• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Havalandırma havuzu oksıjen yetersizliği

karamansafa

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Şubat 2016
Firma
ATIKSU
mrb arkadaslar,
atıksu arıtma tesisinde yeni ise başladım.Tesiste bulunun havalandırma havuzu oksıjen yetersizligi bulunmaktadır.Aynı zamanda son çökeltim havuzundan çamur çekemiyoruz.AKM deneyinde havalandırma havuzunda çöken madde bulunmakta.Bu sorunlara nasıl bır çözüm bulabilrim.
 
Havalandırma havuzu için kullanılan blower kapasiteleri tesis debi be koi değerine göre ihtiyaç duyulan o2 miktarına göre check edilmeli ve buna göre full kapasite calıstırılmalı yada ilave blower temin edilmeli. Sürekli sistemde gerekli şeker ve üre havuza ilave edilmeli çamur cekilebildikten sonra geri devir yapılmalı. Bunlarla belki çözülebilir
 
Çözümü kesınlıkle blowerlara yönelerek aramalısın. Blower kapasitesini artırmak çöken maddeleri önemli oranda azaltacakdır. Debinin azalması çöken çamurun başka bir nedeni olabılır.
 
Arkadaşların verdiği bilgilere ek olarak oksijen yetersizliği varsa çamurun rengi bir süre sonra oldukça koyulaşacak ve koku oluşumu gözlenecektir. Son çökeltimden alınan numunede de 30 dak. çökelme çok az ya da hiç olmayacaktır. Oksijenmetre varsa değerleri havuzun farklı noktalarından kontrol et. 2 mg/L'nin altında olmaması gerekir. Eğer altındaysa ve daha önce yeterli olan blower şimdi yeterli gelmiyorsa ya BOİ yükü yükseldi ya da mevcut blowerla (yada hava hatları da olabilir) ilgili bir problem olması muhtemel. Blower elektriksel olarak kontrol ettir. Manometreden basıncı kontrol et. Normalde su seviyesinin biraz üstünde bir basınç okuman gerekli. Hatları, vanaları, difüzörleri kontrol et. Hat eskiyse hava kaçırıyor olabilir. Vana takılmış olabilir. Patlak difüzör olabilir. Eğer hatta tıkanıklık varsa blower ın manometreden belirti verecektir.

Eğer hava ile ilgili bir problem olmadığı gibi bir sonuç çıkarsa suya toksik madde girmiş olabilir mi? ya da pH normal seviyede mi? (Probları temizleyerek + kalibrasyon yaparak tekrar kontrol)

Bu kontrollerden sonra sadece KOİ giderimi üzerine bir arıtma olduğunu varsayarsak,

Eğer blowerla ilgili mekanik bir sorun yok ama hava yetersizse, havalandırmaya gelen atıksu BOİ'sini ölçtür. Buna göre hava hesabı yaparak kapasiteyi tamamlayacak (biraz da üstüne çıkmalı) bir blower ekle. Kapasite artırdıktan sonra çamur yavaş yavaş normale döner. Hızlı dönsün istersen hazır bakteri kullanılabilir. Bu esnada uygun miktarda üre ver. Deşarj limitinde azotla ilgili sınır varsa dikkat et!

Çökelebilen çamur elde ettikten sonra geri devire başla. Havalandırma havuzunu imhof hunisiyle kontrol et. Yeterli çamur konsantrasyonuna ulaşınca sistemden çamur uzaklaştırmaya başlayabilirsin.
 
Havalandırma havuzunda KOİ yüküne göre gerekli hava miktarı , difüzör sayısı ve gerekli basınç miktarının hesaplanması için elinde hesaplama dökümanı olan arkadaşlar yardımcı olabilirler mi rica etsem?

Örnek : 5000 m3 hacimli havalandırma havuzu
Max Debi:5000 m3/gün
Ortalama Debi:4500 m3/gün
Havalandırma havuzu KOİ girişi : 3520 mg/L
Çıkış KOİ :100 mg/L
Bekleme süresi : 1,1 gün

Gerekli difüzör sayısı ?
Gerekli hava hacmi?
Gereken basınç miktarı?
 
Bence bununla ilgili piyasada bu işi yapan firmalarla görüşmeniz daha sağlıklı olur. Formda da bu konuyla ilgilenen varsa ayrı tabi
 
Arıtmada işe başladıysanız kapasiteli bir tesis olmalı. o2 metrede yükselmiyorsa, tesis kabul değerlerinden daha yüksek koi girişi var demektir. Çünkü bu tür tesislerde genelde havalandırma ekipmanı yeterli olur. Fakat dengeleme havuzları küçük seçilir. Bu da suyun kirlilik dengelemesini yapamadan havalandırmaya alıyorsunuz demektir. bu sayede koi dalgalanmaları yaşayacak ve o2 belirli aralıklarla yükseltemeyebilirsiniz.
Giriş KOİ değerlerinizi kontrol edin. Bir osb ise bölgeniz ön arıtma yaptırtın firmalarınıza. Bir belediye ise kaçak büyük endüstriyel şarjların bulunması gerekiyor.
ayrıca çökelebilir katı inertlerinizde yüksekse bir ön çökeltime ihtiyacınız var veya kum tutucu yapmanız gerekir.

Havalandırma havuzunda KOİ yüküne göre gerekli hava miktarı , difüzör sayısı ve gerekli basınç miktarının hesaplanması için elinde hesaplama dökümanı olan arkadaşlar yardımcı olabilirler mi rica etsem?

Örnek : 5000 m3 hacimli havalandırma havuzu
Max Debi:5000 m3/gün
Ortalama Debi:4500 m3/gün
Havalandırma havuzu KOİ girişi : 3520 mg/L
Çıkış KOİ :100 mg/L
Bekleme süresi : 1,1 gün

Gerekli difüzör sayısı ?
Gerekli hava hacmi?
Gereken basınç miktarı?

Üstad. Yukarıdaki hesabı en yakın ders kitabından veya literatürden bulabilirsiniz.
 
Üst