• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Imisyon ölçümü

Ahmed Arif Çelik

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
26 Temmuz 2013
Firma
Naspa Plastik Geri Dönüşüm
Kış aylarında imisyon ölçümü yapılır mı? Bunnla ilgili döküman ve belge olanlar yardımcı olablir mi?
 
Baca dışı emisyon kaynaklarının ölçümlerinde kirlilik dağılımları kaynağın çalışma oranına, atmosferik koşullara, topografik şartlara vb bağlıdır. Ölçüm parametreleri ise çoğu zaman gazlar, havada asılı partiküller (PM10 ve altı), ve çöken tozlar olarak gruplandırılıyor. Ölçümünüzün, ortalama veya maksimum kirlilik üreten çalışma ve atmosfer şartlarını temsil etmesi beklenir.
Bu açıdan bakıldığında PM ölçümlerinde kış aylarında tam kapasite çalışma durumu varsa sorun olmayacaktır. Yağış durumunda ise hammaddenin daha nemli olması, asılı partiküllerin yağışa tutunarak çökelmesi nedeniyle normal ya da maksimum çalışma şartlarını temsil etmeyecektir.
Çöken tozlarda yağış yine önemli bir etken olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizde limit değerler kuru çökelim cinsindendir, analizlerin de bu doğrultuda yapılması gerekir. Bu nedenle kış ayları eğer bölge yağış alıyorsa ölçülen çöken toz değerleri istenilen karşılaştırmayı yapmanızı sağlayacak sonuçları vermeyecektir.
Her iki parametre için ayrıca rüzgar da önemli bir faktördür. Kış aylarında şiddetli esen rüzgar kuru maddelerde tozumayı arttıracak, ayrıca taşınım mesafesini de uzatacaktır. Bu nedenle ortalama verilere göre belirlenen ölçüm noktaları gerçek durumu yansıtmayabilir.
Gazlarda ise rüzgarın sert estiği dönemlerde dağılımların mesafesi ve seyrelmesi artacaktır. Bu nedenle rüzgarlı havalar bu parametre için de geneli ya da en kötü durumu yansıtmayan sonuçlara neden olabilir.
Sonuç olarak; kış aylarında bölge yağış almıyorsa, rüzgar yılın genelini temsil ediyorsa ve tesis tam kapasite çalışıyorsa imisyon ölçümü yapılmasında sorun olacağını düşünmüyorum.
Elimde döküman ya da belge yok maalesef umarım bilgiler işinizi görür. İyi çalışmalar.
 
Çöken toz ölçümleri uzun süreli ölçümler olduğu için yaz kış, hava iyi veya kötü yapılabiliyor. Zaten (bence) çok da doğru olmayan bir ölçüm yöntemi. Ancak Pm10 için durum farklı kötü hava koşullarında (yağmur, kar vs) ölçüm yapılmaz.
 
SKHKKY Tesislerin Hava Kirlenmesine Katkı Değerlerinin Hesaplanması ve Hava Kalitesi Ölçümü başlıklı Ek-2 Bölümünde;
“………….Kirliliğin aylara bağlı olarak değiştiği ve arttığı bölgelerde yetkili merci ölçüm zamanını belirler………...” hükmü ile
Aynı bölümün Çöken toz ölçümü başlıklı (h) bendinde; “…..Hava kalitesi ölçümleri…” hükmü bulunmaktadır.
Belirtilen hükümlerden çöken toz ölçümünün hava kalitesi ölçümü olduğu ve hava kalitesi ölçümlerinde yetkili merciinin ölçüm zamanını belirleyebileceği anlaşılmaktadır.
Yine PM10 ölçümünün tane boyutu 1-5 mm arasındaki malzemeler ile ilgili olarak yapıldığı ve bu malzemelerin işlem gördüğü tesisler için öngörülen önlemlerden birisinin pülverize su sistemi olduğu dikkate alınırsa, tesisin çalışma döneminde malzemenin sahip olduğu ortalama nem miktarından (yağış nedeniyle) daha yüksek neme sahip dönemlerde “bu şartlarda yapılacak ölçüm sonuçlarının tesiste alınan önlemlerin yeterliliğinin değerlendirmesine imkan vermeyeceği gerekçesiyle” ölçüm yapılmaması istenebilir.
En iyisi raporu inceleyecek birimle (Bakanlık veya İl Çevre) bu konuyu görüşmeniz olacaktır.
 
@Muharrem
Herhangi bir sorun teşkil etmeyeceği söylenildi.Zaten problem konusuda böylelikle çözülmüş oldu.Gerekli önemi verdiğiniz için teşekkürler.
 
Üst