• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

ÇMO Hayalinizdeki çmo

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
Birçok meslektaştan odayla ilgili yakınmalar her zaman duymaktayız.Bir süre sonra oda seçimleri de olacaktır. Yönetim değişsin ya da değişmesin, tüm meslektaşlara hayalinizdeki odayı tarifler misiniz?Maddeler halinde odanın yönetim anlayışı nasıl olmalıdır? Nasıl bir strateji izlenmelidir?

Not: Tahrik edici düzeyde yazılan siyasi mesajlar doğrudan silinecektir.
 
Şahıslar ve hükümetler ya da şirketler namına değil de mesleğimiz namına bizleri geliştirmek namına çalışan bir oda hayalim diğerleri zaten teferruat...
 
Oda ana muhalefet partisi olmamalı.Çevre mühendislerinin hakkını savunabilmeli.Bakanlık bir arıtma tesisinin kapasite raporunu makina mühendisleri odasından istiyorsa.Odamızın kendisini nasıl ifade ettiği ortadadır.Fazla söze gerek yok.
 
ÇMO birimlerdeki (Şube veya Temsilcilik) toplantı zamanlarını öğrenip, o toplantılara katılıp görüşlerinizi dile getirebilirsiniz.

İstanbul Şube her salı saat 19:00 da toplanıyor bu toplantılar tüm üyelere açıktır ve katılabilirsiniz, hatta lütfen katılın ve görüşlerinizi dile getirin... Böylece gönüllü olarak yapılan aktivitenin nasıl yürüdüğünü de gözlemlemiş olursunuz...
 
Çevre Mühendisliğinin, çevre görevliliğine indirgendiği bir dönemde meslek ile ilgili kaygıların ve vaatlerin tek bir yönetmelik hedef gösterilerek mesleki hak arayışının yapılmadığı, mevcut olan tüm yönetmeliklerdeki yanlışlıkları düzeltebilmek için mücadele veren, mesleğimizin isg ve lpg sorumlu müdürlük olmadığı anlayışında olan, nükleer enerji, hes gibi projelere karşı çıkarken biz istemeyiz tavrıyla değilde, yapılacak olan projenin insan ve doğaya olan etkilerinin bilimsel etkileriyle ele alınıp, projeyi hayata geçirecek olanlardan aldıkları tedbirleri bilimsel olarak eleştiren, karşı çıkılan projelere yaklaşımın sadece rant olarak değerlendirmeyen,üyeleri ile aktif olarak iletişim kurabilen, hatasını kabullenebilen ve bundan ders çıkarabilen, asgari maaş denetim topunun sgk kurumuna atılmadan, oda tarafından denetimin sağlanabileceği bir ortam oluşturabilen,meslek tercihi yapmak isteyen lise öğrencilerine mesleğimizi anlatan, kamuda çevre mühendisliğini tanıtıp algıları değiştirebilen, haksızlığa uğrayan meslektaşlarımızın arkasında durabilen ve bunlar gibi şuan aklıma gelmeyen bir çok konunun uygulanabilmesi için mücadele veren, birlik olabilen bir oda istiyorum.
 
Mesleğine sahip çıkan sadece Ankara İstanbul'a değil de tüm illere hizmet veren sesimizi duyan köstek değil her konuda destek olacak işini sahiplenmiş profesyonelce her soruya yanıt verebilen istekli özverili insanları odada hizmet vermeye kabul eden bir odamız olsaydı keşke 10 yıldır istiyorum Allah'ım bu yıl bize isteklerimize cevap verecek bir oda nasip et:(((((((
 
27 aralık 2011 de yazdığım mesajımı hala savunuyor olmam ne kadar üzücü. hala bir gelişme olmaması da tabi ki. Sözün bittiği yerdeyim. En son Çmo için hiçbir şey yapmadım. Yapmayacağım. aidatlarımı da ödemiyorum artık. üye kimliğimin yenileme zamanı geldiğinde hepsini toplu öderim artık. Çünkü Çmo benim için henüz hiçbir şey yapmadı. Çok değer verdiğim arkadaşlarımla bir kahve içmek için buluşacağız. o arada da oy kullanırım sanırım henüz karar vermedim.
 
Mevcut İstanbul ÇMO yönetim kurulu üyesi olarak geçtiğimiz dönem ile ilgili birkaç şey söylemek isterim;

Önceki seçim döneminde forumda yazdığım konulara da bakarsanız odanın nasıl işlemesi gerektiğine dair fikirlerimi görebilirsiniz. Bu fikirlerimi hayata geçirmek için elimi taşın altına koyarak (ki birçoğumuzun yapmadığı birşey) sürekli odaya gidip gelmeye başladım, fikirlerimi paylaştım ardından adaylar belirlenirken benden de aday olmamı istediler ve seçimler oldu, yedek listeden İstanbul Şube yönetimine girdim vs.
Peki yönetime girdikten sonra ne oldu? Açıkçası karşılaştığım ortam, hiç beklemediğim bir ortamdı. Sadece küçük bir grubun döndürmeye çalıştığı bir oda ile karşılaştım. Uzaktan konuşması gerçekten kolay ancak böyle bir işe kalkışacaksanız zaman ayırmanız gerekecek, eğer hakkıyla yapmak istiyorsanız ise ciddi bir zaman ayırmanız gerekir. Az kişi olunca görev paylaşımında herkese çok görev düşüyor. TMMOB'ye bağlı olunduğu için belli zamanlarda bir takım komisyonlara da katılmak gerekiyor, İstanbul Şube içinde komisyonlar kuruluyor, onları yürütmek, işe yarar katkılar sağlamak vakit alıyor vs. Anlayacağınız bu bir hobi değil, gerçek anlamda iş.

Seçimlerden sonra bir süre hem yönetim kurulunun tüm üyeleri (7 kişi asil, 7 kişi yedek olmak üzere toplam 14 kişi) hem de seçim döneminde odaya gidip gelmeye başlayan diğer üyeler sürekli toplantılara katılıyor, komisyonlar için fikirler üretiyor ama 1 ay geçer geçmez öncelikle normal üyelerin sayıları azalmaya başlıyor, ardından süre geçtikçe yönetim kurulundan dahi eksilmeler olmaya başlıyor. Bunun sebebi iş yoğunluğu, özel hayat şu veya bu olabilir ama bir gerçek var ki yardım eden kişi sayısı azakdıkça insanlarda bıkkınlık duygusu oluşmaya başlıyor. Bunları yazarken kendime de çuvaldızı batırayım, ben de 1 sene devamlı olarak işlerle ilgilenmiş ancak birkaç aylık iş yoğunluğu araya girdikten sonra ilgimi oldukça azaltmış o kişilerdenim.

Gelelim geçen 2 senede İstanbul Şubede neler oldu;

Güzel işler yapılmaya çalışıldı, komisyonlar kuruldu 3-4 komisyon başlarda iyi şekilde işlemeye devam etti, ardından kopmalar başladı, komisyonlar toplanamaz hale geldi, bir süre sonra artık birkaç kişi üzerinden mail ortamında komisyon işleri yürütülmeye çalışıldı.

Çevre Mühendisliği Kongresi düzenlenmesi görevi İstanbul Şubeye verildi, çalışmalar başlatıldı ancak bir takım nedenlerden ötürü bu kongrenin Ankara'da yapılması kararı alındı. Buna rağmen İstanbul Şube yaptığı bunca çalışmanın boşa gitmemesi, üyelerle birlikteliği arttırmak ve fayda sağlamak için bir sempozyum düzenledi ve maalesef bu sempozyuma da üyelerden katılım çok azdı (ÇMO bilimle uğraşsın diyen arkadaşların kaç tanesi sempozyuma gitti acaba?).

Başlarda konuşulan öğrencilerle temas kurmak, bahar şenliklerinde stand açmak, öğretim görevlilerini odaya çekmek gibi fikirler hayata geçirilemedi.
Üyelere ulaşmak, bilgileri güncellemek, sosyal hakları savunmak için çalışmalar başlatıldı, istenildiği gibi hayata geçirilemedi.
Kurumsallaşmak atına toplantı ve komisyonlarda alınan kararlar, konuşulan konular belli bir format ile kaydedilmeye başlandı ancak sadece kişisel çabalarla yürüdüğü için sürdürülebilir olamadı.
Bunların en büyük nedeni kişi sayısının az olmasıdır. Bunun yanında oda sadece eylemlere katılıyor algısını yaratan üyelerin diğer üyelere nazaran odaya daha çok bağlı olması ve odaya gitmesidir.

Bunlar dışında da sorunlar olmakta bazı kişilerin güçleri elinde bulundurma çabası, her ne kadar yeniliklere, değişime açığız denilse de bunlara direnç gösterilmesi işlerin aksamasına sebep olmaktadır. İşin bu kısmına çok girmek istemiyorum çünkü yeterince çeşitli düşüncelerden katılım sağlanırsa bunlar aşılabilecek sorunlardır.

Şu an listesini açıklayan adaylara baktığımda içlerinde bu iki sene içinde, yönetim kurulu üyesi veya değil, sempozyumun düzenlenmesinde, yukarıda saydığım komisyon işleri ve diğer konularda çok çalışmış 4-5 kişi görüyorum. Diğer aday listeleri yayınlanmadığından dolayı başka adaylar için yorum yapamıyorum.

Aday listesini açıklayan grupların adaylık açıklamalarına baktığımda ise hayal kırıklığına uğradığımı söylemek zorundayım. Klişe söylemler dışında yapılmak istenenler konusunda söylenen birşey yok, herhangi bir planlama yok. Planlama olmadan başarının sağlanabileceğine inanmıyorum.

Aday ekiplerin, Çevre Mühendislerini odaya kazandırmak için neler yapacağını açık açık belirtmeli ki zaten en büyük şikayetimiz üyelerin katılımını sağlayamamak ise en büyük sorunumuz da budur.

Geçmiş dönemin yönetim kurulu yedek üyesi olarak öz değerlendirmem bu şekildedir. Aslında sorunumuzun eylemlere katılmak değil, diğer işleri de yapacak kişilerin yeteri kadar elini taşın altına koymaması olduğunu belirtmek istedim. Seçilen kişiler kim olursa olsun planlı çalışma olmadan başarılı olamayacağını yaşadıklarımla da görmüş bulunmaktayım.
 
@Göksel Kurtuluş

Tam da kanayan yaraya parmak basmışsınız.
Çeşitli düşünceden katılımlar...
Küskün Çevre Mühendisleri...
Odaya üyeliği gereksiz gören Yeni Mezunlara gerekliliğin gösterilebilmesi...
Birkaç kişinin değil her cenahtan onlarca - yüzlerce Mühendisin organize çalışması...

Göksel Bey'in ifade ettiği gibi bunlar olursa başarı kaçınılmazdır. En azından kimse suçu atacak taraf arayamaz..
 
@yara_bandi, insanların haberi olmuyor. Umursamıyorlar, hoş umursadıklarında bile tembelliğinden gitmeyenler de var. "Oda ajanda göndermedi ben de oy vermiyorum" diye mazaret sunabilen bir tür olabilir mi? Ankara'da bizzat duydum bunu.

Bir de oda seçimlerinde yarışan grupların, üyelerden kendisini delege listesine koyduğunu bilmeyenler de var ki onlara hiç girmedim bile.:D
 
Bu konu başlığında yazılanları baştan sona okudum ve çevre mühendisleri odasında süper adam ve süper kadınların gönüllü hizmet verdiğini düşünenler olduğunu hatta buna canı gönülden inananlar olduğu kanısına vardım ama yok öyle bir şey!
Çünkü orada gönüllü olarak altını çiziyorum hiçbir maddi ücret almadan işlerinden çıkarak bir araya gelip meslektaşlarını da bir araya getirmeye çalışan çevre mühendisleri var .burada eleştirmek için harcadığınız zamanları yakınınızda olan bir çmo temsilcilik veya şubesine gidip eleştiri ve özeleştiri olarak yaparsanız mesleğimiz ve yaşadığımız çevrenin yaşanılabilir olması konusunda yapabileceklerimiz çığ olacak artık toparlanıp birazdan eriyen kartopu olarak kalmayacaktır...
saygılarımla..
 
Siyaset hayatımızın her alanında olan bir olgudur ,vazgeçilmezdir,devlet işlerini düzenleme ve yürütme sanatıyla ilgili özel görüş veya anlayış olarak açıklanmıştır TDK da.Yani vazgeçilmez bir 3. köprüye bir HES 'e bir Nükleer santrale karşı duruş çalışanların haksızlığa uğradığı durumlarda basın açıklaması yapmak.... vb siyaset yapmaktır evet teknik bilgi üretmek için elimizden gelen çabayı sarfediyoruz bu yıl 15 ekim 2015 tarihinde 12. düzenlenecek olan ulusal çevre kongresinde çabamızı görmüş olacaksanız .Ayrıca keşke üyeliğiniz salt yetseydi birlikteliğimizi ve sesimizi güçlü çıkarabilmemiz için yazık ki aktif olarak yanımızda olup eleştirinizi yapıcı olması için toplantılarımıza gelip bizlerle paylaşabilseniz .
saygılar..
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst