• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Iş güvenliği uzmanlarının görev, yetki, sorumluluk ve eğitimleri hakkında yönetmelikte 11 ekim 2013

Songül Tkblkn

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Temmuz 2013
Firma
ÇEVRE DANIŞMANLIĞI
İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelikte 11 Ekim 2013 tarihi itibariyle değişiklik yapıldı.

Yapılan değişiklikler şu şekildedir:

- Kanunda yapılan değişiklik sonrasında teknik elemanı tanımlayan "üniversitelerin fen veya fen-edebiyat fakültelerinin fizik veya kimya bölümleri mezunları" şeklindeki ibare "fizikçi, kimyager veya biyolog unvanına sahip olanlar" olarak değiştirilmiştir

- Müfettişlerin de iş güvenliği uzmanı olması için gerekli değişiklikler yapılmıştır. Yapılan değişikliğe göre,
a- İş sağlığı ve güvenliği alanında teftiş yapan mühendis, mimar veya teknik eleman olan iş müfettişleri hariç, Bakanlık ve ilgili kuruluşlarında müfettiş yardımcılığı süresi dahil en az on yıl görev yapan müfettişlerden (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılarak yapılacak (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarılı olanlara (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi verilecektir.
b- İş sağlığı ve güvenliği alanında teftiş yapan mühendis, mimar veya teknik eleman olan iş müfettişleri hariç Bakanlık ve ilgili kuruluşlarında müfettiş yardımcılığı süresi dahil en az on yıl görev yapan müfettişlerden (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılanlara (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi verilecektir.

- İş güvenliği uzmanlarının saat bazındaki aylık çalışma süreleri azaltıldı.

- Daha önce çok tehlikeli bir sınıftaki işyerinde çalışan sayısı 500 veya daha fazla ise tam gün çalışacak en az 1 iş güvenliği uzmanı görevlendiriliyordu. Yine en az 1 iş güvenliği uzmanının görevlendirileceği işyerinde çalışan sayısı 500'den 1000'e çıkarılmıştır. Tehlikeli sınıftaki çalışsan sayısı 750'den 1500'e; az tehlikeli sınıftaki çalışan sayısı 1000'den 2000'e çıkarılmıştır.

- İş güvenliği eğitimi verecek kurum açma işlemleri zorlaştırıldı. Daha önce 2 kişiyle tam süreli iş sözleşmesi yapmak eğitim kurumu için yeterliydi. Bu sayı 4'e çıkarıldı.

- Yenileme eğitimi süresi "diğer sağlık personeli" için 30 saatten 18 saate düşürüldü. Yenileme eğitiminin tamamına katılmak zorunlu oldu.

- Sınavlara en fazla iki defa katılınabileceği yönündeki düzenleme yumuşatıldı.

SINIFLAR ARASI YÜKSELMEYE İLİŞKİN GEÇİCİ MADDE

Sınıflar arası yükselme

GEÇİCİ MADDE 2 - (1) (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlardan;

a) Başvurdukları tarihte adlarına 1500 gün prim ödenenler, (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belge sınavına,

b) Başvurdukları tarihte adlarına 3000 gün prim ödenenler, (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belge sınavına,

girmeye hak kazanırlar.

(2) (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlardan;

a) Başvurdukları tarihte adlarına 1800 gün prim ödenenler, (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belge sınavına,

girmeye hak kazanırlar.

(3) Birinci ve ikinci fıkrada sayılanlar Kanunun Geçici 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasının yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde düzenlenecek sınavlara iki defaya mahsus girme hakkı kazanırlar. Başvuruda istenecek belgeler Bakanlıkça ilan edilir.

(4) Birinci ve ikinci fıkrada sayılanlar, yapılacak sınavda başarılı olamadıkları takdirde sahip oldukları belge ile çalışmaya devam ederler.
 
Herkes kimyager ya da biyolog ünvanı ile mezun olamıyor.Fakat daha önce olanlar için nasıl bir düzenleme olacak onu merak ediyorum?
 
Üst