• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Evsel katı atık tarifelerinin belirlenmesi

yessil

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Ocak 2011
Merhabalar,

evsel katı atık tarifelerinin belirlenmesi için yapılan maliyet hesabının nasıl yapılabileceği ile ilgili yardımcı olacak arkadaşlar var mıdır? nasıl bi yol izlemeliyim? İşe daha yeni başladım ve ilk iş tecrübem.

yardımcı olursanız çok sevinicem
 
Merhabalar;
Öncelikle ekli dosyaları incelemeyle işe başlayabilirsiniz. Daha sonra belediyede fen işleri müdürlüğü - zabıta amirliği ve mali hizmetler birimleriyle ve varsa çevre koruma ve kontrol müdürlüğüyle iletişime geçip katı atıkların nasıl toplandığını ve hangi işlemlerden geçtiği konusunda bilgileri toplamalısınız. Her bir birimden 1-2 kişi seçerek komisyon oluşturmalısınız. Üyelerden birinin meclis üyesi olması önemli bence. Meclis toplantılarında aralarında konuya hakim birinin olması işinizi kolaylaştırır.

Örnek vermek gerekirse; bütün maliyet kalemlerini ayrı ayrı oluşturmanız gerekiyor.

1.kullandığınız çöp araçları ne zaman alındı kaç yıldır kullanılıyor. şimdiye kadar yapılan tamirleri, amortisman ( yıpranma payı ) giderleri bezin mazot giderleri vb harcamaları çıkarmalısınız.

2.çöp toplama işi nasıl yapılıyor? İhaleyle firmaya verdiyseniz onun bedeli, eğer kendiniz yürütüyorsanız çalışan personellerinizin giderleri ( bu harcamalara işçilerin yıllık ikramiyeleri de dahil) eğer yarı yarıya yapıyorsanız hem ihale bedeli hem de kendi giderlerinizi oluşturmanız gerekiyor.

3. çöplerinizi katı atık bertaraf tesisine mi götürüyorsunuz? Böyle bir durum varsa tesise ödediğiniz ilk yatırım maliyeti için sizden alınan bir ücret varsa onu ekleyeceksiniz ya da her götürdüğünüz atık miktarına karşılık aylık bertaraf maliyetleri bellidir. Bunu yıl bazında hesaplamanız gerekiyor.

4.çöpleri götürürken aktarma yapılıyor mu? İlave küçük bir aktarma terfi istasyonunuz var mı? Varsa buraya harcanan bütün maliyetleri çıkarmanız gerekiyor.

5.çöp konteynırlarının sayısı ve toplam maliyetlerini ( temizlik sırasında kullandığınız bütün araçlar ekipmanlar dahil) çıkarmalısınız.

*** dikkat etmeniz gereken husus şu ki ; çıkardığınız bütün maliyetlerin bir dayanağı bir faturası bir yazısı olmasına özen gösteriniz. Faturalanmamış açıklayamayacağınız hiçbir gideri maliyet kalemi altında yazmayın.

Siz bunlarla ilgili çalışmaları yürütürken bütün kamu kurumları ve özel işletmelere aşağıdaki gibi bir resmi yazı (başkan onaylı - giden evrak numarası olsun. ) yazın. cevaplarını da yazılı olarak isteyiniz.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün 27 Ekim 2010 tarih ve 27742 sayılı Resmi Gazete’de yayımlayarak yürürlüğe giren Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmeliği’nin Evsel Katı Atık Tarifelerinin Belirlenmesine Yönelik Klavuzu’na bağlı kalınarak evsel katı atık idarelerine, atık üreticilerine sağlanan evsel katı atık hizmetlerin tarife ve ücretlerinin belirlenmesine yönelik çalışmalar Belediyeler tarafından yürütülecektir. Bu çerçevede çalışmaların daha sağlıklı yapılabilmesi için Kurumunuzda / işletmenizde (görevli tüm personel) / (yatak sayılarını) / (öğrenci sayılarını) tarafımıza bildirilmesi hususunu;
Bilgilerinize arz / rica ederim.

Bütün bunların dışında kalan yerler lokantalar ve marketler için m2 önemli. Bütün marketler lokantalar vb. yerlerin de m2 lerini zabıta ekipleriyle belirleyin.

Çok zahmetli bir iş biz çok uğraştık siz de üstesinden gelirsiniz mutlaka. Biz ücretleri toplamaya başladık. Zaten ücretler belirlendikten sonra yerel gazetede ilan verdik anons yaptık bir hafta boyunca. Anonsu bile resmi yazıyla yaptık Şikayeti ya da önerisi olan gelsin diye sonrasında meclis kararı da yine anons yapıldı. İlan metnini ve gazete haberlerini saklıyoruz. Olası bir mahkemede delil olsun diye.
biz ayrıca atıksu bertaraf ücreti ile ilgili bir çalışma yaptık. ama o çok vaktimizi almadı çünkü arıtma tesisimiz henüz yapılmadı. bir tane vidanjörümüz var. o yüzden kullanılan suyun m3 miktarına göre bir rakam belirledik. ton başına ücret alınıyor. arıtma tesisi maliyetleri belli olduktan sonra onlar da faturalara yansıtılacak.

Kolay gelsin iyi çalışmalar dilerim.
 

Ekli dosyalar

  • atıksu katı atık tarife yönetmeliği.doc
    70.1 KB · Görüntüleme: 78
  • atıksu tarifelerinin belirlenmesine yönelik kılavuz.doc
    856 KB · Görüntüleme: 133
  • evsel katı atık tarifelerinin belirlenmesine yönelik kılavuz.pdf
    745.2 KB · Görüntüleme: 120
yardımın için çok teşekkür ederim. tıkandığım bir nokta olursa tekrar yardım isteyebilir miyim?

iyi çalışmalar
 
Merhaba arkadaşlar;
Acaba 'Evsel Katı Atık ve Atıksu Ücret Tarifelerinde' değişiklik yapan, 2013 yılı için hesaplamaları güncelleyen belediye var mı aramızda?
Ekleyip çıkarılan yada değiştirilen kalemler oldu mu onu merak ediyorum.
 
Üst