• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hastanelerde oluşan patolojik atıklar hk.

Göksel Kurtuluş

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Kasım 2009
Firma
Sağlık Kurumu
Merhaba,

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atık Yönetim Müdürlüğü tarafından yayınlanan yazıyı aşağıda görebilirsiniz.

Yazıya göre; Sterilizasyon Tesisinin faaliyete başlaması sebebiyle İstanbul genelinde enfeksiyöz ve kesici delici atıklar sterilizasyon işlemine tabi tutulacak. Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği 46. maddesinde belirtilen"Sterilizasyon işlemine tabi tutulacak atıklar içinde patolojik atıklar ile başta uçucu ve yarı uçucu organik maddeler ve civa olmak üzere kimyasal maddeler, genotoksik/sitotoksikajanlar, radyolojik atıklar ve basınçlı kaplar bulunmaz." ifadesine göre bu tür atıkların tıbbi atık torbalarına atılmaması ve ayrı toplanması gerektiği vurgulanmıştır.

patalojik atıklar.png
 
Sağlık Kuruluşlarından çıkan atık çeşitleri aşağıdadır. Yukarıdaki yazıda geçen, patolojik, enfeksiyöz vb. atıkların kapsamını görebilirsiniz. Tablo Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'nden alınmıştır (Ek 2).

hastane atık sınıflandırması.png
 
Patolojik atıklar hakkında yakın zamanda yazı alan var mı aramızda? Konya'da başlatılan bir uygulama var. Patolojik atıkların diğer tıbbi atıklardan farklı olarak 60 lt'lik varillerde ve 80x80 lik paletlerle tıbbi atık görevlilerine verilmesi isteniyor. Ayrıca kg birim fiyatı 2,10 TL+KDV+ Nakliye ücreti şeklinde olacakmış.
Gerekçesi de şu, yakma tesisi olmayan şehirler bu şekilde yakma tesislerine göndereceklermiş. Bu uygulamayı hastanesinde başlatan var mı acaba?
 
@Gizem Şentürk
Gizem Hanım merhaba,
Bu konu ile ilgili MÇK Kararı alınmıştı. Her ilde de değişiklik uygulamalar mevcut şuan. İl bazındaki tabloyu ekte bulabilirsiniz. İl Müdürlüğünden bu kararı talep edebilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • TIBBİ ATIK BERTARAF ÜCRETLERİ-MÇK-2015.xlsx
    24.8 KB · Görüntüleme: 58
@Melis Kara

Teşekkür ederim tablo için. Daha önce patolojik atıkları da tıbbi atık poşetlerinde veriyorduk ancak ağustos ayından itibaren tabloda da yazdığı şekilde bi uygulama istediler. Karar alındığına göre mecbur yapacağız bu durumda. Bu uygulamaya ne zaman geçmeliyiz ya da pratikte başlayan oldu mu acaba diye fikir almak istedim açıkçası.
 
Yeni tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliğinde patolojik atıklar konusu ayrıntılı anlatılmış. Orada yazdığı sisteme geçtik.
 
Merhaba, patolojik atıklar hakkında elimde şöyle bir yazı var. Sorunum ise şu; şimdi eskiden patolojik atıklar da tıbbi atık kodu ile veriliyordu, şimdi bu atıkları kırmızı varillerde 18 01 06 kodu ile alıyorlar. Ksilen, formaldehit gibi kimyasallar da 18 01 06 kodu ile de tehlikeli atık firmasına gidiyor. İki ayrı atığın ücretlendirmesi farklı. Bizden istenen dokuları ayırıp kırmızı varile 18 01 06 olarak atmak, kimyasalını da yine 18 01 06 kodu ile mavi bidona atmak. Aşırı saçma değil mi?
Geçenlerde tüik'ten aradılar, geçen seneye göre bu kodların miktarlarının neden değiştiğini sorguladılar. Onların da kafası çok karışmış, kod aynıysa istatistiğini neye göre yapacağız diyorlar, haklılar.
Bununla ilgili fikri ya da yaptığı bi uygulama olan var mı aranızda?

Teşekkürler
 

Ekli dosyalar

  • Patolojik Atıklar Hakkında - Kopya (1).pdf
    1.3 MB · Görüntüleme: 40
Üst