• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Gürültü muafiyeti

Levent Yavuz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Ekim 2013
Gürültü muafiyeti dilekçesinden önce uygunluk yazısının alınması gereklimidir.

Yoksa uygunluk yazısına bütün evraklar hazırlandıktan sonra mı başvurulur.

Herkese kolay gelsin
 
@Levent Yavuz
Yapılan iş ne? İşlerin hızlı yürümesini isterseniz eğer, hem uygunluk yazısı hem de gürültü muafiyeti için ayrı ayrı dilekçe yazarak ilgili il çevre müdürlüğüne başvuru yapın derim. İkisini de aradan çıkarmış olursunuz.
 
Önce gürültü muafiyeti almak istedim. Uygunluk yazısında evrak bazındada inceleme yaptıklarını düşünerek.

cevap olarak uygunluk yazısı eksik dendi. uygunluğu öncemi almam gerekiyor.
 
İşleyiş böylemidir aslında onu öğrenmek istiyorum. Yönetmelikte bahsedilmemiş, ayrıca uygunluk en son alınmazmı ?

yada bilen bir arkadaş en baştan itibaren süreci , (sıralamasıda dahil olmak üzere) yazabilirmi
 
@Levent Yavuz


Gürültü muafiyet için madde-33ç ne der;
İzin lisans yönetmeliğinde (*) işareti olacak veya 500m yerleşim yerine uzak olacak veya 7/3/2008 öncesi kurulmuş olacak.

Emisyon Uygunluk: Baca yükseklikleri, toz önleyici önlemler, kısaca SKHKKY şartlarına göre hareket eder.

Bazen sapla saman birbirine karışıyor arkadaşım suç sende değil. Kendi tecrübesizliğini, bilgisizliğini değil de iş yoğunluğunu, personel yetersizliğini bahane eden personeldedir. Yoksa uygunluk dilekçeme Kanal Bağlantı Belgesi eksik diyip gönderen modellerini de gördüm. Oradan biliyorum.
 
Arkadaşlar tüm cevaplar için teşekkürler . Sorunun ne olduğunu netleştirmek istedim. Bende Melih bey gibi düşünmüştüm.

Sonra atladığımız bir şeyler mi var diye tereddüt yaşadım. Sanırım sorun idare ile ilgili.

Tüm cevaplar için teşekkürler arkadaşlar hepinize kolay gelsin.
 
Arkadaşlar gürültü muafiyet talebi için 500 metre yerleşim yerlerine uzaklık gösterir belediyeden onaylı belge istenilmektedir. Bu belgeyi belediyenin hangi biriminden almamız gerekir. Şuan dilekçe hazırlıyorum konuyla ilgili yardımcı olabilecek arkadaşlar varsa sevinirim.
 
@Büşra Akkan
Merhaba,
Çevre Denetim Birimleri var ise en doğru yer bu birim olur; yok ise ruhsat denetim de olabilir.
 
@Melis Kara
yada bazı bölgelerde zabıta birimleri gürültü denetimine çıkıyorlar o yüzden zabıta birimide olabilir. ama var ise en doğrusu çevre denetim birimidir.
 
çevre denetim birimleri yok daha önce başka bir firma için yapı kontrol müdürlüğüne dilekçe göndermiştim ama başvuru yapacağım belediyenin böyle bir birimi de yok imar ve şehircilik müdürlüğü diye düşündüm ama emin olamadım.
 
@Büşra Akkan
bence belediyeye telefon açarak sorabilirsiniz bu konu ile ilgili hangi birim ile görüşebilirim diye illaki birisi yönlendirme yaparlar, dilekçenizide aldığınız cevaba göre ilgili birime yazabilirsiniz.
yada direk belediye başkanlığına dilekçenizi yazın evrak kayıttan onlar ilgili birime sevk ederler.
 
Merhaba Arkadaşlar, firmam için aylardır gürültü muafiyet yazısının çıkmasını bekliyorum.İlgili mühendislere ulaşamıyorum.İl müdürlüğünü sürekli arıyorum fakat kimse açmıyor.Ne yapacağımı bilmiyorum.
 
arkadaşlar gürültü muafiyet ve çevre iznini almış bir firmaya çevre şehircilik neden gürültüden dolayı ceza yazar
 
@Levent Yavuz

Gerçekten sapla saman birbirine karışmakta, hem de öyle karışmakta ki bazen ilk önce kimin karıştırmaya başladığı bile karışmakta…

Öncelikle Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği Çevre izni veya çevre izin ve lisans belgesine tabi işletme ve tesislerde çevresel gürültüye yönelik değerlendirme başlıklı 33 maddesinin (ç) bendi gereğince;

1- Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2’sinde “ * ” işareti bulunan tesisler,
2- 7/3/2008 tarihinden önce kurulmuş ve açılma ve çalışma ruhsatı almış olan tesisler,
3- çok hassas ve hassas kullanımlardan itibaren en az 500 metre mesafede olan tesisler ve
4- gürültü haritaları hazırlanması gereken yerleşim yerleri dışında bulunan işletme ve tesisler,

Çevre İzninin Gürültü Kontolü konulu çevre izninden muaftırlar.

Bu konuda muafiyet başvuru yapmış ve İl Müdürlüğünden tesisin uygunluğu yok cevabını almışsanız büyük ihtimalle birinci madde kapsamında başvuru yapmışsınızdır. Gürültü konusunda muafiyet düzenlenmesi için uygunluk almış olmak şart olmamakla birlikte; tesisin ÇKAGİLHY Ek kapsamının yanlış ve/veya eksik belirlenmesinden dolayı düzenlenen muafiyetlerde sıkıntı oluştuğu için, İl Müdürlüğünün uygunluğunu al (uygunluk yazısı ile birlikte tesis ek tanımı da nihailensin) ondan sonra birinci madde kapsamında gürültü muafiyetinde bulun demesi “idarenin iş bilmezliği” mi oluyor şimdi?!!!!

@Büşra Akkan

500 metre mesafe yazısına gelince; sırf yazı “Çevre”den istendiği için çevre denetim veya gürültü denetimi yapan zabıta tarafından yazı düzenleyen Belediyeler var ise buna şaşırmam ancak konunun iki birim ile de alakası yok. Dilekçenin imar ve/veya ruhsat birimi tarafından cevaplanması gerekir normal şartlarda… ama yazının kim tarafından cevaplandığı dilekçe sahibini ilgilendirmez, sonuçta konu ile yetkili olan kurum belediye… yazı Belediyenin hangi biriminden çıkarsa çıksın sonuç olarak Belediyenin görüşüdür ve Belediyeyi bağlar.

@jasmin

Muafiyet almış tesisin gürültü konusunda ceza almasına gelince; 2872 sayılı Çevre Kanununun İdari nitelikteki cezalar başlıklı 20 nci maddesinin (h) bendinde; “Bu Kanunun 14 üncü maddesine göre çıkarılan yönetmelikle belirlenen önlemleri almayan veya standartlara aykırı şekilde gürültü ve titreşime neden olanlara, konutlar için 400 Türk Lirası, ulaşım araçları için 1.200 Türk Lirası, işyerleri ve atölyeler için 4.000 Türk Lirası, fabrika, şantiye ve eğlence gürültüsü için 12.000 Türk Lirası idarî para cezası verilir.” der.

Tesisiniz muafiyet belgesi olduğu halde gürültü nedeniyle ceza yemişse; büyük ihtimalle ya idare tarafından rapor hazırlanması istenmiş ve rapor hazırlanmamıştır, ya da ölçümler yapılmış ve sınır değerlerin aşıldığı tespit edilmiştir…

Ama sonuç olarak muafiyet almış veya çevre izni almış bir tesise idari yaptırım uygulanmayacağını/uygulanamayacağını düşünüyorsanız... geçmiş olsun…

__________________________________________________________________________________________________________________

Bu konuyu Fatih Altaylı okumuş ve cevap yazıyor olsaydı herhalde şöyle bitirirdi;

Ne Zaman Adam oluruz?

- Kamuda ki çevre mühendisleri özeldeki çevre mühendislerine, özeldeki çevre mühendisleri kamuda ki çevre mühendislerine tu kaka demediği gün !!!!!
 
ek-2 ye gore cevre ıznı olan bır fırmaya , gurultu muafıyet yazısı almak ıcın ; nereye dılekce vermem gerekıyor .
elınde ornek dılekcesı olan varsa paylasırsa cok sevınırım
sımdıden tesekkurler =)
 
Üst