• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Evsel organik atıklardan kaliteli kompost üretimi

Hilal Tuncer

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
3 Ağustos 2011
Firma
Atlas İnşaat
Merhaba,
Bir kompost tesisinde evsel organik atıkları kullanarak oluşturulan kompost ürününün, tarımsal alanda daha verimli kullanılabilmesi için kalitesini nasıl yöntemlerle artırabiliriz? Bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum. Şimdiden teşekkürler..
 
Belli bir oranda hayvan gübresi ilave edilerek zenginleştirilebilir (azot ve fosfor dengesi açısından). Kompostun kalitesi ve verimliliği dahada artar böylece.
 
Cevabınız için teşekkürler.. Katılacak gübre miktarını belirlemek için her ürün oluşumundan sonra analiz mi yapmak gerek o zaman? Çünkü kompost ünitesine giren atığın karakteri mevsimsel olarak değil neredeyse günlük olarak değişiyor. İlave edilecek hayvan gübresini nasıl bulabilirim başka sizce?
 
Sonuçta hergün değiştiğini söylediğiniz bir kompost ürünü için, günlük analiz yapmak yerine ortalama katılacak miktar belirlemek dahada kolaylaştıracaktır işinizi. Bence gerekte yok çok fazla analize, sizin iç takibiniz varsa ona birşey diyemem. Ama önerim; bugüne kadarki elinizdeki mevcut analizlerdeki üst limitleri ve ortalama (N, P ve diğer maddeler) değerleri dikkate alarak bir ekleme aralığı belirleyebilirsiniz ( örneğin: 1 ton komposta 50-100 kg arası hayvan gübresi gibi). Uyguladıkça ve bir iki hata yaptıkça istediğiniz oranları siz rahatça belirleyeceksiniz. Gübreleri, büyükbaş ve küçükbaş hayvan üretim çiftliklerinden temin edebilirsiniz.
 
Evsel atık derken karışık belediye atığından bahsediyorsanız, üretilen kompostu ağır metal içeriği dolayı tarımsal alanda kullanamazsanız bilginize.

İyi günler
 
Bu Projeyi Bende Fabrikamda Hayata Geçirmek İstiyorum Ama Konu Hakkında Bilgilere İhtiyacım Var Hilal Hanım Yardımcı Olurmusunuz?
 
Kompost kalitesini artirmak icin gida endüstrisi( sut maya vb.) aritmalarindan çıkan aerobik yada Anaerobik proses camurlarini kullanabilirsiniz. Bunlari bulamazsanız evsel aritmalardan atik olarak cikan susuzlastirilan aritma camurlarini kullabilirsiniz.
 
en iyi artırımı arıtma çıkışı çamur la o şekilde yapmalısınız ama siz öncelikle ambalaj atıklarını ve organik atıkları ayrı toplama yapıp organik atıkları kompost yapma yoluna gitmelisiniz .bu şekildeyaparsanız kompost kalitesini ve kompost oluşum süresini ve kompost oluşumunda ki ortam sıcaklığını ve bakteri yapısını(mezofilik) oluşturamayabirlirsiniz.
 
Zaten bolgede ambalaj ve evsel copler ayri toplanacak. Onun disinda karisik gelen atiklar icin bir mba tesisi kurulacak. Mba tesisinden cikan organik atik komposta alinacak. Kompost konusu daha kesinlesmedi aslinda biyogaz konusu da gundemde.
 
atık kütleniz 180-200 ton/ gün üzerinde ise biyogaz düşünün biyogaz firmaları bu atık kütlesine uzun vadeli işletme (tesis kur,işlet kar payı ver) yapıyorlar ben kompost ikinci planda olmalı tabii buda bir tercih...
 
tam sınırlardasınız ortadoğu enerji(istanbul istaç tesisleri odayeri düzenli depolama),avadan enerji (samsun düzenli depolama) ,her nerji, ( tokat kayşeri uşak, düzenli depolama) ankara mamak vahşi depolama ve adana düzenli depolama ITC kırıkkale deki firmanın ismini unuttum.bunlarla görüşebilirsiniz...
 
Üst