• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Gfb yenilemede çed, muaf olma durumları

Evrem Yeşil

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Mayıs 2013
Şehir
Adana
Firma
AMBALAJ
merhaba arkadaşlar,
bulundugum tesis tat lisanslıdır ve lisans yenileme işlemi yapılacaktır. lisans yenilemede daha önceden alınan çed belgesi ve muaf yazıları var. ilk alınan çed belgesi, muaf yazıları geçerli midir? yoksa yeniden bunlar içinde müracaat etmem gerekli mi? tesis faaliyetinde hiçbir değişiklik yok aynı düzende devam etmektedir. bana göre eskileri geçerlidir ama danışmak istedim yine.
şimdiden teşekkür ederim.
 
Eğer makine ekipman değişikliği veya kapasite artışı yapmamışsanız güncellemeye gerek yoktur. Ama tabiki gfb'nin gidecek olduğu memurun keyfine de bağlıdır, güncellenmesi...
 
@Berk Sandıkcıoğlu

GFB'nin gideceği memurun keyfine bağlı değil, GFB yi yükleyecek çevre görevlisinin kalitesine bağlıdır. o_Oo_Oo_O

Eğer ÇED olumlu/gerekli değildir/muaf belgeniz ile birlikte; belgeye esas kapasite bilgilerini gösterir resmi belge, güncel durumu gösterir resmi belgeyi yükler ve aralarında ÇED mevzuatı açısından fark olmadığını gösterirseniz,

Memur nasıl bir keyif hali ile ben bunu kabul etmiyorum der acaba? :rolleyes:
 
@Muharrem

Zaten GFB'yi girerken kapasite raporunu da giriyoruz. Kapasite raporunda benim ÇED'deki kapasiteyi geçmediğimi ve makine-ekipmanda herhangi bir değişiklik olmadığını gördüğü halde ÇED Muafiyet yazısının güncellemesini istiyorsa bence çevre görevlisinin kalitesi değil memurun keyfi ön plana çıkmıştır.
(Not: Yaşadığımız bir olaydır)
 
Tekrar etmekte fayda var;

@Muharrem

Dikkat çekmekte de fayda var;

"belgeye esas kapasite bilgilerini gösterir resmi belge, güncel durumu gösterir resmi belgeyi yükler ve aralarında ÇED mevzuatı açısından fark olmadığını gösterirseniz...."

Buna rağmen memur "belge" istiyor ise; bunun tek bir açıklaması olabilir. Sunulan belgeler ile "fiili durumun" tutarlı olmadığı yönünde bir kanaati vardır. Bu nedenle ÇED'le ilgili kısmı "ÇED'den sorumlu birimin incelemesini" istiyordur.

Not: yüzlerce yaşadığımız olay vardır.
 
Zaten belgeye esas kapasite bilgilerini gösterir resmi belge "Ticaret Odası veya Sanayi Odası'ndan" alınmış kapasite raporu olmuyor mu? Ben de bunu yüklediğimi söyledim zaten. Buna rağmen isteniyorsa, "GFB Eksiklikleri" yazısında bunu ayrıca belirtmesi gerekmez mi? Yoksa direk "ÇED Görüşünün güncellenmesi gerekmektedir " yazması mı gerekir? Bu arada sanırım İl Çevre'de çalışıyorsunuz, sizin bunları doğru yapmanız, herkesin de doğru yapacağı anlamına gelmez..
 
İl Çevrede çalışmayan doğru olduğunu düşündüğü bir fikir paylaşamaz mı :eek:kyrm:

Neyse

"Sen haklısın deyince değirmende dövüş olmazmış"

Haklısınız! İl Çevrede ki arkadaş keyfinden istiyordur kesin !!!!!

Kolay gelsin.
 
geçici 3. madde ile ÇED muafiyeti alan faaliyetler için uyulması gereken herhangi bir taahhüt olmadığından, üretimde hangi sınır değerlere uyması beklenir genelde arkadaşlar. ÇED muafiyetin alındığı dönem ki çalışma şartlarının sınır değerler olması gerektiği kulağıma çalındı ama bunun net uygulaması bu mudur yönetmelikler kapsamında yoksa görevlilerin çalışmaları mı bu şeklidedir?
Teşekkürler.
 
çed taahhütlerini kastediyorum, çed muafiyeti var ama hangi sınırlara kadar var. milyonlarca ton üretim yapabilir miyim çed den muafım diye mesela? tabiki yapılamaz çed muafiyeti alınan zaman içerisinde ruhsat sınırı mesela muafiyet sınırıdır, bunun gibi mesela patlayıcı kullanım değerleri periyotları miktarları için herhangi bir engelim yok mu önümde ya da var ise nedir onu anlatmak istedim sınır derken?
 
03.10.2013 tarihli ve 28784 tarihli Resmi Gazetede Yayımlanarak yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin Diğer kapsam dışı projeler başlıklı Geçici 3 üncü maddesi; “(1) Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinin ilk yayım tarihi olan 7/2/1993 tarihinden önce üretime ve/veya işletmeye başladığı belgelenen projeler Çevresel Etki Değerlendirmesi kapsamı dışındadır.” hükmü yer alıyor.

Bu durumda; 07.02.1993 öncesi tesisler bu maddeden dayı ÇED Yönetmeliği hükümlerinden muaf olmakla birlikte “ÇED Yönetmeliği kapsamına giren herhangi bir “kalemde” artış yapan tesislerin” bu muafiyeti biter.

Nasıl ki mevcut durumda ÇED Gerekli Değildir kararı olan veya ÇED Olumlu kararı olan bir tesiste yapılan değişiklik “kapasite artışı olarak” değerlendiriliyorsa, muafiyeti olan tesisin değişikliği de aynı mantıkla değerlendirilir.

Ama net bir şekilde “şu olursa muafiyeti biter” diyebilmek için faaliyeti tam olarak bilmek gerekir.

Örnek olarak patlayıcı ile ilgili değişiklikleri sormuşsunuz; patlayıcı miktarı direk olarak Ek-1 ve Ek-2 listesinde yer almamakla birlikte; patlayıcı miktarındaki artış = üretim miktarındaki artış olacağından sonuç olarak kısıtlayıcı bir madde olur.

Ama toplamda artış olmamakla birlikte patlatma periyodundaki değişiklikler ÇED muafiyetiniz açısından bir sorun teşkil etmeyecektir. Ancak elbette patlatmanızın meri mevzuata uygun olması gerekecektir (Çevresel Gürültü Yönetmeliğindeki titreşim değerlerinin aşılmaması gibi).

Diye düşünüyorum. Bilmem doğru mu düşünüyorum :rolleyes:
 
düşünmek lazım:hasta::oops:,
tabi şöyle yorumlamalar da var, Çed muafiyet alınması için sunulmuş olan belge eğer kapasite raporu ise (mesela 1992 de alınmış) orada üretim miktarı var ise bu sizin çed üretim sınırınızdır, ya da kapasite raporunda tüketilecek patlayıcı miktarı verilmiş ise bu sizin patlayıcı madde miktarı konusunda sınırınızdır anlamına gelir, şeklinde
 
@Muharrem
mesela 93 öncesi iki tane kapasite raporumuz var biri 88 bir diğeri 92 yılına ait, muafiyet yazısının düzenlenmesi 2007 yılına ait, sizce hangi kapasite raporuna bakmak gerekir. Çünkü ikisinde farklı üretimler ve parlayıcı miktarları var
Teşekkürler,
 
hayır, yukarı da belirttiğim gibi muafiyet yazsının alınma tarihi 2007. 93 yılı öncesinde alınmış iki tane kapasite raporu var biri 1988 yılına ait biri 1992 hangisini baz almak gerekir acaba,
 
Tabiki 1992.

Tesis 1988'de çalışmaya başlamış... Ama 1992 kapasitesi değişmiş (artmış yada azalmış farketmez)

1988 tarihli kapasite raporu artık geçersiz olmuş... Bu gayet net bir konu aslında, kafanızı karıştıran ve bizim bilmediğimiz bir detay mı var acaba
 
Üst