• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Iş güvenlik uzmanlıgı c sınıfı

mehmet_66470

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Kasım 2012
merhaba arkadaslar sizlere bir sorum olacaktı.C sınıfı iş güvenlik uzmanı hangi düşük riskli iş yerlerine bakabilir?bu düşük riskli iş yerleri hangi sektörlerdir bu işler nelerdir?turizm ve eglence sektörüne bakabilrmi ayriyetten kaç iş yerine bakabilir bir sınır varmıdır detaylı bilgisi olan arkadaslar bilgi verirlerse sevinirim.
 
@mehmet_66470
Tehlike sınıfına göre sektör ayrımını gösteren liste henüz yayınlanmadı. 2012 sonuna kadar yayınlanması bekleniyor ondan sonra tehlike sınıfına göre A,B veya C sınıfı olarak nerelerde çalışılabileceği belli olacak.
 
İşyeri sicil numaralarına bakmanız gerekir bu numaralar o işyerinin hangi tehlikeli sınıfta yer aldığını söyler. Şuan c sınıfı iş güvenliği uzmanı iseniz az tehlikeli ve tehlikeli sınıfta bulunan yerlere bakabilirsiniz.
 
sertifikaya basvuracagım tavsiye edermisiniz c sınıfı almak için ayriyeten bu sertifikayı aldıktan sonra devlet de mi iş imkanı oluyor yoksa özeldemi birde iş yerimi arıyacak sertifika sahibi mi ?
 
bakıyorum da..
MADDE 4- (1) İşveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olup bu çerçevede;
a) Mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar.
b) İşyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izler, denetler ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlar.
c) Risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır.
ç) Çalışana görev verirken, çalışanın sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğunu göz önüne alır.
d) Yeterli bilgi ve talimat verilenler dışındaki çalışanların hayati ve özel tehlike bulunan yerlere girmemesi için gerekli tedbirleri alır.
(2) İşyeri dışındaki uzman kişi ve kuruluşlardan hizmet alınması, işverenin sorumluluklarını ortadan kaldırmaz.
(3) Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği alanındaki yükümlülükleri, işverenin sorumluluklarını etkilemez.
(4) İşveren, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin maliyetini çalışanlara yansıtamaz.
 
@mehmet_66470


turizm ve eglence sektörüne bakabilrmi ayriyetten kaç iş yerine bakabilir bir sınır varmıdır detaylı bilgisi olan arkadaslar bilgi verirlerse sevinirim
İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik

İş Güvenliği Uzmanlarının Çalışma Süreleri
MADDE 10 – (1) İş güvenliği uzmanları, bu Yönetmelikte belirtilen görevlerini yerine getirmek için aşağıda belirtilen sürelerde görev yaparlar:
a) Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde; ayda en az 12 saat, buna ilave olarak işçi başına ayda en az 5 dakika.
b) Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde; ayda en az 24 saat, buna ilave olarak işçi başına ayda en az 5 dakika.
c) Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde; ayda en az 36 saat, buna ilave olarak işçi başına ayda en az 10 dakika.
(2) Az tehlikeli sınıfta yer alan 1000 ve daha fazla işçisi olan işyerlerinde her 1000 işçi için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirilir. İşçi sayısının 1000 sayısının tam katlarından fazla olması durumunda geriye kalan işçi sayısı göz önünde bulundurularak birinci fıkrada belirtilen kriterlere uygun yeteri kadar iş güvenliği uzmanı ek olarak görevlendirilir.
(3) Tehlikeli sınıfta yer alan 750 ve daha fazla işçisi olan işyerlerinde her 750 işçi için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirilir. İşçi sayısının 750 sayısının tam katlarından fazla olması durumunda geriye kalan işçi sayısı göz önünde bulundurularak birinci fıkrada belirtilen kriterlere uygun yeteri kadar iş güvenliği uzmanı ek olarak görevlendirilir.
(4) Çok tehlikeli sınıfta yer alan 500 ve daha fazla işçisi olan işyerlerinde her 500 işçi için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirilir. İşçi sayısının 500 sayısının tam katlarından fazla olması durumunda geriye kalan işçi sayısı göz önünde bulundurularak birinci fıkrada belirtilen kriterlere uygun yeteri kadar iş güvenliği uzmanı ek olarak görevlendirilir.
(5) İş güvenliği uzmanları sözleşmede belirtilen süre kadar işyerinde hizmet sunar. Birden fazla işyeri ile kısmi süreli iş sözleşmesi yapıldığı takdirde bu işyerleri arasında yolda geçen süreler haftalık kanuni çalışma süresinden düşülür.
 
@mehmet_66470
Konu ile ilgili detaylı araştırma yapmanızı öneririm. İş Güvenliği Uzmanlığı popüler olması nedeniyle bu aralar çok tercih edilen bir meslek. Ancak bu meslek sorumlulukları açısından hiç bir meslek dalına benzememekte. Ve en önemli tavsiyem, tecrübeli bir uzmanın yanında bir kaç yılınızı geçirmeden asla tek başınıza bir firmanın sorumluluğunu almayınız.
 
@mehmet_66470
Bu arada belirtilen kanun dediğiniz İş Güvenliği Kanunu sadece o kanundan ibaret değil. Onlarca yönetmelik, tebliğ, tüzük vs'den oluşan bir deniz. Zaten tüm mevzuatı ezbere bilseniz bile mevzuattaki teori, pratikte hiç bir zaman yeterli olmamakta, ekstra bilgilere (ILO, OSHA tarafından yayınlanmış kuralları, EN standartları vs vs) çokça ihtiyac duyacaksınız. Eğer dediğiniz gibi kolay olsaydı İş Kazası Kaynaklı Ölümlerde Avrupa Birincisi Olmazdık.
 
İş Güvenliği eğitimi veren bir kurumda eğitim aldıktan sonra ankarada sınava giriyorsun. Arkadaşın bahsettiği bir yığın mevzuata tabi bu sınavı geçince C sınıfı uzman olursun. Yukarıdaki son sorunda ne sorduğunu anlayamadım
 
iş güvenliği uzmanlığı bilene zevkli bir meslek, bilmeyene ise ateşten bir gömlektir labirente girmeye gör yollar belli değil çıkmazlar çok kaybolma ihtimaliniz çoğunlukta her gün değişen yönetmelikler ve yerine oturmamış uygulanamayan ve zorlukları uygulamaya çalışan uzmanları tam anlamıyla zorda bırakan bir meslektir.
Bu tür işi seçecek arkadaşlar kanuni yaptırımlarını çok iyi düşünerek karar vermelidirler.Yalnız parayı düşünenler bu işte başarılı olamazlar tabiki yinede kötümser olmamak gerekir.İşi iyi bilen ve sürekli kendini geliştirmeye açık olan bu meslekte başarılı olur.Her meslekte olduğu gibi.
 
Oteller az tehlikeli kapsamda,mevcut tebliğe bakmak gerekir,taslak henüz yürürlüğe girmedi.Mehmet bey sanırım uzman olmak niyetindesiniz ve potansiyel firma var..Sorduğunuz sorulara istinaden,henüz uzman değilsiniz sonucuna varıyorum.Servet bey ve Yener bey e katılıyorum.Uzmanlık büyük sorumluluk isteyen bir meslek tamami ile sizin çalışmalarınızla artısı olacak bir konu..
Çevre görevlisi gibi firmaya bakabilme sınırı, firma sayısı ile alakalı değildir.
Firmaların yasal uzman çalıştırma süreleri hesaplanır ve uzman okdr saat o firmaya bakar..
 
@Aşkınkotan

Aşkın bey,
Firmanın sicil numaraları ile olmuyor,tehlike sınıfları belirleme listesi tebliğine bakmak gerekiyor.Bahsettiğiniz SGK pirimleri ile alakalı sanırım
 
Üst