• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Gfb incelenme süresi ve reddi

İbrahim Uysal

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Mayıs 2011
Firma
Sistem Mühendislik Dan. İnş. Mad. Orm. Nak. İth. İhr. Em. San. ve Tic A.Ş.
ÇKAGİLHY 7. Maddesine göre GFB başvurusu yetkili merci tarafından 30 gün içerisinde incelenir ifadesi var. Genelde bu 30 günlük süre hep aşılıyor. Ayrıca çok küçük sebeplerden GFB ret olabiliyor. GFB aşamasında dekont dışında eksiklik dışında belge istenmiyor. Zaman zaman aynı kurumdaki farklı personellerin aynı iş için farklı şeyler istedikleri de olmuyor değil.
1-Sizin çalıştığınız ilde GFB inceleme süresi 30 günü aşıyor mu?
2- GFB aşamasında eksiklik, ek belge isteği isteniyor mu yoksa küçük sebepler de olsa ret mi veriliyor.
:)
 
@İbrahim Uysal
maalesef dediğin gibi ibrahim. benim anladığım ilk hata/eksiklik buldukları yerde dosya incelemesini durduruyorlar ve red ediliyor. ama yanlış bir uygulama. kendilerine fazladan iş çıkarıyorlar. aynı dosyayı defalarca inceliyorlar. aslında ilk başvuru da komple inceleseler dosyayı ve olan eksikleri belirtseler bir sonrasında dosya tam olur.
 
@İbrahim Uysal
İbrahim bey kucuk olarak kastettıgınız konular nelerdır ? Gfb asaması cok cıddı bır surec tır defalarca ve farklı personeller tarafından ıncellenmesı bır cok konu da verım getırır. Zaman zaman 30 gunu astıgı olur ama cok istisnai bır durumdur. Bunun sonucunda gereklı telafı ve gereken ıslemler yapılır.
 
Küçük sebeplerden kastım iş akım şemasına ve proses özetine eklenmesi istenen bilgiler. Örneğin yazlık site de konaklamanın yaz sezonunda yapıldığını yazıyorum yaz sezonunun hangi ayları kapsadığının yazılması isteniyor. Sitede, arıtılmış suyun park-bahçe sulamasında kullanıldığını belirtiyorum, hangi park bahçe olduğunun yazılması isteniyor. Arıtma çıkış suyuna klor dozlandığını yazıyorum dozlanan klor miktarının hesaplanması isteniyor. Atık ambalaj kafeslerinin resimlerinin yüklenmesi isteniyor.Bahçe fıskiyelerinin resimleri isteniyor. Buna benzer bence küçük en azından direk ret edilmeyecek sebepler.
Evet gfb aşaması çok ciddi bir süreç katılıyorum. Deniliyor ki gfb aşamasında eksiklik istenmiyor (harç dekontu dışında) kabul veya ret olunuyor. Ama gerek kendi işimde gerek başka işlerde gfb aşamasında eksiklik istenebiliyor. Mesela vaziyet planında değişiklik yapılması istenip, değişikliğin yapılıp yüklenmesi veya resim eklenmesi gibi.
Gfb sürecinde toplamda 3 e- imza atılıyor. İlgili personel imzalayıp şube müdürüne buradan il müdürüne. Bu imzalarda süreci uzatmıyor değil. Evet zaman zaman 30 günü aşıyor.
Aslında anlatmaya çalıştığım olay şu, bahçe sulamasıyla ilgili fıskiye resmi isteniyor diye reddediliyor. Bu reddin bana gelmesi min. 3 hafta resmin hemen eklenip onaylanması min 3 hafta etti 6 hafta. Zaman kaybı.
Birde şöyle bir şey var, bu yapılacak çalışmaları hep yaşayarak yani ret yiyerek öğreniyorum. Eksiklik bildirilse hemen anında giderilse, süreç baştan başlamaz herkes için daha yararlı olur diye düşünüyorum. Bunlar benim nacizane düşüncelerim, eleştirmek kırmak amaçlı değil.
 
@İbrahim Uysal

Oncelıkle sunu soyleyım sızın kucuk dıye tabır ettıgınız olayların hepsı mevzuat da acıkca belırtılmısıtır,cevre gorevlısı belgesı aldıgınız da bunları bılıyor kabul edılıyorsunuz.. 3 E ımza demıssınız bazı durumlarda 8-9 e ımza yı bulabılır bazı ek 1 dosyalarında 11-12 yı de bulabılıyor. 30 gunu gectıgınde yazılı olarak Cevre ve Sehırcılık Bakanlıgı Izınlısans Daıresı Baskanlıgına basvurursanız konu ıle ılgılı sorusturma acılır ve gereken yapılır.
 
bir şey sorabilir miyim ben sisteme evrakları yükledim fakat henüz değerlendiriliyor yazıyor şu aşamada tekrar gfb başvurusu yapabilir miyim elime bazı evraklar geldi de red yemek istemiyorum :)
 
@matrose8989

Ne yazık ki red cevabınızı alacaksınız ve ondan sonra yeniden başvuracaksınız. Sistem değerlendirme sürecinde dosya yüklemenize izin vermez.
 
Arkadaşlar,

GFB reddiyle ilgili son birkaç başvurumda problemler yaşıyorum. Özetleyecek olursam;

-Sisteme yüklediğim belge yüklenmedi olarak belirtilmiş (Tarih, imza her şey var sistemde görünüyor)

-Yakma tesisleri konusunda çelişki olduğu söylenmiş. İl Müdürlüğü uygunluğunu yenilemeye kadar gidiyor olay.

Ancak bahsedilen yakma tesisi çevre izin ve lisans yönetmeliği kapsamında değil. Güç 75 KW iken dosyayı inceleyen yetkilinin, 1 MW üstü olduğunu iddia edip, yetmezmiş gibi copy paste çalışırsanız böyle olur diye saçmalaması,

-İş akım şemasında atık su kaynağının gösterilmemesi (Tesiste proses kaynaklı atık su oluşmuyor ki yenilenen iş akım şeması ve proses özeti formatına uygun halde hazırlamama rağmen, evsel atık su çıkışları ve kanal bağlantı izin belgesini eklediğim halde, kendilerine proses kaynaklı atık su çıkışı olmadığını söylememe rağmen, atık su kaynaklarını gösterin diye iddia etmesi mi)

-Vaziyet planının imza sirkülerinde imza yetkisi olan kişiye imzalatılması (bizzat şirket sahibine imzalattığım halde, imzayı beğenmemesi mi)

Eksiklikler bu 4 maddeden ibaret. Bunların nesini düzeltebilirim? Üstelik bu şahıs birkaç seferdir böyle sebeplerle red veriyor. Ne bir ek belge isteği ne başka şey.

Sormak istediğim, bu durumda ne yapılabilir?

Çünkü yine aynı şekilde yükleme yapacağım.

Ve 2. kez GFB reddi söz konusu olursa ne olur?
 
Çevre İzni Ve Lisans Sürecinde Yeni Dönem
14.08.2014
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, mevcut yürürlükte bulunan Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkındaki Yönetmeliği “Çevre İzni ve Lisansı Yönetmeliği” olarak değiştiriyor.

Bakanlık, Çevre Kanunu uyarınca alınması gereken; hava emisyonu, çevresel gürültü, atıksu deşarjı ve derin deniz deşarjı konularından en az birini içeren izni ifade eden Çevre İzni ile atıkların toplanmasından bertarafına kadar ki süreç içerisinde faaliyet gösteren işletmelerin iş ve işlemlerine ilişkin teknik yeterliliği ifade eden Çevre Lisansı işlemlerinde yaptığı değişiklikle yeni ve daha faydalı bir dönemi başlatacak.

Yönetmelikte yapılan değişikliklerin gerekliliğine dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, “Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten günümüze kadar ki süreç içerisinde uygulamalara açıklık ve kolaylık getirmesi, etkinliğinin arttırılması, karşılaşılabilecek sorunların giderilmesi, yürürlüğe giren yeni mevzuatlara uyum sağlaması amaçlarıyla Yönetmelikte değişiklikler gerçekleştirilecek” dedi.

Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkındaki Yönetmelik, çevreye kirletici etkisi bulunan tesislerin çevre mevzuatı gereğinde faaliyet gösterebilmek için almak zorunda oldukları farklı izin ve lisanslar yerine bütüncül yaklaşım stratejisi çerçevesinde tek bir çevre izni ve lisansı uygulaması olarak faaliyet gösterdi. Yönetmeliğin 01.04.2010 yılında yürürlüğe girdiği tarihten günümüze kadarki süreç içerisinde 12 bin 794 Geçici Faaliyet Belgesi, 8 bin 288 adet ise Çevre İzni ve Lisansı Belgesi düzenlendi.

Çevre İzni ve Lisansı Yönetmeliği ile Geçici Faaliyet Belgesi (GFB) başvurularında herhangi bir eksiklik bulunması durumunda doğrudan reddedilmesi yerine eksiklik bildirim yapılması süreci olacak. İşletmede yapılan değişikliklerin çevresel açıdan iyileştirme yönünde olması durumunda çevre izni veya çevre izin ve lisans alma sürecinin yeniden başlatılıp başlatılmayacağının, izni veren yetkili merci tarafından değerlendirilecek.

Çevre İzin veya Çevre İzin ve Lisans Belgelerinin yenilenmesi ile ilgili düzenleme yapılmış ve Çevre İzni olan işletmeler ile mevcut lisans konuları ile ilgili herhangi bir değişiklik olmaması durumunda çevre izin ve lisansı olan işletmelerin tekrar Geçici Faaliyet Belgesi başvuru süreci çıkarılacak. Çevre İzin ve Lisansı Belgesi işletmelerin çevre lisansına tabi ilave tesisler veya üniteler eklemek istemesi durumunda yeniden GFB sürecine sokulmadan eklenecek tesisler veya üniteler için çevre izni ve lisansı başvurusu münferit olarak yapılabilmesini sağlayacak.

Çevre İzin ve Lisansı Belgesi işletmelerin mevcut prosesinde bir değişiklik yapmasını gerektirmeyecek nitelikte olan atıkları mevcut belgelerine eklemek istemesi durumunda yeniden GFB sürecine sokulmadan yeni bir süreç tanımlanacak. Yönetmelik kapsamında düzenlenen belge iptalleriyle ilgili hükümler mevcut yönetmeliğin değişik maddelerinde yer aldığından iptale ilişkin hükümler yeniden gözden geçirilerek tek bir maddede toplanacak. Ayrıca, usulsüz ve gerçeğe aykırı bilgi ve belge düzenlendiği tespit edilen tesislerin çevre izin veya çevre izin ve lisans belgeleri iptali ile ilgili düzenleme yapılacak.

Askeri tesisler ile ilgili çevre izin veya çevre izin ve Lisans uygulamalarının, ilgili kurumun görüşü alınarak Bakanlık tarafından belirlenecek. Yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2 listeleri, uygulamada yaşanılan sıkıntıları giderecek şekilde ve ÇED Yönetmeliği Ek listeleri mümkün olduğunca uyumlaştırılacak. Geçici Faaliyet Belgesi ile çevre izin ve lisans başvuru sürecinin hızlandırılması amacıyla istenilen belgeler sadeleştirilecek.
 
@CMNet Okuru Emir

İl Çevre Müdürlüğünde inceleyen mühendise götürün evrakları (misal imza sirküleri karşılaştırması gibi) tamam derse başvurunuzu öyle yapın. 2. başvurular risklidir bu yüzden kontrol ettirmeden giriş yapmayın...
 
Üst