• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Içme sularının arıtılması ile ilgili bir soru!

Murat H. Ünsal

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
3 Eylül 2011
Firma
xxx
soru şöyle

yapılan içme suyu analizinde NH4 + 2mg/L , Fe +3mg/L, Mn +2mg/L olarak bulunmaktadir.su sicakligi 20 derece cs:9.2mg/L oldugu tespit ediliyor.

suyun icme suyu olarak kullanılıp kullanilmayacagini karar veriniz.

tabloda verilen degerlere baktigimda bu verilen degerler fazla ciktigi icin icilmez dedim fakat baska turlu bulunmasını istiyor galiba bende anlayamadim farkli turlu yapilmasi mumkun mu?

yardimci olursaniz sevinirim
 
farklı türlüden kasıt ne ola ki?
bu işin formülü yok. birbirini götüren parametreler kuralı biye bir kavram da yok. yönetmeliklerde nasıl belirlendiyse o. bu arada toksikolojiye hoşgeldiniz :)
 
valla bende bilmiyorum oyle deyince de kabul etmedi ustune vizede ayni soruyu sorucam dedi. Sorucam dediysede soruyor bu sorudan kacisimiz yok. nasil istiyo bende hala cozemedim fe,mn yukseltgenmesi ve nitrifikasyon kullanarak mi yapicaz acaba olabilir mi?
 
cevabı zaten biliyormuşsunuz.
demir ve mangan oksijeni görünce hızla tepkiyen, kolay çökelen bileşikler yapan iki element. teknik geziden hatırlıyorum, kağıthane içme suyu arıtma tesisinde bir kum havuzu var havalandırmanın ardından gelen. suda demir ve mangan havalandırmanın hemen ardından çökelip burada kum filtrede kumun yüzeyine tutunuyor. normal sarı kum tamamen siyah demir-mangan oksitleriyle kaplanmış. tesis işletmecileri koydukları kumun zamanla karardığını söylemişlerdi. yani demir ve mangan dert değil. oksijen varsa doğal gidişat bu.
amonyak ise dert. yalnız düşük pHlarda amonyum olarak suda bulunan amonyak dert değil. onun toksisitesi sorun olmuyor. sorudaki incelik bu olabilir. (ne kadar ince olduğu tartışılır) pH yükselirse amonyak formuna geçiş gerçekleşiyor (toksisite artıyor). amonyum havalandırmayla uçurulamıyor. ama amonyak basit bir havalandırmayla uçurulabilir. bu da bir seçenek yani içme suyunda biyolojik nitrifikasyon olmaz uzun lafın kısası. nitrifikasyon yapacaksak denitrifikasyon da lazım gelir. çünkü nitrit nitrat da amonyak kadar bela. denitrifikasyon içme suyu gibi organik karbon içermemesi gereken sularda ek karbon kaynağı gerektireceğinden mantıksız olur. pH ayarı ardından (pH yükseltilerek) havalandırma ile amonyağı uçurmak icap eder sanıyorum.
 
oksitleme yapılarak demir mangan giderimi yapıla bilir amonyuma gelince ph yüseltterek yani kireç falan ekleyerek NH3 dönüştürülse daha sonra kloramin oluşturularak dezenfekten olarak kullanılnamazmıyız ? yada ph ılk bastada yükselterek NH3 ucuramazmıyız. benimde buna benzer ödevim varda bunları yapabilirmıyız merak ettimde.
 
Üst