• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Gravimetrik Yöntemle Sülfat Tayini

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
1. DENEYİN AMACI
Kükürt bazı organik maddelerin yapısına da girebilen, bunun dışında doğal dolanımda en çok inorganik halde yer alan bir elementtir. Sularda az miktarda sülfür (S-2) ve daha çok da sülfat (SO4 -2) halinde bulunabilir. Özellikle anaerobik ayrışma sonunda indirgenen kükürt, ikinci aşamada kötü kokulu ve zehirli bir gaz olan H2S ‘e dönüşür. Suda çözünmüş halde bulunan S2- aşağıdaki denge reaksiyonu uyarınca suyun pH’sı düştüğünde H2S gazı çıkışının artışına yol açar.

SO4-2 + ORGANİK MAD. S-2 + H2O + CO2 (anaerobik bakteriler )
S-2 + 2H+ ⇔ H2S

Ayrıca bazı biyokimyasal reaksiyonlar yüzünden tam dolu akmayan beton kanalizasyon boruların boş kalan üst kısımlarının korozyonuna neden olur. Borunun su bulunmayan kısmında yoğuşan su buharında çözünen H2S, kükürt oksitleyen aerobik bazı bakteriler tarafından yukarıdaki reaksiyonların tersine,
H2S + 2O2 H2SO4 (bakteriler) reaksiyonu ile sülfirik aside oksitlenir. Bu şiddetli bir asittir ve borunun içten korozyona uğrayıp incelmesine yol açar.

Devamı Ektedir
 

Ekli dosyalar

  • GRAVİMETRİK ANALİZ (SÜLFAT TAYİNİ).pdf
    152.4 KB · Görüntüleme: 1,123
Üst