• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Fakültatif stabilizasyon havuzunda çamurun temizlenmesi

N. Nazlı Ergun

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Mart 2011
Firma
Bor Belediyesi
40000 nüfuslu belediyemizin atıksu arıtma tesisi fakültatif stabilizasyon havuzundan ibaret ve gelen atıksu sadece evsel nitelikte. Havuzdaki biriken yaşlı çamuru temizlemek, kurutmak ve gübre olarak kullanmak istiyorum. Bunun içinde çıkan çamuru arazimizin alanı yeterli olduğu için kurutma yatağı kurup burada kurutmayı düşünüyorum. Sorularım;
1) Havuzdaki çamuru temizlerken almam gereken isg önlemleri ne olmalıdır?
2) Havuzda biriken yaşlı çamuru alıcam ama arıtmayı işletmeye sokarken genç çamur gerekli bunu yaşlı çamurdan ayırma yöntemi nasıl olabilir?
3) Kurulacak kurutma yatağının alan hesabını, ATIKSU ARITMA TESİSLERİ TEKNİK USULLER TEBLİĞİ Ek 2 sinde belirtilen fakültatif stabilizasyon havuzları için ‘Çamur birikimi 0.03-0.05 m3/çamur/kişi.yıl’dır’ ve Ek 6 sında belirtilen ‘Kurutma alanı farklı yataklara bölünmekte ve bu yataklar 6 m genişlikte ve 6-30 m uzunlukta olmak üzere tasarlanmaktadır. Tipik bir kurutma yatağında, arıtma çamuru yatağa 200-300 mm kalınlığında serilerek kurumaya bırakılmaktadır ‘ yazıları dikkate alınarak kolayca mı hesaplamak gerekir? Bu belirtilenler pratikteki uygulamalara uyuyor mu acaba?
4) Daha önce benzer çalışmayı uygulamış olan varsa uzayıp giden diğer sorularımı yanıtlamak adına benimle iletişim kurabilir mi?
 
hayır maalesef temizlemek için 2 ay daha sürem var ama daha sonuca ulaşmadım. Galiba daha önce hiç kimse stabilizasyon havuzunu temizlememiş olacak ki herhangi bir bilgi paylaşımı olmadı.
 
haklı olabilirsiniz , bende merak ettim açıkcası çalışmanızın sonuçlarını Daha önceden bu konu ile ilgili herhangi bir durum ile karşılaşmadım.
 
Benim araştırdığım bilgilere göre stabilizasyon havuzları ortalama 7 yıl veya 10 yılda bir temizlendiği için çamuru bertaraf etmek adına hiç bir düzen kurmamış hiç bir belediyede. Direk toprağa seriliyor diye bilgi edindim. Ama daha farklı bir uygulamaya giden de olabilir tabi onu öğrenmekti niyetim.
 
Fakültatif havuzlarda birikmiş olan çamuru sizin alabilmeniz için step by step şeklinde suyu doldur boşalt tekniğine göre almanız lazım. 40.000 nüfus az bir nüfus değil bunun için gelen suyun sürekli olarak sisteme alınması gerekecek bunun için ek havuzlarınız var mı?
bu şekilde sisteminiz var ise suyu diğer havuzlara yönlendirip dipte kalan çamuru alabilirsiniz. çamuru almanız için santrifüj pompa ile belirlediğiniz alana yada vakumlu bir araç ile çekip alana serebilirsiniz. gübre olarak kullanılması için önceden analizini yapmanız lazım zaten.
fakültatif alanda belli bir oksijen seviyesinin olması lazım burdaki oksijenide genç bakteriler tüketir zaten çökelme ile onlarda dibe çöker ancak ölü bakteri ile canlı bakteriyi ayırmak kolay bir şey değil böyle bir tekniğin olduğun bilmiyorum açıkçası
 
Suyu yönlendirebileceğimiz ek havuzlarımız mevcut. Vidanjör kullanımı en uygunu galiba bizim için. Yaşlı çamurla genç çamuru ayırmak için sıyırıcı gibi bir ekipman var mı veya sıyırıcı amacıyla kullanabileceğim bir şey, onu merak etmiştim. Sonuçta genç çamur üst tabakada kalmıştır. Eğer ayıramazsam, havuzun yarısından çamuru çekip diğer yarısındaki çamura dokunmayacağım. Havuzda kalan çamuru da düzleştirip zaman kaybı olmadan havuzu hem atıksu hemde normal su ile dolduracağım galiba? Açıkçası böyle uygulamayı planlıyorum.
 
suyu yönlendirebileceğiniz yerin olması çok iyi öbür türlü zor olurdu. fakültatif stabilizasyon havuzunda orta kısım reaksiyonun olduğu yerdir. yani genç çamur çökelip alt tabakada kalacak ancak bunun diğer çamur ile ayrılmasının nasıl olacağını tam bilemedim. eğer çok zorluk çekerseniz havuzun boyutuna göre gerekli miktarda başka yerden çamur aşılamasıda yapabilirsiniz diye düşünüyorum
 
Üst