• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Günde 221 ton sigara kağıdı...

@serhanmaden nasıl hesap yapıldı? detay yok? belediye analizleri ne diyor?

@Tolga Gül Çorlu'nun köylerine dahi gaz gelmiş, soba nedir?

görülüyorki konuya ilgili çok, temenniler, yorumlar çok ama teknik bilgi yok......
 
@emin2 ülke sadece gördüğümüz, yaşadığımız bölgeden ibaret değil. Çorlunun köylerine gelmiş olabilir ama yıl olmuş 2017 İzmirin doğalgaz gelmemiş ilçeleri var. Doğalgaz gelse de onu kullanmayan, kullanmaya kurdurmaya gücü olmayan bir sürü insan var.
 
bir sürü değil galiba, kolaylık ve temizliğini görenler, peşin yaptıramıyor ama taksitle bir şekilde yaptırıyor. Benim gördüğüm..... külü, kiri olan kömür ne kadar ucuz ki?
 
@emin2 hesaplaması gayet rahat yapılabiliyor eldeki verilerle, yıllık çöp miktarı üzerinden kişi başı ambalaj atık miktarını hesaplayabiliyorsun. ordan da büyük deponi alanlarında yapılmış direk çöpün karakterizasyonları var burada herşeye rağmen çöpe gömülen atıkların karakterizasyonu üzerinden hesap yapabiliyorsunuz. kağıt fabrikaların üretim ve tüketim rakamlarıda var burdan da dönüşen kaüıt miktarını hesaplayabiliyorsun. İsteyince karakterizasyon yapmadan istatistiklerle bile sonuca varabilirsiniz :) rakamlar gerçek içiniz rahat olsun.
 
İSTAÇ’ın 2009 yılında gerçekleştirdiği bir atık karakterizasyon çalışmasındaki karakterizasyon rakamlarına göre yaptık hesaplamaları. İSTAÇ’tan daha güncel bir çalışmasını talep ettiğimizde yetkililer oranın aşağı yukarı aynı şekilde gerçekleştiğini ifade etmiştir. Sektör paydaşlarının bütün çabalarına ragmen, hatta çok arzulanmasa da sokak toplayıcılarının çöpe girmiş ambalaj atıklarını toplamalarına rağmen deponi sahalarına gönderilen dönüşebilir kağıt oranı %13’tür.

Türkiye’de yıllık çöp miktarı aşağıdaki tabloda da görüldüğü gibi TÜİK 2012 verilerine göre 25 milyon tondan fazladır. Bu tonaj içinde %13 dönüşebilen kağıt karton olduğunu varsayarsak 3.250.000 ton büyüklüğünde dönüşebilen kağıt tonajını her yıl deponi sahalarına gömüyoruz demektir.

Geçen yıl 3.5 milyon tonluk bir geridönüşümden kağıt üretimi oldu bunun 500 bini ithal hurda kağıtlardır. bu yıl ithal hurda kağıt rakamlarının 1 milyon tonu bulması bekleniyor ve toplamda 4 milyon ton bir üretim kapasitesine ulaşması hesaplanmaktadır.

Burdaki rakamlarla hesaplamalar ile birlikte %45 oranı net bir şekilde görüyoruz. Daha önce hazırlamış olduğumuz detaylı bir raporuda ekte paylaşıyorum. Burada 2014 yılı rakamlarına göre hesaplamalarda mevcuttur.


Toplanan Evsel Atık Tonajı

TOPLAM (ton/yıl)

YAZ (ton/yıl)

KIŞ (ton/yıl)

25.844.572

14.615.181

11.229.392
[TBODY] [/TBODY]
Kaynak: TÜİK 2012 Türkiye Toplanan Evsel Atık Tonajı
 

Ekli dosyalar

  • AGED ve KAĞIT GERİDÖNÜŞÜM SEKTÖR .docx
    1.3 MB · Görüntüleme: 8
Teşekkürler.
-
2009 --> 2017 belediyeler toplamayı arttırmamış mı??
-
<<<İSTAÇ’tan daha güncel bir çalışmasını talep ettiğimizde yetkililer oranın aşağı yukarı aynı şekilde gerçekleştiğini ifade etmiştir

@serhanmaden Belediyelerle konuşuyor musunuz? Neler anlatıyorlar, bilhassa toplama maliyetleri, vs.

Belediyelerle konuşuyor musunuz? Neler anlatıyorlar, bilhassa toplama maliyetleri, vs.
 
Olay tamamen halkın bilinçlenmesi gerektiği, "ben mi kurtaracağım bu dünyayı?" düşüncesinden vazgeçmesi gerektiği. ve sonuç hüsran.
 
@emin2
hayır tabi ki.. halkın bilinçlenmesi için tabiki belediyelerin çalışması gerekiyor. bazı örnek belediyeler var insanları teşvik eden, ambalaj atıklarını evlerinin önünden alan ama pek atıklarımızı ayrıştırma taraftarı bir millet değiliz. bu da inkar edilemez bir gerçek.
 
Üst