarım. Ben ilçe belediyesinde evsel atıksu arıtma tesisinde çalışıyorum. İlçemizde iki adet mandıra var. Peynir altı sularını zaten ticari amaçla satıyorlar fakat mandırların üretim yerlerindeki yıkama sularını ön arıtma şartıyla kanalizasyona veriyorlar. Fakat son 10 gündür tesisime yakın bir mandıra bu yıkama sularını ön arıtmadan geçirmeden kanalizasyona veriyor. Bu deşarjı engellemek için resmi adımları attık. Fakat bu sürede tesiste sıkıntılar oluştu. Aslında çok ciddi boyuta ulaşmadı fakat önceden önlemde almak istiyorum. Tesiste oluşan sıkıntılar ise ilk olarak koku problemi ortaya çıktı. Süt kokusu var. İkincisi son çökeltim havuzunun savakları karardı ve havuzun dibindeki çamurun rengi beyaza doğru döndü. Üçüncüsü ise havalandırma havuzunda sütlü kahve rengi dahada açıldı. Hafiften beyaz kçpük oluşumu başladı. Blowerlar hiç durmadan çalışıyor ve oksijen miktarı 1.35 civarlarında. Yapılması gerekenler hakkında fikirlerinizi sunarsanız sevinirim.
 
Muhtemelen giriş KOI yükün fazladır buda F/M oranını yükseltecektir.. Giriş çok yüksek değerde olduğu için arıtım verimini etkileyecektir. Ne tip bir proses kullanıyorsunuz ve giriş atıksuyunda KOI değeri sizin tesisin tasarım parametresinden yüksekse zaten sıkıntı oluşturur... yok kapasitesi arıtıma uygunsa sistemden 1-2 gün çamur atımını kademeli bir şekilde azaltırsanız mikrorganizma konsantrasyonunuz artar arıtma veriminiz artar ve köpük oluşumunun önüne geçmiş olursunuz..
Geri Devir oranını arttıra bilirsiniz..

Not: Tavsiyem girişten numune almanız ve KOI değerine bakmanız.. çünkü çamur atımını azalttığınızda bu değer tasarım paremetrenizden yüksek ise bu seferde havalandırma havuzunda koyurenkte köpük oluşumu gözlemlersiniz, son çökeltim havuzu yüklemesi de fazla olur bu seferde son çökeltim de yüzeyde çamur görürsünüz.. İyi Çalışmalar..
 
Tesisimiz uzun havalandırmalı aktif çamur prosesi. Çamur miktarı hızlı şekilde yükseldi zaten her sabah baktırıyorum. %70 in altına inmeyen çamur suan %90 civarında. Dediğiniz gibi giriş koı miktarı artmış sanırım. koı değerine bakamıyorum imkanım yok. Fakat ph takip ediyorum o da 7 civarı 7.04 7.06 çıkıyor.
 
Koi parametresine bakamaman çok sıkıntılı bir durum özellikte bir evsel atıksu arıtma tesisinde olmazsa olmaz. Yurt dışında ve çoğu tecrübeli çevre mühendisleri sırf koi-koku ve gözleme göre tesisi yönetiyor koi yüksekse daha az çamur çekiyor düşükse daha çok çekiyor vb. örnekler çoğaltılabilir.

Aynı zamanda tesisinde oluşan değişikliklerin hepsi mandıradan gelen atıksu ile alakalı ama savaklarının kararması durumu ilginç geldi bana ?
 
SAVAKLARDA TIKANAN YUZEN ÇAMURLARIN ÇÜRÜMÜŞ ORARALARI BASINCLI SU ILE YIKATMAN LAZIM.HAVUZ ARALARINDAKI SAMPLE POINTLERDEN ORNEK ALDIR NERDE PEAK YAPIYORSA ORDA MUDAHALE ETMEYE BAŞLAMAN LAZIM ÇOK ZOR DEĞİL İSE HAVLANDIRMA HAVUZUNUN SEVIYESINI DUSURMEYE ÇALIS 10 CM BILE COK ONEMLI BU KONUDA MLSS DEGERIN KACTA BU KISIMDA COK ONEMLI HAVUZUNUN HACMI VE HAVA KAPASITENI SOYLERSEN KOLAY SEKILDE ONERI SUNA BILIRIM.
 
Üst