• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hangisi doğru çmo??? bakanlık???

Mahmut Cimşit

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Aralık 2010
Şehir
Kocaeli
Firma
MAKİNE İHTİSAS OSB
ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı’nın çevre izinlerinin verildiği internet sunucusunda yaşanan sorunla birlikte “e-çevre izinleri” uygulaması durdu. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, serverda yaşanan sorunla sistemdeki tüm kritik bilgilerin silindiğini iddia ederken, bakanlık yetkilileri herhangi bir veri kaybının olmadığını açıkladı.
ÇED Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden yapılan duyuruda, “Bakanlık sunucularında (server) meydana gelen sorun nedeniyle 27 Ekim 2014 tarihi itibariyle e-çevre izinleriyle ilgili hizmet verilememektedir. Bahse konu sorunun giderilmesini müteakip e-Çevre İzinleri uygulaması yeniden devreye alınacak olup, sistemin devrede olmadığı süreler dikkate alınarak işletmelere sistem üzerinde gerekli ek süreler verilecektir” denildi. Bozoğlu ise kritik bilgilerin bulunduğu sistemdeki bilgilerin çalınma riskinin çok yüksek boyutta olduğunu belirterek şunları söyledi:

HAYATİ BİLGİLER BULUNUYOR

“Çevre İzin Lisans Yönetmeliği kapsamında fabrikaların bakanlıktan izin alması gerekiyor. Bugüne kadar 15 bin tesis başvurdu. e-Devlet Projesi kapsamında yapılan bir projeydi. İnternet üzerinden elektronik imzayla verilen bilgiler var. Bakanlık inceleyerek lisansları buradan veriyor. Elindeki tek bilgi kaynağı burası. Tüm envanter ve fabrikalarla ilgili bilgi kaynağı burada tutuluyor.

KURTARILMASI UMUT EDİLİYOR

Biraz bilgi vardı ancak onun da kaybolmasına neden oldu. Bakanlık fabrikalardan izin ve lisansları verirken, risk değerlendirme raporları isterken hayati olan bilgileri için yeterli önlem almadığının göstergesidir. Bütün bigiler yanmış gitmiş durumda. Geçmişe ait yani 2010’dan beri bilgilerin de kaybolduğunu düşünüyoruz. Buna dair yurtdışından cihaz getirmeyi planlıyorlarmış bunların kurtarılmasını umut ediyorlar.

http://img.hurriyet.com.tr/_np/1819/26611819.jpg

KRİTİK BİLGİLER ÇALINIR

Bu sistemin güvenlik anlamında da büyük eksiklikleri var. Çok basit hacker saldırılarıyla bu bilgilerin alınması durumu var. E-imzayla insanlar bilgi yüklüyorlar. Bütün bilgiler bu şekilde çalınabilir, çok kritik bilgiler var. Emisyon, deşarj, Ticaret Sicil kayıtları gibi birçok önemli döküman bu sistemde yokolmuş bulunuyor. Çalınma riski çok yüksek boyutta.”

SİSTEM GÜVENLİK KAYIP YOK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ise sistemde veri kaybı olmadığını savunarak, “Sistem çok güvenlikli. En geç gelecek hafta yeniden çalışmaya başlayacak ve veri kaybının olmadığı ortaya çıkacak. Bu süreçte herhangi bir sıkıntı söz konusu olursa bu karşı tarafa yansıtılmayacak” bilgisini verdiler.
 
"En geç gelecek hafta yeniden çalışmaya başlayacak ve veri kaybının olmadığı ortaya çıkacak."
Bu cümle olmasa eyvah diyecektim ama bunu söyleyebilen birisi çalınmadığına/kaybolmadığına emindir diye düşünüyorum.
Sabırsızlıkla "en geç gelecek hafta" yı bekliyorum...
 
@Melih Coşar

Veri kurtarma işlemlerinde tek sıkıntı, kurum büyüklüğü ve o verinin önem teşklili mevzusu. Şimdi reklam olmasın isim vermeyeyim TR'de tanınmış bir kurumun başına geliyor bu ve daha sonra diski veri kurtarma merkezine yolluyorlar. Veri merkezi de "kurtarırız ama 40 bin dolar alırız" diyor ve o kurum bakıyor yapacak bir şey yok bilgiler çok önemli, mecbur ödüyorlar. Daha yüksek rakamlar bile isteyebiliyorlar işte tek sıkıntılı konu bu yani. :)
 
Basın Açıklaması
06.11.2014
Bazı basın yayın organlarında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının çevre izinlerinin verildiği internet sunucusunda yaşanan soruna dair gerçek dışı haber ve değerlendirmeler yer almaktadır. Söz konusu iddialar üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.

Ülkemizde çevreye kirletici etkisi bulunan faaliyet ve tesislerin ilgili yönetmelikler kapsamında almak zorunda oldukları izinler ve atık yönetimi konularındaki lisanslar yerine 01.04.2010 tarihinden itibaren bütüncül yaklaşım stratejisi çerçevesinde tek bir çevre izni uygulaması hayata geçirilmiş olup, söz konusu tarihten günümüze kadarki süreç içerisinde “çevre izin ve lisans uygulaması” başarı ile devam etmiştir.

27.10.2014 tarihinde Bakanlığımız sunucularında meydana gelen bir elektronik kart sorunu e-izin uygulamasının da bulunduğu çevre uygulamalarında kesintiye neden olmuştur. Ancak, bazı basın yayın organlarında yer aldığı gibi herhangi bir veri kaybı veya verilerin çalınması durumu söz konusu değildir. İlgili iddialar da gerçek dışıdır.

Söz konusu sorun, ilgili Genel Müdürlük tarafından giderilmesini müteakip e-izin sistemi en kısa zamanda devreye alınacaktır.

Ayrıca, e-izin sistemin devrede olmadığı süreler dikkate alınarak işletmelerin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için gerekli ek süreler verilecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
@Mahmut Cimşit

Ne demek şimdi bu? Bilgiler serverlarda meydana gelen sorundan dolayı yok mu olmuş?

Yoksa çalınmış ve çalan kişiler bu bilgileri silmiş mi?

Yoksa Sayın Başkan hem bilgiler yok oldu, geri getirilemez deyip hem de çalınacağını mı iddia ediyor?

Ya da yine ne dediğim önemli değil yeter ki Bakanlığı eleştireyim, nasılsa satır aralarına kimse bakmaz mı diyor ? :))

Her halükarda söylediklerinin bir kısmının YANLIŞ olduğu yine kendi söyledikleri ile aşikar.

Bu açıklamadan sonra çevre mühendislerini bir de IQ testine sokmaya kalkarlarsa bunun tek müsebbibinin Sayın Başkan olacağı biline...
 
Üst