• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Iletkenlik

Ercan Selvi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Mayıs 2012
Şehir
Kocaeli
Firma
Gebze AAT
Atıksuların arıtılmasında neden iletkenliğe bakıyoruz?
 
İletkenlik kimyasal denge, bitki ve hayvanlar üzerindeki fizyolojik etkiler, korozyon hızları vs. gibi toplam iyon konsantrasyonu etkisini tespit etmek için mineralizasyon derecesini belirlemede, sudaki çözünmüş katı madde (ÇKM) miktarının dolaylı olarak tespitinde (Genelde iletkenlikle çarpılması gereken faktör sulara bağlı olarak 0,55 ila 0.90 arasında değişmektedir), iletkenlik değerini 100'e bölerek sudaki anyon ve katyon toplamının belirlenmesinde kullanılır. Genelde arıtma tesisinden çıkan suların alıcı ortama deşarjından sonra alıcı ortamdaki kirliliğin önlenmesi, o suyla sulanan bitkilerin ve su ortamındaki canlıların zarar görmesini önlemek açısından önemlidir.

Diğer yandan iletkenliğin çok çıkması durumunda ne yapılmalıdır?

İletkenlik genel bir parametredir, çünkü genel olarak suda çözünmüş olan maddeleri ifade eder ancak dediğimiz gibi iletkenlikte en çok anyon ve katyonların payı bulunur. Metal iyonları kimyasal çöktürme ile giderilir, bir takım asit tuzları nötralizasyon ile, nitrat ve amonyak gibi iyonlar çeşitli biyolojik proseslerle, bazı anyon ve katyonlar iyon değiştiricilerle giderilir. Bu yüzden iletkenliğin yüksek çıkması durumunda ilgili arıtma prosesi hangisi ise o prosesin çalışması düzenlenmelidir.
 
Üst