• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Içme sularının klorlanması sonucu oluşan organik kimyasal maddelerin sağlık üzerine etkileri

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
Kanserlerin % 60-%80’ inin çevresel orijinli olduğu tahmin edilmektedir(1). Bu çalışmalarda içme sularının klorlanması sonucunda kimyasal karsinojenlerin oluştuğu tahmin edilmektedir. Trihalometanlar (THM), içme sularının klorlanması sonucunda oluşurlar. 1974 yılında Birleşik Devletlerde İçme sularında 2100 organik ve inorganik kirletici tesbit edilmiştir. Bunların dışında 190 kirleticinin olumsuz sağlık etkileri karinojenik, mutajenik, teratojenik ya da toksik oluduğu tesbit edilmiştir(2). İçme suyunu dezenfekte etmek için kullanlılan klor sulardaki doğal organik maddelerle(DOM) reaksiyona girerek dezenfeksiyon yan ürünleri (DYÜ) olarak tanımlanan ve, karsinojen ve toksik oldukları bilinen bir dizi yan klorlu organik bileşiklerin oluşumuna neden olmaktadır(3).
ABD Çevre Koruma Örgütü (USEPA) 1998 yılında İçme sularında yıllık ortalama izin verilen toplam Trihalometan (THM) miktarı 80 μg/ L ( EPA 1. kademe Limit Değeri olarak belirtilmiştir(4). Bu sınır değer, 2000’li yılların başlarında40 μg/L ’ye indireleceği öngörülmüştür
( EPA 2. kademe Limit Değeri olarak belirtilmiştir). Avrupa Birliği 1995 yılındaki önerisi ile, kloroform ve bromodiklorametan için sınır değerleri 40 ve 15 μg / L olarak belirlenmiştir(5). Türkiye’ de ise içme suyu standartlarında bu yönde bir düzenleme bulunmamaktadır(6).

Kaynak : DSİ Teknik Bülten Sayı:101
 

Ekli dosyalar

  • İçme Sularının Klorlanması Sonucu Oluşan Organik Kimyasal Maddelerin Sağlık Üzerine Etkileri.pdf
    420.7 KB · Görüntüleme: 93
Üst