• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İş Güvenliği Uzmanının Karşılaşabileceği Olası Senaryolar

Tuğba Coşkun

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Mart 2009
Firma
Serbest
Çevre mühendislerine alan dar gelince ve ilgilendiği konular zorunluluktan veya isteyerek farklı olunca,teorik ve pratik eğitim alarak, gerekiyorsa sınavına girerek belirlediği alanda kendini geliştirme gereği duyar.Belirli alanlardan biri olan ve şuan revaçta konumuz, malumunuz iş güvenliği uzmanlığı.Bazılarımız mesleğinin yanında bu işi yapmakta veya sınava hazırlanmakta..Haliyle zorunlu eğitime tabi tutulsada uzmanlar ve uzman adayları, risk öngörüsü,tehlikeli durum davranışların tespiti,geliştirilmesi,teknik detaylar derya deniz ,bilinmesi teorikten ziyade pratik ile mümkün ve sürekli geliştirilebilir bir alan..İlgi duyan,bu konu ile ilgili çalışan veya bunun için hazırlanan adayları kapsayacak şekilde karşılaşılabilecek olayları senaryolaştırarak gözümüzde canlanmasını sağlayacak,doğru,eksik veya yanlış bildiklerimizi destekleyecek/düzeltecek nitelikte olması için bu konuyu açarak ilginize sunuyorum..

Olmaz olmaz, demeyin olmaz olur (Matematik Hocamın deyimi :) )..


https://www.cevremuhendisleri.net/f25/risk-analizi-ornek-sablonu-5154/#post13410
 
Cevap: İş Güvenliği Uzmanının Karşılaşabileceği Olası Senaryolar

Diyelim ki, İş güvenliği c sınıfı olarak az tehlikeli 3 firmaya bakıyorsun.Firmalara hesapladığın süre zarfında gidiyorsun.Sen o anda, o firmada yokken bir işçi ayağına manifoltu düşürüyor(senaryo bu ya),ve ayağı eziliyor.İlk yardım ekibini yeni oluşturmuş ve henüz eğitim vermediğin için onlar müdahale edemiyor.İş yeri hekimi izinde...Bu iş kazasında kusur kimde ve tahmini ne orandadır?..
 
Cevap: İş Güvenliği Uzmanının Karşılaşabileceği Olası Senaryolar

iş güvenliği danışmanlığı açıkçası biraz tehlikeli geliyor bana maaşla tam zamanlı çalışmak daha sağlıklı olacaktır bu konularda. neyse soruya gelelim :)

1. İşçi manifoltu ne yaparken ayağına düşürdü?
2. Bu iş yapılırken gereken önlemler alınmış mıydı?
3. İşçinin yaptığı iş kendi işi miydi?
4. İşçi uygun kkd kullanıyor muydu?
5. Yönetmeliğe göre toplam sayının en az %10 ilkyardım eğitimi almış olacak. bu kişiler uygun kişiler olacak. kan tutmayan, panik olmayan vs. sen ilkyardımcı bulundurmadığın için suçlusun.
6. İşyeri hekimi zaten fazla durmuyor işyerlerinde izinde olmasa bile muhtemelen işyerinde olmayacaktır :)
7. Olay sonrası hareket tarzınız nasıl oldu? işçiyi hastaneye nasıl sevk ettiniz?
8. Kesin kararı verebilmek için yukarıda sorduğum soruların cevaplarını vermen lazım. Ayrıca iş kazası sonucu işçide nasıl bir sorun ortaya çıktı? Ne kadar zarar gördü?

Bu sorular daha da arttırılabilir böyle.
 
Cevap: İş Güvenliği Uzmanının Karşılaşabileceği Olası Senaryolar

1. Manifoltun yerini değiştirirken ayağına düşürdü.
2.İş kazasına uğrayan kişi,iş ayakkabısını giymişti,ancak o kadar ağırlığa dayanabilecek bir kkd değildi.
3.İşçi kaynak ustası idi.
5.İlk yardım ekip üyelerini belirlemiş ancak eğitim iş kazasının yaşandığı günün ertesinde verilecek.
7.İş güvenliği uzmanı,o zaman başka firmada olduğu için gelmedi,diğer çalışanlar apar topar hastaneye götürdüler.
 
Cevap: İş Güvenliği Uzmanının Karşılaşabileceği Olası Senaryolar

Çaktırmadan üzerini kapatacaksınız adamıda o gün izinli göstereceksiniz :D
 
Cevap: İş Güvenliği Uzmanının Karşılaşabileceği Olası Senaryolar

1. cevabından ben sana bir soru daha soruyorum. bu işi yaparken bilgi vermiş midir? amirinden yazılı izin almış mıdır?
kaynak ustası olduğunu yazmışsın. eğer orada kaynak işi yapacaksa kaynak için ne gibi önlemler aldı? işçinin görev tanımında bu iş yazılı mı ve imzalı mı? işçi bu işi yaparken manifoltun olası düşme ihtimaline karşı önlem aldı mı? iş ayakkabısının çelik burunlu olması kafidir. aynı şey gibi düşün. yüksekte çalışan bir işçi baret giyiyor ama düştüğü zaman bu baret kafasında yaralanmayı önlemeye yetmeyecektir. burada önemli olan sen bu koruyucuyu kullandırdın mı kullandırmadın mı? kkd zimmet formunu da isteyebilir. müffettiş aynı zamanda kazazede, şahit(ler), işveren ve sizin de ifadelerinizi alır ve buna göre bir değerlendirme yapar.

ama yukarıdaki yazılanlara baktığımda ibre işveren ve sizden yana görünüyor :)
 
Cevap: İş Güvenliği Uzmanının Karşılaşabileceği Olası Senaryolar

Fatih bey hastaneye tedaviye gittiğinde iş kazası geçiyor doktorlar raporunda belirtiyor. aynı zamanda hastane polisi de tutanak tutuyor. ayrıca işçi veya sendika temsilcisi (varsa) bölge çalışma müdürlüğüne şikayette bulunursa daha büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalırsınız. olayın üzerini kapatmaya çalışmak çok büyük bir riski göz önüne almak demektir.
 
Cevap: İş Güvenliği Uzmanının Karşılaşabileceği Olası Senaryolar

En kısa yolda işçi ile anlaşmaya gideceksin. :) Aksi halde iş müfettişlerinden kurtulma şansı hiç yok
 
Cevap: İş Güvenliği Uzmanının Karşılaşabileceği Olası Senaryolar

Bay sguler,
bahsettiğim sadece kurgu,senaryo..Ama büyük olasılıkla yaşanan şeyler,evet firmalar kazazede ile anlaşma yoluna gidiyorlarmış..bu iyi mi kötü mü tartışılır..
 
Cevap: İş Güvenliği Uzmanının Karşılaşabileceği Olası Senaryolar

kısa bir örnek vermek istiyorum işyerinde presde şalteri kaldırma uyarısı yapıldığı halde şalteri kaldıran işe yeni başlayan işçi şikayette bulunuyor tanıklar onun haksız olduğunu hatta kendi savunma avukatıda haksız olduğunu kabul ettiği halde hakim fabrikayı suçlu buluyor ve hala tazminat ödeniyor o işçiye yani ne yaparsak yapalım yasalar işçiden yana hertürlü önlem alınsa dahi bizim başımıza böyle bir olay geldi.
 
Cevap: İş Güvenliği Uzmanının Karşılaşabileceği Olası Senaryolar

@frdvs

Preste ne şalteri var,çift el butonu, şalter;kilitleme sistemi mi,bu uyarı yazılı mı yapıldı??? Örneği pek anlamadım açıkçası
 
Cevap: İş Güvenliği Uzmanının Karşılaşabileceği Olası Senaryolar

Arkadaşlar güzel bir konu olmuş ve gerçekten yararlı olacağını düşünüyorum... Boyle bır durumda ne olursa olsun iş kazası tutanagıyla beraber ıscı hastaneye gonderılmelı vızıte kagıdı vs ... yasal sorumluluklar yerıne getırılmelı ısveren tarafından... aksi takdirde hukuksal davaları emin olun işçiler isg uzmanlarından daha iyi arastırır... Tabi Önemli olan iyi niyettir en basta ya hani.... Hıh işte bu bağlamda orta yolu bulmak lazım ve iş güvenliği talimat tutanaklarını genel ve işe ozel olarak yzmak ve ımza altına almak lazımdır. Kaynakcı , elektrıkcı, mekanık vs vs vs her iş koluna ayrı ozel ısg talımat tutanagı... kkd talımat tutanagı teslım tutanakları.... mumkun oldugunca alınan onlemlerın ımza altına alınması gerekır. İş kazalarının en cok tehlıkelı haraketlerden olusabılecegı zaten bılınmekte bu yuzden imza imzai imza dıyorum... her kosulda ısveren zan altındadır dolayısıyla ısg uzmanı. Eğitim olayına gelınce kesınlıkle egıtım verılmesı lazımdır kı verılmedıgı anda yanlıs hatırlamıyorsam madde 105 ( ıs kanunu ) buna degınmıstır. alınmayan her ıs guvenlıgı onlemı ıcın ucretler belırtılmıs....
Herkese kazasız belasız işler dilerim
 
Cevap: İş Güvenliği Uzmanının Karşılaşabileceği Olası Senaryolar

arkadaşlar paylaşacağınız bilgileri merakla bekliyorum. bende iş güvenliği uzmanı olmayı düşünüyorum ve gercekten dizi gibi bir konu olmuş çok akıcı geçiyor :))
 
Cevap: İş Güvenliği Uzmanının Karşılaşabileceği Olası Senaryolar

kilitleme sistemi yeni gelen işçi sözlü uyarı yapıldğı halde ki yazılı talimatlar zaten var böyle bi kaza yaşıyor iyi niyetli değil belliki sonuç hala tazminat ödeniyor..
 
Cevap: İş Güvenliği Uzmanının Karşılaşabileceği Olası Senaryolar

bir banka kampüsünde ek hizmet binası yapılmaktadır. ek bina daha önce yapılmış olan bir başka bina ile birleştirilecektir. önceki bina hizmete alınmıştır. yaklaşık 1000 kişilik personel ve misafirler geçişlerini önceden alıştıkları üzere inşaatın hemen dibindeki bodrum kata inen 50 metre uzunluğundaki araç geçişinden yapmaktadır. ayrıca "plaza insanı tipi" banka personeli natürel hayat özlemlerini gidermek için öğlenleri arka taraftaki koruya çıkarken sıklıkla bu yoldan geçmektedirler. sakıncalı durum farkedilir, gerekli uyarılar yapılır. misafir geçişleri için kısıtlamalar koyulur. bankadaki güvenliklerin yardımları ve uyarı-yönlendirme levhaları ile bir düzen sağlanmıştır.

yalnız bu huzur ortamını bozan bir grup vardır maalesef. motosikletli kuryeler yolu kısaltmak ve trafiğe takılmamak için otobandan kampüse, koruluktaki bir kestirmeden geçerek ulaşmaktadırlar. geldikleri yerde bir uyarı levhası olmasına rağmen bunu dikkate almamakta ısrarcıdırlar. üstelik bir kurye durmaması gerektiği bir yerde dururken etrafına kısa sürede arkadaşlarını topladığından günün belli saatlerinde şantiyenin hemen yanı, bir dinlenme alanı olmaktadır.

tehlikeli duruma müdahale edilir. her gelen ikaz edilir. motorlarını park etmemeleri söylenir. her seferinde "tamam" diye uzaklaşırlar ama her seferinde de bu grubu yanlarına kadar gidip uyarmak gerekmektedir. ve kuryeler aynı yerde oturmaktan caydırılamazlar.

sonra daha etkili ve kestirme bir yol bulunur. inşaatın dibinde, kuryelerin bekleştiği yere 15-20 metre mesafedeki artık eternitler çakıl taşıyla bile çok güzel ses efektleri üretmektedir. ne zaman bir grup kurye inşaatın yakınında gölgede sigara içerken görülse hemen bir ufak taş ya da yamuk bir çivi atılır eternitlerin üzerine (tercihen 4. kattan). sanki teneke varil, matkap, bütün tuğla ya da alçı parçaları düşmüş gibi sesler çıkar eternitlerden. kuryeler sesi duyar, korku dolu gözlerle inşaata bir bakar ve hızla uzaklaşırlar (aslında taşı bıraktıktan sonra saklandığım için korku dolu gözler kısmını şimdi kafadan uyduruyorum). işin güzeli, yöntem etkilidir. bir daha da dönmezler. ve bana göre iş güvenliğinde amaca ulaşmak için her yol mübahtır.
 
Üst