• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

GFB ve İzinlisans Belgesi Yenilenmesi Hk. (Firma ve Ünvan Değişikliği)

Sedat Azizoğlu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Mayıs 2012
Firma
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
Arkadaşlar Danışmanlık firmanızın yada GFB almış tesisin (başka firmaya devri gibi) hem ünvan hemde vergi nosu değişikliği varsa bu değişiklik öncelikle vergi dairesinden yapılır, yeni ticaret sicil gazetesi alınır. Daha sonra başvurusu yenilenmesi için İzinlisans Dairesi'ne resmi yazı ile müracaat edilir.

İzinlisans belgesi alan tesis içinde Çevre Görevlisi kullanıcısı ile e-izin sistemine giriş yapılır Tesis İşlemleri>>>İzin ve İzin/lisans Belge Yenileme Başvurusu tıklanarak açılan sayfada bu değişiklik için başvuru yapılır. Yeni ticaret sicil gazetesi ve ünvan değişikliği nedeni ile ödeme belge dekontunun sisteme yüklenmesi istenir.

Yalnızca ünvan değişikliği söz konusu ise ve vergi numarası değişmemişse yine yukarıda belirtilen işlemler gerçekleştirilir,
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
adresine danışmanlık firması, çyb yada firmanın kendi kullanıcı bilgileri ile giriş yapılır, Firma İşlemleri>>>Firma Bilgileri güncelle butonu tıklanarak "firma bilgilerimi güncelle" butonuna basılır, açılan sayfada vergi nosunun yanında "Maliye Bakanlığından Bilgileri Güncelle" butonu tıklanarak firma bilgilerinin en son hali ekrana gelir ve "Kaydet" butonu tıklanarak güncel hali sisteme kaydedilir. Bu değişiklik e-izin portalına doğrudan yansıyacaktır.

Not: "İşletmenin sahibinin veya adının değişmesi halinde, yapılan değişiklik işletmeci tarafından değişikliğin gerçekleştiği tarihten itibaren üç ay içinde yetkili mercie bildirilir. İşletmede çevre izin veya çevre izin ve lisans şartlarında değişiklik yoksa işletmenin çevre izin veya çevre izin ve lisansı, önceki geçerlilik süresi değişmemek kaydıyla yeniden düzenlenir."

İyi Günler Dilerim.
 
Arkadaşlar Merhaba,
Ünvan değişikliği sebebiyle çevre izni yenileme süreci başlatacağım. Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği gereği "mevcut çevre izni veya çevre izin ve lisans koşullarına uyacağına dair taahhütname" hazırlamam gerekiyor. Elinde bu taahhütname örneği olan veya içeriği ile ilgili bilgisi olan var mı? Teşekkürler.
 
Bu konuda görüşlerinizi alabilir miyim?

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .



Bu kapsamda

1) Hazır ip alarak sadece ip örme işi yapan bir firma çevre izninden muaftır. Emisyon kaynağı yoktur. Kapasitesini 100 kat artırsa da muaftır.

2) Hazır ip alıp yanı sıra aynı tesiste boyama işi yapan bir tesis boyama kapasitesinin 1/10 oranında çalıştırırken (kapasite raporunda da 1/10 oranında yer almaktadır.) çevre izni almış diyelim. İplik boyama ünitesinden kaynaklanan emisyon kaynakları sayısı değişmemek şartıyla iplik üretim kapasitesini 10 kat artırırsa Çevre İznini yenilemesi gerekmekte midir?
 
@Murat Akyüz

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tesisin kapasitesi olarak kapasite raporlarında bulunan "Yıllık Üretim Kapasitesi" bölümündeki miktarları göz önüne alırlar. Yapacağın artış kapasite raporunda bulunan "Yıllık Üretim Kapasitesi" tablosundaki miktarı 1/3 oranında geçiyorsa evet yenilenmesi gerekecektir.
 
@Murat Uysal

Cevabınız için teşekkür ederim.

Ama aslında çevre izninden muaf olan kısımdan kapasite artışı oluyor. Yani tesisin çevreye olan hiçbir etkisi değişmiyor. Bana biraz mantıksız geldi.

Mesela bu iplik boyama tesisi için ÇED Gereklidir Belgesi var ise, iplik boyama kapasitesi değişmiyorsa, sadece iplik üretim miktarı değişiyorsa ben muaf olan kısım için ÇED Kapsam Dışı yazısı alırım. Aynı şekilde çevre izni de alınmaması gerekir diye düşünüyorum.
 
@Murat Akyüz

Bunun cevabını bende yakın zamanda öğreneceğim. Tesisimizde levha üretimi yapmaktayız ve yeni bir tesis olan Sac üretim tesisi faaliyete geçti. Mevcut levha üretimimiz için ÇED gerekli değildir ve Çevre İzin ve Lisans Yön. göre geçici faaliyet belgemiz var. Yeni eklenen sac üretim tesisi için ise ÇED kapsam dışı yazısı mevcut ve Tesis Çevre İzin ve Lisans yönetmeliğine EK-1 ve EK-2 listesinde bulunmamakta. Bende yeni eklenen sac üretim tesisi için mevcut GFB nin yenilenmesinin gerekli olup olmadığına dair il müdürlüğüne görüş yazısı yazdım.
Sen aynı durumda kapasite artışı yapıyorsun bende aynı durumda yeni tesis ekliyorum.
 
@Murat Akyüz Murat Bey daha önce konuştuğumuz konu için Müdürlükten GFB yenilenmesine gerek olmadığı konusunda görüş yazısı geldi. Yeni eklenen tesiste ek emisyon kaynağı oluşumu yoktur.
 
Merhaba,
Verdiğiniz tüm bilgiler için çok teşekkür ederim. Sizler Sayesinde çok şey ögreniyorum.
Ben Tat da çalışıyorum ve işe yeni başladım sayılır. Tesisin lisans süresi 01.01.2016 da bitiyor ve yönetmelikte lisans yenileme başvurusu için en az 180 takvim günü öncesinden başvuru yapılmalıdır diyor.
1. Bu süre geçerse ne olur ?
2. Başvuru için öncelikle hangi yollardan geçmeliyim ?
yardımcı olursanız sevinirim.
 
arkadaslar izin lisans portalına GFB başvurusu yaptım başvuru belirli sebeplerden dolayı iade edildi iade edildi şimdi bu iade red alamına mı geliyor ( 2 red olunca danışmanlık firmasına ceza kesiliyor değil mi )
 
gfb'de aldıysanız, tekrar başvuru yaparken, hangi izin-lisans konusuna tabi iseniz o kadarlık ceza parası ödüyorusunuz. gfb başvuru için belgelerinin yüklendiği sayfada dekontu da istiyor.
eğer 2. defa gfb red oldu ise çevre görevlisi ceza puanı yiyor, bununda %30 'u kadarıda firmaya yazılıyor.
 
red olmuş olsaydı direk red edildi diye yazardı. iade edildi yazıyor ise maddi bir yaptırım olmasın veya çevre görevlisi sorun yaşamasın diye olabilir. sayfanın sonunda neden iade olduğuna dair bir açıklama olması lazım. oraları karıştırın.
 
teşekkür ederim Emine Hanım iade nedenlerini giderdim iade mi red mi şimdi net olarak kararsız kaldım o yüzden korkudan sisteme yükleyemiyorum :) şimdi içim rahat bir şeklide yüklenebilirim
 
@Panzerfaust
Gfb onaylandıktan sonra yapıyorsunuz. Ancak konuşmalarda gfb red mi iade mi edildi konuşuyorduk, ondan yazdım. Yeni cezalarda gfb red olunca, yeniden gfb ye başvuru yaparken de çevre izni bedeli kadar ücret yatırılıyor.
Çevre izin lisans Yönetmeliği madde 13/3. Bendinde yazıyor.
Geçici faaliyet belgesi başvurusu reddedilen veya geçici faaliyet belgesi iptal edilen işletmeler; bir defaya mahsus olmak üzere, reddedilen veya iptal edilen başvuruya ait her bir çevre izni veya çevre izin ve lisans konusu için 19 uncu madde uyarınca belirlenen belge bedeli kadar ödeme yaparak tekrar müracaatta bulunur. Bu işletmeler için izin süreci yeniden başlatılır. Başlatılan süreç sonunda geçici faaliyet belgesi veya çevre izni/çevre izin ve lisans belgesini alamayan işletmeler altmış takvim günü süresince faaliyette bulunamaz ve geçici faaliyet belgesi başvurusu yapamaz. Bahsedilen altmış takvim günü sonunda gerçekleştirilecek geçici faaliyet belgesi veya çevre izin/çevre izin ve lisans belgesi başvurularında belge bedeli olarak 19 uncu madde uyarınca belirlenen bedellerin iki katı uygulanır. Bu başvuru süreci sonunda da geçici faaliyet belgesi veya çevre izni/çevre izin ve lisans belgesini alamayan işletmeler doksan takvim günü süresince faaliyette bulunamaz ve geçici faaliyet belgesi başvurusu yapamaz. Geçici faaliyet belgesi veya çevre izin veya çevre izin ve lisansı belgesi olmaksızın faaliyette bulunan işletmeler hakkında 2872 sayılı Çevre Kanununun ilgili maddeleri uyarınca idari yaptırımlar uygulanır.
 
Merhaba arkadaşlar şimdi biz çevre iznini yeni aldık. firmada su an farklı bir durum oluştu. yeni makineler alınması düşünüyoru. yerleşim planı değişecek. baca sayımız 4 'tü 5 olacak bu durumda bizim izni tekrar yenilememiz mi gerekiyor. bunlar yapılmadan önce cevre şehirciliğe bilgi vermemiz gerekiyor mu? valilik tespit raporu ve baca hakkında neler yapılması gerekiyor. beni bilgilendirir misiniz? ayrıca tekstil firmasında çalışıyorum. koruma havzasına yakın olduğumuzdan dolayı baskı makina sayısında artış yaptığımızda iskiden görüş almamız gerekir. lütfen yardımcı olur musunuz.
 
@Ekin Tunçel merhabalar,

Çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesinin geçerliliği ve yenilenmesi
MADDE 11
(2) Çevre izni veya çevre izin ve lisans alma süreci aşağıdaki belirtilen değişikliklerin gerçekleştirilmesini müteakip 30 takvim günü içerisinde yeniden başlatılır.
a) İşletmenin faaliyet yerinin değişmesi,
b) İşletmenin faaliyet konusunun değişmesi,
c) İşletmenin yakıtının ve/veya yakma sisteminin değişmesi,
ç) İşletmenin toplam üretim kapasitesinin veya toplam yakma/anma ısıl gücünün en az 1/3 oranında artması veya artış miktarının bu Yönetmeliğin Ek-1 Listesi kapsamında yer alması.

Bahsettiğiniz yeni makineler üretim kapasitesi oranını 3 te 1 oranında arttırıyorsa Çevre İzinin tekrar alınması gerekiyor. Bu yüzden tekrar VTR başvuru yapılacağı için bacaların kontrolü bu zamanda yapılabilir.
 
@Ekin Tunçel
yeni makineleriniz geldiğinde üretim kapasitenizde veya ısıl gücünüzde artış olur ise ve bu miktar 1/3 oranını geçerse çevre iznini yenilemeniz gerekir. siz durumunuz netleştirin neler alınacak ve bununla birlikte neler değişeceğini içeren bir özet ile hazırlayıp il müdürlüğünden görüş alırsınız. belki 1/3 oranının altında bir atışınız olur ise çevre iznini yenileye gerek olmaz. zaten herhangi bir durumda değişiklik olduğunda il çevreye bildirmeniz gerekli olduğundan dolayı en azından onu yapmış olursunuz, bununla birliktede il çevre size gerekli cevabı verir.
 
Üst