• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Fabrikada atık yönetiminin sağlanması

Gökhan Arıcan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Şubat 2013
Merhabalar,

Fabrika ortamında atık yönetimi çalışmalarının aktif halde yapılabilmesi için ve çalışanların bilinçlendirilmesi adına nasıl bir farkındalık yaratılabilir?

Görüş ve önerileriniz için şimdiden teşekkürler...
 
@Fatih Çoban
İletişim kurma konusunda başarılı olduğumu düşünüyorum ;) Kendi personelim ve taşeronda dahil bu bilinci aşılamaya çalışıyorum hani öyle sırf eğitim vermiş olmak için değil bunu gercekten benimsemiş olduğum için yapıyorum ki çevremdeki insanlar sigara izmariti bile dahil söndürüp ceplerine koyuyorlar..Ama yine de düzeni sağlamak için çoğunluğu oluşturmuyor bu, ben sadece işletmem için yapabiliyorum peki ya mahallemde ki ya da şehrimdeki atıklar ne durumda? İşin içinden çıkamıyorum işte :kötü: Yine de söylediklerinizi dikkate alacağım " acaba ben doğru mesajı veriyor muyum diye" ? :harika:
 
@Pınar PELİT

Pınar Hanım, birşey daha aklıma geldi onuda söyleyeyim bari : Atık yönetimi mevcut sistemlerinizinde değiştirilebilmesi gerekebilir. Yani uygulama kolaylığı olan, insanları daha kolay yönlendiren ambalaj atığı toplama sistemleri, yürüme yolu toplama kutuları, atık yağ tankları , atık deposu alanları vs gibi :)
 
@Fatih Çoban
İlginiz için teşekkürler Fatih Bey, söylediklerinizin çoğunluğu işletmemde mevcut aslında fakat yürüme yolu toplama sistemleri derken ne demek istediniz anlayamadım :kötü:
 
@Pınar PELİT
Var olanların değiştirilebilecek olabilirler diye gözden geçirmenizi önermiştim. Onlar genel örneklerdi, bahsi geçen yürüme yolu çöp toplama sistemlerinden kastım yaya yürüyüş yollarındaki küçük çaplı atıkların atılması için yapılan kaplar vb yapılardır. Sigara izmariti, peçete vb .. Küçük bir örnek sadece. Asıl vurgulamak istediğim atıkların atılacağı kolay sistemler seçmek ve kişileri bunlara yönlendirebilmek.
 
tek bir alan için olabilir ama bir öneri de benden olsun.Örneğin ambalaj atıklarını çalışanlar toplama konteynerleri yerine çöp kutularına atıyorsa, vereceğiniz eğitim için çalıştığınız ambalaj TAT ın mühendisinden yardım isteyin.Benim bilgilendirme için gittiğim firmalardan çok çok olumlu sonuçlar aldık.Belki farklı birinden bu bilgilendirmeyi almak, ilgilerini cezbedebilir.Tabiki bu eğitimin akılda kalıcılığı da etkisini yitirmeye başlamıştı ki( yaklaşık 3-4 ay) eğitimi bu sefer farklı bir teknikle uyguladık.2. eğitime katılımın daha fazla olduğunu gördük.Tavsiye ederim.
 
@Fatih Çoban
Bir çalışanın uygun şekilde disipline girmesi , otoriteyi kabul etmesi zorla olmaz , nefrete dönüşmesine gerek yok saygı duyulması yeterli bence .O yüzden yapılacak uygulamalar ceza değil disiplin amaçlı yapılabilir.Mesela ayın en çevrecisi , ayın en çevre düşmanı gibi vs. sadece fikir yürütüyorum.
 
@Gülin Çağlıyan
bencede güzel fikir ayın yada yılın enlerini seçmek. benimde danışmanlığını yapmış olduğum tesislerde bu tür uygulamayı başarılı şekilde yapanlar var, ayın çevreci departmanı ve genelde en iyi çevreci personeli gibi. ama herşeyden önce @Fatih Çoban 'nında dediği gibi acaba ben doğru mesajı veriyor muyum diye? söylediği cümlede ortaya çıkıyor. birde tesisin yöneticilerinin olaya bakış açısınada bağlı. yönetim olayı ciddiye alıyor ve onlarda uygulamayı yapıyorlar ise çalışanlarda daha uygulayıcı ve duyarlı oluyorlar.
 
Aynen öyle bende cezai işlemden yana değilim tabiki personeli bi takım faaliyetlerle teşvik ederek bunu yapması yada bu duyarlılığa sahip olması elbette güzel bir yöntem bakalım bir de bu sekilde gözlemleyeceğiz acaba gelişme olur mu diye;)
 
Diğer bir yaptırımda şu Pınar Hanım, atıklarını almamak atığını karışık atan bölümün konteynırlarındaki karışık atıkları almıyorsunuz, olduğu yere döküp bunu ayıklayın gelip alalım diyorsunuz. Bir iki kez daha aynı durumla karşılaşıp ayıklattınız mı aynı yerde,bir daha ayıklamak yerine atıkları ayrı atmak daha mantıklı geliyor onlara da :)
 
Oda güzel bir yöntem Tolga Bey ancak söyle bi durum var çalıştığım işletmede üretimin ağırlığı da var söyle ki personel yeraltına araç göndermesi lazım üretim için ihtiyac var acil mekanik bakımlarını yapması gerek ve adamlar saatlerce bunlarla ugrasıyorlar ben kontrole gitttiğimde karsılaştığım sorun her yer döküntü ve atık:bsmagryr: yani atık ayrıştırmaya yada döküntü temizlemeye zamanları yok malesef ama işte burda ikili ilişkiler devreye giriyor ve onlarda yaptığım işe saygı duyduklarından özen gösteriliyor.:srnsml:
 
Üst