• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hastaneler için çevre danışmanlığı hakkında

Şerif Çakmak

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
10 Aralık 2011
Şehir
Sakarya
Firma
-
'ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR YÖNETMELİĞİ EK-2 10.14 Hastane ve sağlık kuruluşları (yatak kapasitesi 20 ve üzeri olanlar).* şeklindeki hastaneler Sağlık Bakanlığı'nın çıkarmış olduğu bir genelge ile yılbaşından sonra danışmanlık hizmeti almayacakmış' diye bir söylenti var. Bu genelge 81 ile de gönderilmiş. Bu konu ile ilgili bilgisi olan arkadaşlar, konunun doğruluğu ile ilgili yardımcı olabilirler mi?
 
Tıbbi atığınızı kendiniz yakarak yok etmeniz doğru değil. Diğer hastaneler ne yapıyorlar atıklarını? Verdikleri bir yer varsa sizde oraya gönderin, yada daha büyük bir hastaneyle konuşun onların atıklarıyla birlikte gönderin..
 
şimdi hastanelerde bu sistem nasıl işliyor.hizmetli toplayıp konteynra koysa,benim görevim ne oluyo.bunun takibini yapıp tartarak belediye personeline teslim ederken teslim edildi belgesi mi düzenlemek ?
 
@Yasin ASLAN

normal bir hastahane için herhangi bir izin veya lisans almaya gerek yok yönetmelikte geçti diye illaki izin ve lisans alma mecburiyeti yoktur denetime tabidir (çevre danışmanın olması gerekir). yinede herhangi bir izin, lisans konularından başvurursanız il çevrenin yazısına bağlı olarak muafiyet yazısı alarak yine aynı kapıya çıkacaksınız.

- tabs' a kayıtı yoksa kayıt edin. (bu bizim işimiz değil ama yinede yönlendirin)
- yoksa atık yönetim planı hazırlayın
- atık yönetimi konusunda bilgilendirme çalışmaları yapın.
- tehlikeli atık ve tıbbi atık sözleşmelerini yaptırın
- yıllık iç tetkik raporu hazırlayın.

atık yönünden hastahaneler kaosdur ayrı ayrı irdelemeye kalksak içinden çıkamayız. atık yönetim planlarının eskileri varsa değerlendirin. ayrıca tıbbi atık ve tehlikeli atık yönetmeliğini biraz irdelersek atık kaynağı, depolama şekli, hacmi, atık işaretleri, atık taşıma formları ve personel eğitimi önemli bir konu.
 
Tıbbı atıkları normal bir yanma ısısında yakmak faciadır.Bütün mikroorganizmalar ve zehirli gazlar havaya karışır.özel tıbbı atık yakma tesisinde 1000 -1200 C yakılması gerekir.
 
Tıbbi atıkların hastanelerde yakılması yasaktır. Yönetmeliği incelemenizi tavsiye ederim.


Tıbbi atıkların yakılması
Madde 33- Büyükşehirlerde büyükşehir belediyelerinin sorumluluk alanlarında günlük 10 tonun üzerinde tıbbi atık oluşması halinde, tıbbi atıklar yakılarak bertaraf edilir. Üniteler tarafından münferit yakma tesisleri kurulamaz ve işletilemez.
 
belediyeyle anlaştık.tıbbi atıgı onlara teslim edecez konteynerde biriktirip.benim görevim ne olabilir onu anlatırmısınız bana.çevre saglıgı teknisyeniyim ben.tıbbi atık sorumlusu hastane başhekimi veya müdürü deilmidir.ben atık yönetim sorumlusu olmalıyım öyle değilmi? tıbbi atıktan birinci sorumlu başhekim ve müdürdür bildigim kadarıyla.ben sadece raporlama ve tıbbi atıgı taşıyıp konteynere koyan temizlik personelini kontrol eden görevli değilmiyim ?
 
Sorumluluk her halde hastane yönetimindedir. Dediğiniz gibi siz işleyişten sorumlu olursunuz. Kontrol yapar aksaklıkları yönetime raporlarsınız. Başka birşey olmaz.
 
merhaba arkadaşlar danışmanlıgını yaptığım devlet hastanesınden evrak olarak sadece tıbbı ve kımyasal atık sözleşmelerini alabıldım. herhangi bır evrakları yok.
-ÇED ,- yapı kullanım izni, ticari sicil gazetesi, kapasite raporu
işletme belgesi,vaziyet planı, iş akım şemesı
gibi evrak veremiyorlarmış ve bulunduğum ilin çevre şehirciliği de komu hakkında bılgıleri olmadığından beni oyalıyorlar yardımcı olabilirmisiniz nasıl bir yol izlemem lazım
 
Merhaba,
  • ÇED için görüş yazıları olmayabilir onun alınması için sizin yardımcı olmanız gerekir.
  • Hastanelere kapasite raporu ve İşletme izni verilmiyor.
  • İş akım şemasını oluşturulması için sizinyardımcı olmanız gerekecektir.
  • Teknik bölümlerinde vaziyet planı olması gerekir.
  • Yapı kullanım izni de vardır sanıyorum (genelde başhekimlik/mesul müdürlüklerde bulunur bu evraklar).
  • Devlet Hastaneleri ticari sicil gazetede geçiyor mu bir bilgim yok.
 
arkadaşlar hastaneler için çevre izni konusunda kafam çok karıştı şimdi biz dilekçe ile izin almak için uygunluk başvurusu yapıp gfb sürecini başlatıyormuyuz ve gerekli muafiyetleri alıp buradan mı sisteme yüklüyoruz yoksa sistemden başvuruya gerek yokmudur?
 
@çevre88
hastaneler için;
atıksularını belediye kanalına veriyor iseniz belediyeden kanal bağlantı izin belgesi almanız gerekmekte
emisyon için il müdürlüğüne tabi olup olmadığını sorun onlar yerinde inceleme yapıp size yazılı dönüyorlar
gürültüden zaten muafsınız

bu konuları bu şek,lde irdeleyip gerekli evrakları aldığınızda Çevre İzninden muaf olacaksınız. sistemden gfb izin felan için başvurmanıza gerek yok
 
arkadaşlar yapamadım devlet hastanesi iş akım şemasını.
il çevre ve şehircilik dende yardım alamadım
kabaca da olsa bır ornek ekleye bilirmisiniz
çok sevinirim.
 
Radyasyonla alakalı, Radyasyon Güvenliği Yönetmeliğine bakabilirsiniz, orada yapılması gerekenler yazar. Benim söyleyebileceğim birkaç ise;

Radyasyon ile ilgili cihazların (MR, röntgen cihazı vb.) lisansları olması gerekir (lisans süreleri dolmamış olmalı).
Dozimetre takipleri Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından yapılıyor, bu takiplerin yapılıp yapılmadığının kayıtları tutulmalı.
Radyasyonlu alanlarda çalışan kişilerin periyodik olarak muayeneleri yapılmalı, bazı testlerin yapılması gerekir, işyeri hekimi biliyordur.
Radyasyon alan hastalar ile kontamine olmuş katı atıklar yarılanma ömrü geçene kadar kurşun kaplı oda/konteyner gibi yerlerde bakletilmeli, yarılanma ömrün dolduktan sonra ne tür atık ise ona göre bertaraf edilmeli (genellikle tıbbi atık olacaktır, bunlar tıbbi atığa gider).
Radyasyon tedavisi görmüş hastalardan çıkan sıvı atıklar diğer atıksu borularından ayrı olarak tankta toplanır ve yarılanma ömrü geçene kadar bu tanklarda bekletilir.
Radyoaktif kaynaklar ise atık haline geldikten sonra Küçükçekmece, İstanbul'daki TAEK atık bekletme sahasına gönderiliyor (radyoaktif kaynağı satın aldığınız şirketler sizden alıp buraya gönderebiliyorlar, bununla ilgili evrakları takip edebilirsiniz).

Belge kısmında çok sıkıntı çıkacağını düşünmüyorum TAEK tarafından sıkı bir şekilde takibi yapılıyor.
 
Üst