• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hurda bildirimi

Funda Saltık

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Haziran 2011
Firma
özel
Arkadadaşlar imalat sırasında hatalı üretim sonucu çıkan hurdaların bildirimi ile ilgili çalışma yapan var mı? Bu hurdaların ayrı tutulup, satışa dönüşmediği hurda olarak ayrıldığı bildirilmesi ve bunun ticaret veya sanayi odalarından bir bilirkişinin tespiti ile belgelenmesi ve vergiden düşülmesi gerekiyormuş. Ne şekilde çözüyorsunuz? Bilirkişi maliyeti bunu geçiyor. Bu tip hurdaları biriktirip yılda bir falan bilirkişi çağırmamız yeterli olur mu? Hurdaları ne kadar bekletebiliriz, tehlikeli atıklar gibi max. 6 ay bekletmek gerekiyor sanırım. Yardım istiyorum.

Bu konuda bildirim yapan kimse yokmu arkadaşlar, nasıl hurdaya ayırıyorsunuz fire, talaş, üretim hatası gibi malları.
 
Bu muhasebecileri ilgilendiriyor biraz ama hurdaların takibi bende olduğu için bana kaldı. Üretilen ürün hatalı üretildiğinde bildirmeyince hatasız gibi değerlendirilip satış fiyatı üzerinden vergilendiriliyormuş. Hurda dediğinde ise bunu ispatlaman gerekiyor. Bu hurda diyemiyorsun, ispatı için bilirkişi çağırman gerekiyor. Bizim mali müşavir bu şekildeki ürünleri depomuza gönderiyormuş, 2 yıldır falan bekleyenler varmış. En fazla 3 ton falan. Henüz bildirimi yapılmamış, bu kadar uzun süre beklemesi sıkıntı çevre için en fazla 6 ay bekler. Bunu uygulayan var mı bulamadım. Artık sanayi odasına falan sorucaz. Orada da yetkiliye ulaşmak 1 gününü alıyor insanın. Bir türlü yetkili kişiyi anlayan olmuyor, o ona yönlendiriyor, o ona.

Muhasebesel olarak hangi yönetmelik bilemiyorum. Biraz araştırdım, "taşınır mal yönetmeliği" gibi birşey buldum, tam emin değilim, muhasebeci de bilmiyor.
 
Anladım sana tavsıyen denetcılere o kada uzun bekledıgını belırtme . bu arada surecı bızlerle paylasırsan sevınırız.
 
tehlikesiz atık toplama belgeli bir firmada alışıyorum ve sürekli hurda alıyoruz. Faturaları kdv siz ve hurda ibaresi ile kesiyorlar. çok miktarda atık çıkaran ve sürekli olarak çıkaran firmalar var böle bir uygulama varsa sürekli bilirkişi çağırıp rapor mu tutturuyorlar dersiniz. bu söylediğinizi bende ilk defa duydum. sonuca ulaştığınız zaman bizlerle de paylaşabilir misiniz.
 
Bilgi alırsam paylaşırım. Saçma geliyor bana. Devlet benim alım miktarım üzerinden ne kadar malzeme üreteceğimi tespit edip, firelerimi belirleyecek, ben bu fire miktarından fazla fire çıkardığımda dur bakalım fazla çıkaramazsın bu fire değildir sen üretmişsindir bunu kardır diyecek, yok valla hurdaya ayırdım bak işte fotoğrafı ve bilirkişi raporu bana bu kadar vergi kesme diyeceğim.
 
Siz sanırım hurdadan ziyade hurdadan tekrar ürün eldesinden bahsediyorsunuz? Hurda ise zaten vergisi olmuyor. ayrıca depolamayla ilgili de herhangi bir süre kıstasının olduğunu sanmıyorum. Sonuçta varsa bile böyle bir durumun sürecini neye göre ispatlayabilirlerki? Şayet çıkan ürünün firesinden bahsediyor iseniz şirket kendi raporlama sisteminde imzalı bir şekilde tutup aylık raporlarında belirtiyor olması lazım. Firmanızda kalite yöneticisi yok mu? O hangi ürünün kullanılıp hangi ürünün kullanılamayacağını belirler. Lisansınız varsa sadece lisans kriterlerine uygun teknik şartların ve periyodik bakanlık bildirimini yapmanız yeterli olmakta diye biliyorum. Bence ambalaj atıkları kontrolü yönetmeliğini okuyun emin olun. Fire sizin zararınız devleti bağlamaz sonuçta.
 
hatalı ürün imhasından bahsediliyo olabilirmisiniz. şöyleki bir seramik firması hatalı ürün çıkarmıştı piyasaya satamamıştı. bu malzemeleride imha ettirdiğine dair noter huzurunda imha işlemi yapılmıştı. sizinkiler bunu yapmak istiyor olabilirmi?
 
hayır hurdadan bahsediyorum, yeniden üretecek bir sistemimiz yok zaten. depolama kıstası var. bana bunu aktaranlar birşeyleri kaçırıyor gibi geliyor bana. saçma birşey çünkü. ambalajla da ilgili değil zaten.

@Birgül Bakanoğlu
sanıyorum o kapsamda evet
 
konu ilgim dışında ama internette ekteki dosyayı buldum. sanırım aradığın sorunun cevabı bu belgede yazıyor diye tahmin ediyorum.

kolay gelsin.
 

Ekli dosyalar

  • publishDocument.php.pdf
    83.8 KB · Görüntüleme: 39
@serhat84
Güzel bir dokümanmış teşekkür ederim, biraz daha detaylı inceleyip değerlendirmek gerekiyor. Sanki bununla ilgili bir zorunluluk yok gibi görünüyor.
 
Üst