• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Güneş Enerjisinden elektrik eldesi

Çiğdem T.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Aralık 2011
Merhaba Arkadaşlar, güneş enerjisinden elektrik üretimi teorisi bu yontemle elektrik üretim maliyetleri avantajları ve dezavantajları çevre mühendisliğinde uygulama örnekleri bu konuda calışma yapan varsa bılgılerını benımle de paylasırsa sevinirim..
 
BEn de bu konuda araştırma yapıyorum. Güneş enerjisi Türkiye'de Karadeniz hariç heryerde verimli olarak görünüyor. Kaç mw'lık sistem düşündüğünüze bağlı fiyatları ancak proje kendisini 5 - 10 arasında amorti ediyor. 25 yıllık ömrü var tesisin. Aylık faturanızın 1/3 kadar yıllık işletme-bakım gideri var. Güney bölgelerde iseniz oldukça avantajlı, biz Ankaradayız ama yine de cazip. Ankara için 9 yıl geri dönüşü var. 16 yıl bedava elektrik kullanacağız yani. Çevreye katkımız da cabası. EnerjiBakanlığı da %30 hibe veriyor, ama 5 yıl geri dönüşlü olan projelere. Faturaları ona göre ayarlarsınız 5'ten fazla çıkarsa. Umarım yardımcı olmuşumdur.
 
Merhaba arkadaşlar güneş enerjisinden elektirik üretimiyle ilgili bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim mesela bununla ilgili tesisi kurmak istesem devlet teşvik veriyor mu ?kuracağımın yerin ne kadar olması, günlük ne kadar üretmem gerektiğini falan bilgisi yada projesi olan varsa paylaşırsa sevinirim.
 
Şuanda devletin teşviği yok, bir ara vardı. Ama yine olabilir takip etmek gerek. Kuracağınız yer elektrik üretilecek miktara bağlı olarak panel sayısına bağlı olarak değişiyor. Şu anda devlet 500 kwh için lisanssız üretim izni veriyor. Ne kadar elektrik tüketen bir yer için düşünüyorsunuz bilemiyorum ama bizim fabrika için 500 kwh yeterli gelmiyor, bu ay içinde çıkması beklenen bir yönetmelik varmış bu sınırı 1 mwh'a yükselteceklermiş, onu bekliyorum, o zaman üretim tüketimi karşılayacak. Bir de turseff ile anlaşmalı bankalar yenilebilir enerji projeleri için uygun kredi imkanları sunuyor, bunları değerlendirebilirsiniz.
 
@Funda Saltık
bizim düşüncemiz üretip satmak buda 500kwh çok daha fazla olacağı kesin anladığım kadarıyla çok para isteyen bir proje:)ve sanırım paneller Türkiye de üretilmiyor Almanya dan falan alınıyor.
 
üretip satmak çok getirisi olan birşey değil gibi, çünkü dağıtım şirketi sattığı fiyattan daha düşük fiyata alım yapıyor sizden, ama yinede panel kuracak yerim çok boş duracağına para getirsin derseniz neden olmasın.
 
Paneller yurtdışı tabi ama öncülüğünü Tayvan yapıyor sanırım. 500 kwh ile aylık satın aldığınızı düşünürsek 15-20 bin tl'lik elektrik üretebilirsiniz, 10-15 bin TL'ye satarsınız. Yer olarak da 3000 m2 alan gerekli yanılmıyorsam, çatı da olabilir bu.
 
Üst