• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hastanelerin sıvı tıbbi atıkları

irem ezgi kahraman

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ocak 2013
Firma
EYD Elit Yönetim Danışmanlığı
Merhabalar,
Çevre danışmanlığını yaptığım küçük çaplı bir hastanemde, tıbbi atık geçici depo alanında biriktirilen aspire ettikleri kanın, sıcak aylarda koku yapacağını söylediler ve başka bir çözüm bulabilir miyiz diye sordular. Bende bir araştırma yaptım. Burda paylaşarak benim size, sizlerin de bana fayda sağlayacağınızı düşünüyorum.
Kan atıklarının dezenfekte edilmesinde karşıma çıkan işlemler şu şekildedir:
1-ÇAMAŞIR SUYU UYGULAMASI
Görevli, mesai bitiminden sonra, 1-1,5 tonluk plastik bir tanka çamaşır suyu ve atığı boşaltır. Ertesi sabah mesai başlangıcına kadar bekler ve kanalizasyona boşaltılır. Hava şartlarından etkilenmesi ve delinme, çatlama riski bu sistemin sakıncalarıdır.
2-KLOR TABLETİ UYGULAMASI
Günde 5-10 Litre atık çıkıyorsa kullanılabilir. Ancak nötralizasyon yapmamaktadır.
3-NÖTRALİZASYON VE DEZENFEKSİYON SİSTEMİ CİHAZI
Bu cihazlar saatte 50 ile 300 litreye kadar atık işleyebiliyorlar. Yönetmelikte geçen sınır değerlerin hepsini sağlıyor ve öyle kanalizasyona veriliyor. Çok güzel bir sistem ancak ilk yatırım maliyeti çok yüksek. Kurumsallaşmış hastaneler alıyor ancak her işletmenin verebileceği bir ücret değil.
İl çevreyi arayıp ilk 2 seçeneğin uygun olup olmadığını teyit etmek istedim.Mevzuatta kesin bir yargı olmadığını, ne şekilde bertaraf edileceğine hastane yönetimlerinin karar verdiğini, diğer hastaneler uyguladığı için bizimde uygulayabileceğimizi söyledi.
Benim içimi rahatsız edense şu;mesela mycobacterium tuberculosis adlı verem yapan bakteri en zor ölen bakterilerden. ilk iki seçenekle bu bakteriyi öldüremem. Bunun ölmesi için coccidia, gluteraldehid gibi yüksek düzey dezenfektanlar kullanılması gerekiyor. O zamanda benim tehlikeli atık üretimim artıyor. Suyla seyreltip kanala versem diye düşündüm ama hem çok fazla su eklemek gerekecektir (iş yükü) hem de ne kadar seyreltmem gerekir nasıl bulacağımı bilmiyorum.
Sizler nasıl bir yol izliyorsunuz paylaşırsanız sevinirim.
 
Arkadaşlar Merhaba,
Bir sorum olacaktı, hastanedeki labaratuardan çıkan kimyasal atıkları nötralize edip şebekeye verebiliyorum değilmi? ancak nötralize ettiğim atığın analizini yaptrmam gerekiyor, dolayısıyla analiz yaptrmak için Tübitak' a danıştım parametreleri siz belirleyin demekteler. Daha önce analiz yaptıran ve hastanede olupta nötarlize ederek atığını şebekeye karıştıran varmı??
 
@Didem Çelebi

analizi tübitak'a yaptırmanız daha masraflı olabilir. ilinizde Çevre Referans Laboratuvarları ile görüşüp teklif alın bence. Ayrıca il müdürlüğü numuneyi sizin alıp yaptırdığınız analizden ziyade, lisanslı laboratuvardan numune alma yetkisi olan kişilerin alarak analizinin yapılmasını istemektedirler.
 
Merhaba Arkadaşlar,

Bu işi biz kurduğumuz sistem ile yapıyoruz sorunu kökünden çözüyoruz.
Bizim cihazımız laboratuvar cihazından çıkan m sınıfı tehlikeli atığın içinden tehlikeli kısmını ayrıştırıyor. 5 ton sıvıdan 1 litre tehlikeli atığı ayrıştırıyor.Geri kalan 4999 litrelik atığın da mycobacterium tuberculosis bakterisini %100 yok edecek şekilde dezenfeksiyonunu yapıyoruz ayrıca pH'nıda istenen değerlere getiriyoruz.
TÜBİTAK 'ın yaptığı EK-3B Tehlikeli Atık Analizinden geçmiş tek cihazdır.
Cihazımız şu anda İstanbul Florence Nightingale ve Okmeydanı Memorial'de çalışmaktadır.
 
Merhaba, yeni yapılan ek binamız için arıtma sistemi arayışındayım. Bu binada belirli lavabolar ayrı hatla toplanacak ve çıkış kısmına da arıtma cihazı kurmak istiyoruz. Ancak atıklarımız sadece sıvı tıbbiler değil, laboratuvar kimyasalları da mevcut. Bu durumda ne önerirsiniz? Dezenfeksiyon ve nötralizasyon yeterli olmayacak gibi.
 
Üst