• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Gfb başvurusu iş akım şeması ve proses özeti’ nde atıksu deşarjı bölümünde değişiklik

gencerakif

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
26 Nisan 2011
Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik uygulaması hk
25.06.2014
Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik çerçevesinde yapılan GFB başvurusu sırasında sunulması gereken İş Akım Şeması ve Proses Özeti’ nde Atıksu Deşarjı bölümünde değişiklik yapılmıştır.
 

Ekli dosyalar

  • GFB_İş Akım Şeması ve Proses.pdf
    434.6 KB · Görüntüleme: 438
Arkadaşlar bu konudaki fikriniz nedir bilmiyorum ancak iş akım şeması ve proses özetinin eski hali daha güzeldi. Bu haliyle hiç bir şey anlatmıyor. Anlatmaya çalıştıkları şeyler ise sanırım şöyle:

- Bizler danışman olarak İl Çevre'ye atıksu deşarjı konusunda uygunluk veya muafiyet başvurusunda bulunarak bu belgeyi iş akım şemasında belirterek sisteme yükleyeceğiz.
- Atıksu arıtma ve deşarj ile ilgili muafiyeti zaten sistemde ilgili yere yüklüyoruz benim fikrime göre gereksiz olmuş.
- İş akım şemasında vereceğimiz belgenin ise İl Çevre'nin sahada inceleme sonrası verileceğini belirtiyor. Arıtma tesisini fason gösteren firmalar için güzel bir önlem olmuş ancak caydırıcılığı yine İl Çevre'nin mühendisleri ile sınırlı.
- Arıtma tesisi için başvuracağımız uygunluk yazısında hemen her il çevre en azından işletmenin ve arıtma tesisinin basit bir iş akım şemasını, proses özetini, kapasite bilgilerini görmek isteyecektir. Yani dolaylı yoldan eski formatı muafiyet veya uygunluk yazılarında kullanacağız sanıyorum.

Benim bu konudaki izlenimlerim bu şekilde. Sizlerin izlenimlerini de öğrenmeyi isterim.
 
Formattaki şemaya göre sanırım şu şekilde yeterli olacaktır: Bu mukavelenin uygunluk başvurusu dilekçenizin ekinde sunulması ve buna karşılık il çevrenin uygunluk yazısını size vermesi ile sürece devam edebileceksiniz.

Yine de bu konu ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ilgili birimi şehirinizin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün konu ile ilgilenen bölümü ile bir görüşme yapmanız daha sağlıklı olacaktır.
 
@CMNet Okuru

bende bu sorunun cevabını merak ediyorum, bağlı olduğumuz su ve kanalizasyon işleri ile görüştüm, zaten onların vidanjörleri ile çekim yaptırıyor idik, yetkiliden bu vidanjörün yetki belgesini ve atık su arıtma tesisi ile yaptıkları protokolleri verip veremeyeceklerini sordum, biz zaten resmi kurumuz yetkisiz çalıştırmamız mümkün olmayacağı için bu izin belgelerini vermek zorunda değiliz büyük ihtimal vermeyiz dediler, bakalım tekrar görüşeceğim.
 
atıksu deşarjı alt yapı sahibinin kanalizasyon sistemine yapılıyorsa, alt yapı sahibinin (belediye veya OSB) arıtma tesisi yoksa, işletme atıksu deşarj konusunda da izin almalı mıdır? sizce nasıl değerlendirilir? Bu sorun altyapı sahibinin mi yoksa işletmenin midir?
 
Tuzla osb idi sanırım atıksu arıtma tesisi olmadan bünyesindeki tesisleri deşarj izni veren. Bakanlık bununla ilgili durumlarda yetkiyi il çevre müdürlüklerine devretti galiba. Osb'nin atıksu arıtma tesisi yok ise o zaman il çevreye görüş sorulması gerekiyor diye biliyorum. İl ve ilçelerde ise il mahalli çevre kurullarına girmeleri gerekiyor diye biliyorum.
 
@CMNet Okuru

Ahmet bey, görüştüm dediğim gibi bir protokol vermiyoruz dedi su ve kanalizasyon işleri yetkilisi kendilerinin düzenlediği bir atık su kabul formu ya da deşarj izni gibi bir belge veriyoruz, çevre de bunu kabul etmek zorunda diyorlar,,
 
Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği;

Kanalizasyon Sistemlerine Boşaltım başlıklı 25 inci maddede;
“…
6) (Ek:RG-13/2/2008-26786) Endüstriyel Atık sularını sızdırmaz nitelikteki fosseptikte toplayan ve vidanjör vasıtası ile atıksu altyapı tesislerine veren atıksu kaynakları, atıksu yönetimleriyle yaptıkları protokolü ve vidanjörle atıksu bertarafı sonucunda aldıkları belgeleri beş yıl süreyle saklamak ve denetimler sırasında görevlilere beyan etmesi,…”

Evsel Nitelikli Atıksular İçin Deşarj Standartları başlıklı 32 nci maddede;
“…
Evsel Atık sularını sızdırmaz nitelikteki fosseptikte toplayan ve vidanjör vasıtası ile atıksu altyapı tesislerine veren atıksu kaynakları, Atıksu Yönetimleriyle yaptıkları protokolü ve vidanjörle atıksu bertarafı sonucunda aldıkları belgeleri beş yıl süreyle saklamak ve denetimler sırasında görevlilere beyan etmek zorundadırlar.” hükümleri yer almaktadır.

Bu durumda kendisi de çevre izni almakla yükümlü olan altyapı yönetimi “ben protokol düzenlemiyorum” ben bir belge veririm çevrede bunu kabul etmek zorundadır gibi bir yaklaşım içerisinde olması mümkün değil (en azından ülkede herkes görev, yetki ve sorumluluklarını bilseydi mümkün olmaması gerekirdi :islik:)

Altyapı yönetimleri konu hakkında (görev ve sorumlulukları itibariyle) protokol düzenlemek zorundadır. Ancak uygulamada bunun adı bazen protokol oluyor, bazen tek sayfalık “atıksuyun kendileri tarafından ücreti mukabilinde alınarak altyapı sistemine verileceğine dair” resmi yazı oluyor yada başka türlü bir ifadeyle oluyor…

Önemli olan atıksuyun altyapı sistemine verilerek bertaraf sorumluluğunun tesisten, altyapı yönetimine geçeceğini gösterir resmi bir belgenin sunulması ve sunulan belgenin İl Müdürlüğünce yeterli görülmesidir.

Bulunduğum ilde altyapıdan sorumlu kurum “evsel atıksular dahil” 8-10 sayfayı bulan detaylı bir protokol düzenlerken (ki bizzat genel müdür imzasıyla) kimi ilçe belediyeleri tek sayfa resmi yazıyla konuyu halledebiliyor.

Sonuç itibariyle “protokol” olarak isimlendirilen belge farklı tarzlarda düzenlenebilir. Ama önüne gelen her belgeyi “İl Müdürlüğü kabul etmek zorunda değildir” yetersiz görürse reddeder. Altyapı yönetimi de sorumluluk sahası içerisindeki atık suları mevzuata uygun olarak yönetmek zorunda olduğundan İl Müdürlüğünün istediği içerikteki belgeyi düzenlemek zorundadır. Yada atıksuyu (mevzuata uygun şekilde gerekçelendirerek) kabul etmeyebilir.
 
Şimdi şöyle oluyor ki; GFB başvurusu yapacağım, İl Çevre Müdürlüğü ile gittim bu atıksu bölümündeki değişikliği görüşmek için. Danışmanlığını yaptığımız tesisin atıksuları OSB'nin arıtmasına bağlı, arıtma da çevre izinli. İzmir İl Müdürlüğünün değişiklik duyurusundan haberi yokmuş, müdürlük çalışanlarının taşınma işlemleri vardı. Bakalım onlar da inceleyecek, yarın görüşeceğim. Birşeyler öğrenirsem sizler ile paylaşırım arkadaşlar...

İl Müdürlüklerinin konu ile ilgili bilgisi yok.. Atıksu kısmında değişiklik olduktan sonra başvuru yapan var mı arkadaşlar?
 
Üst