• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hazır beton tesislerinde atık su geri dönüşüm

AY.ŞE

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Mayıs 2011
hazır beton tesislerinde saha içi yıkama sularının geri dönüşümü için ne yapabilirim. arkadaşlar bununla ilgili çalıştığınız bir firma varmı? tasarım kriterleri neler olmalı? il çevre ve şehircilik müdürlüğü onaylı bir proje istiyor. atıksudan muaf olabilmemiz için bu gerekliymiş. yardımcı olursanız çoook sevinirim sayın meslektaşlarım.
 
Selam,
beton katkı malzemesi üreten tesisimizde saha yıkama suları için bir toplama havuzu yaptık ve bu suyu proseste tekrar kullanıyoruz. Hiçbir şekilde endüstriyel nitelikli atıksu oluşumu olmuyor. Ancak il çevreyi buna ikna edemedik ve üniversiteden onaylı teknik rapor istediler. birkaç üniversite ile görüştüm ancak fiyatlar hem çok farklı hem çok yüksek, bu raporu hangi üniversiteden daha hızlı ve daha uygun alabilirim, daha önce rapor hazırlatan olduysa bilgi almak isterim.
 
@CMNet Okuru
İl Müdürlüğünün uygulaması doğru, eğer sistemde tekrar kullanılacaksa teknik uygunluk raporunun mutlaka sunulması gerekir.

@Filiz Bali
Eğer tesis emisyon konulu çevre iznine tabi ise deşarj konusunda muafiyet yazısı alınması yeterli değildir. Çevre izni aşamasında üniversitelere hazırlatılan teknik uygunluk raporunun uygun görüldüğüne dair yazının sisteme yüklenmesi gerekir.
 
@CMNet Okuru

Merhaba;
Bu şekilde teknik uygunluk raporu hazırlatıp, atık su konulu çevre izninden muafiyet aldığım iki adet beton santrali danışmanlığım var. "Atıksu Arıtma /Derin Deniz Deşarjı TesisiProje Onayı Genelgesi" kapsamında, teknik uygunluk raporu hazırlatman gerekiyor. Çok üniversite ile görüştüm ama en sonunda Namık Kemal üniversitesi Bölüm başkanı ile çalıştım. Daha önceden bir çok tesise hazırladıkları için konudan haberdardılar. Ancak dikkat edeceğin husus tesise kullanılan yıkama suyunun tekrar üretimde kullanılıp kullanılmadığı. Benim tesislerde beton dayınımını etkilemediği düşünülerek yıkma suyu çöktürme ve ph dengeleme sisteminden sonra tekrar üretime dahil ediliyor. Hoca zaten geldiğinde tesise bakıyor ve istekleri belirtiyor. (havuzun çevresinin tel örgülü ve kapalı olması ve yağ tutucu bulunmasını istiyor.) Bu şekilde muafiyet alınabiliyor.

@celyagut Bu arada en son 2014 yılında bu teknik uygunluk raporu hazırlattım, fiyat 5000 tl civarıydı. Şu an 6000-7000 olmuş diye duydum.
 
@celyagut merhaba tekrar beton santralleri ile ilgili faydalı bilgiler vermişsiniz, peki kalkerin yıkanması için kullanılan ve daha sonra çöktürme havuzunda dinlendirilip tekrar yıkama için kullanılan su için de mi bu gereklilikler istenebilir mi yani birbirine paralel konular mı bunlar.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
2014/7
[TBODY] [/TBODY]
II-c) Evsel atıksular hariç prosesten kaynaklanan atıksuyu arıttıktan sonra hiçbir şekilde deşarj yapılmayacağına (sulama suyu olarak kullanım deşarj kabul edilecektir) veya arıtılan atıksuyun proseste kullanılabilirliğine ilişkin üniversitelerin çevre mühendisliği bölümüne veya çevre mühendisliği bölümü öğretim üyelerince hazırlanıp onaylanması koşuluyla Çevre Araştırma ve/veya Uygulama Merkezlerine hazırlatacakları teknik raporu ilgili onay merciince uygun görülenlerin bahse konu atıksu arıtma tesisleri, @shalic
 
@S.U. teşekkür ederim bu maddeyi biliyorum fakat bizim yıkama işlemi de aynı şekilde prosesten çıkmış su olarak mı görünüyor bunun hiç bir farkı yok mu? mesela beton santralinde su beton yapımında kullanılan bir madde. iş bunu tekrar kullanmaya gelince teknik bir raporla tekrar kullanılabilir olması belgelendirilmeli bu mantıklı geliyor fakat kalker madenini yıkamak için kullanılan su tekrar bir sonraki yıkama işleminde kullanılması da teknik raporla mı belirlenecek. kalker yıkama işleminde isteniliyor mu bu teknik rapor.
 
C maddesinde hazır beton yazmıyor, demek ki kalker hazır beton farketmez , sen suyunu deşarj etmiyor, "suyunu" dinlendirip tekrar kullanıyorsan bana raporla sun diyor...
 
@shalic
Kalker yıkadığınız suyu, prosesle ilişkilendirmeyip sadece tekrar yıkama amaçlı kullanıyorsanız, teknik uygunluk raporu hazırlatmanız gerekmez. (Neticede suyun yıkamaya uygunluğu mu teknik olarak araştırılacak, mantıkısız geliyor) Bu konunun atık su deşarj konulu çevre izni durumunu Bakanlığa görüş sorabilirsiniz. Benzeri bir yıkama prosesinin durumunu görüş sorarak çözümlendirmiş ve İl Müdürlüğü başvurularında kullanmıştık.
 
@S.U. gerekir demiş bende @celyagut gibi düşünüyorum. görüş sorduğunuz konu benim bahsettiğim konu mu elinizde bir yazı var ise son noktayı koyar. sayın@S.U. suyun yıkamaya uygunluğu mu araştırılacak bilimsel rapor hazırlanacak bu bana saçma geldiği için böyle bir konu açmıştım.
@celyagut daha önce aldığınız bir görüş var ise paylaşırsanız çok sevinirim, bizim proje şu an masada değil ileride planlanınca hazırlıklı olmak istiyorum :::::::::)

asıl sorum şu oluyor bu durumda c maddesinde beton santrali veya kalker yıkama demiyor prosesten kaynaklanan su diyor, benim yıkama suyum prosesten kaynaklanan atık su gibi sayılacaksa o zaman biraz netleşir.
 
Olaylara saçma ya da mantıksız iliştirmek pek uygun değil ! Burada Amaç: su kullanıyorsun, atık suyun oluşuyor ve geri prosesine ilave ettiğini ispat ediyorsun. BEN BUNU ALICI ORTAMA VERMİYORUM, demiş oluyorsun...

Demir yıkamaya aldım.. Demirin yıkanması sonucu oluşan atıksu dinlendirilir tekrar kullanılır. Senin kalkerin de olduğu gibi yani !

ben işin mantığına gitmiyorum, genelgeye bakıyorum.. c maddesinde kalkerin de rapor yapması kanaatine vardım.. Ha ama genelgenin devamında da yer alan bilgi;

I. GRUP İŞLETMELER LİSTESİ

3) Maden Sanayi: Kadmiyum Bileşiklerinin İmali, Kadmiyum Metali, Demir ve Demir Dışı Metal Cevherleri ve Endüstrisi, Çinko Madenciliği, Kurşun ve Çinko Rafine Etme Tesisleri, Kalsiyum, Florür, Grafit ve Benzeri Cevherlerin Hazırlanması ve Zenginleştirilmesi, Metalik olmayan Maden Sanayi (Bor Cevheri)

II. GRUP İŞLETMELER LİSTESİ

2) Maden Sanayi: Kömür Üretimi ve Nakli, Seramik ve Topraktan Çanak/Çömlek Yapımı ve Benzerleri - Cam Süsleme ve Boyama Dahil, Çimento, Taş Kırma, Karo, Plaka İmalatı, Mermer İşleme, Toprak Sanayi, Beton santralleri ve Benzerleri,

bu şekilde... Çelişkideysen ya Bakanlığa ya İl Çevreye görüş sorabilirsin,
 
@S.U. tabiiki görüş soracağım iş plan aşamasına geldiğinde burada yaşanılmış tecrübeler konusunda fikir edinmek ve ona göre bir yol oluşturmak amacımız, mantıksız veya saçma olarak yaklaşımımız meslektaş olarak özelde fikir beyanlarımız tabii ki genelgeler çerçevesinde iş yaptık yapıyoruz her zaman. teşekkürler bilgilendirmeleriniz için.
 
@shalic

Yıkama tesisinden çıkan çamurlu malzeme çöktürme havuzuna gönderilerek katı kısmın çökelip atık su kısmının yıkama tesisine geri dönüşü sağlanıyor sanıyorum. Oluşacak atık çamur filtre presten geçirilerek susuzlaştırılacak, buradan atık depolama alanına taşınacak büyük ihitmalle. Filtre presten çıkan atık su da tekrar yıkama ünitesine beslenecek. Böyle bir durum söz konusu ise atıksu arıtma tesisinizin proje onayından muaf olması için teknik uygunluk raporu hazırlatmanız gerekebilir.

Benim görüş aldığım projede herhangi bir atık su arıtma sistemi yoktu, su devamlı devir daim yapılıyor, azalan miktar ekleniyordu. Yukarıda bahsettiğim gibi bir durum var ise, atıksu arıtma tesisi proje onayından muaf olmanız adına bu tarz bir işlem uygularsınız. Ama tabikii farazi konuşuyoruz, ilgili mercilerden ve hatta bakanlıktan görüş alırsanız daha faydalı olur.

@S.U.


Sayın S.U. neticede yönetmelikler ve genelgelerde de boşluklar olabiliyor. Burda bizim görevimiz her şeyi motomot uygulamaktan ziyade firmalar için en ekonomik, çevre için en az zararlı yolu bulmaya çalışmak. Bu konuda il müdürlüğü personeli çok uygulama yapmadığı için yanıltabiliyor ve firmaya gereksiz yere teknik uygunluk raporu hazırlatabiliyor. (başıma geldiği için biliyorum)

Bu yüzden mantıksızlığı sorgulayabilmeyi mesleki olarak odak noktası haline getirebilirsek daha olumlu sonuçlar elde edebiliriz sanıyorum.
 
evet projeye göre iki yol oluşacak bizim nasıl bir teknik uygulayacağımıza göre görüş sormak gerekecek, bizim projede hangisi uygulanacak belli değil, sürekli besleme belki maliyetli olur. bu iki seçeneğe göre görüş sormam gerekecek.

@celyagut

evet kesinlikle en büyük korkumuz bu aslında motomot davranılarak gelişi güzel bakanlık uygulamalarından mümkün mertebe kaçınmaya çalışmak:)
 
Yönetmeliğe çok hakim değilim ama yazılı görüş almadıkça hareket etmeyin derim.. Yönetmelik saçma deyip kendi bildiğimiz doğru şeyi dahi yapmamız bizi sıkıntıya koyar. Dayanak noktanız yazılı kaynaklar olsun yönetmelik yazılı görüş vs. İl müdürlükteki personelle karşı karşıya gelince mantıklı buydu derseniz olmaz.. Proseste kullanılan su ikinci defa kullanılıyorsa ( nerde kullanıldığı önemli değil ) teknik raporu hazırlayın çünkü proses diyerek tüm işlemleri katmış sınıflandırma yapmamış..iyi çalışmalar


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
saçma diyerek hareket etseydik çoktan silinir giderdik zaten, mantıklı bir şey yok :) mantıksız diyoruz ama yapıyoruz sistem bu.
mantık yok sistem var....
 
Çevre şehircilikten ayrılmadığı sürece öyle.. Deneme yanılma metoduyla doğrıyu buluncaya kadar sıkıntıyı çalışanlar çekicek :)


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Üst