• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İSG

E. Cihan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Ocak 2010
Firma
N/A Environment
İSG konusunda çalışmadığım ama öğrenmek istediğim için sormak istediğim bir şey var. Bilgisi olan arkadaşlar görüşlerini bildirirse sevinirim.
Bir arıtma tesisi inşaatındasınız meselâ. Burada inşaat aşamasında Çevre Mühendisi olarak başladınız. İnşaatlarda biliyorsunuz, genelde İSG kuralları ihmal edilebiliyor. Şantiyelerde bulunan arkadaşlarımız görmüşlerdir. Yüksekte herhangi bir halat bağlamadan veya kasket takmadan iş yapan işçiler vs gibi.
Diyelim bu işçilere yapılması gerekenleri bildirdiniz. Allah Korusun herhangi bir işçi bu şekilde çalıştığından ya da müteahhit tarafından öyle çalıştırıldığından (!) dolayı başına bir şey gelirse, bunun sonuçları neler olabilir ?
 
Merhaba Hamdiye hn,
Öncelikle Nace kodunuzdan tehlike sınıfları belirleme listesi tebliğine göre bakın,firmanızın tehlike sınıfı nedir? eğer birkaç nace kodu var ise hepsini kontrol edin.
Eğer 2 farklı nace kodundan biri ,bir üst tehlikeli sınıfta yer alıyor ise,sizin firmanız bir üst tehlike sınıfına giriyorsunuz.
Şimdi firmanız az tehlikeli ve 7 kişi istihdam var ise sizin 2014temmuza kadar uzman,hekim ve sağlık personeli bulundurma zorunluluğunuz yok,

firmanız tehlikeli veya çok tehlikeli ise, bu yıl temmuza kadar uzman,hekim ve sağlık personeli bulundurma zorunluluğunuz yok..

Bu uzman hekim sağlık personeli bulundurma zorunluluğu nedir?Şöyle ki; bu kişilerle veya OSGB ile sizin hesaplanacak yasal yükümlülük süresi kadar hizmet almak bunu bakanlığa bildirmeniz gerekiyor.Bu kanunun 6 . ve 8. maddesinde geçer.
Ocak 2013 ten itibaren; isg eğitimleri,risk analizleri,acil durum çalışmaları;ekip belirleme,tatbikat plan oluşturma vb., düzenli bilgilendirme kkd temini,tüm bunların kayıtları ve takibi vb. çalışmalarını yaptırmanız gerekir.Bunun içinde bir uzmandan destek almanız gerekir.
 
tehlikeli tehlikesiz sınıflar nace koduna göre demişsiniz link yayınlayabilir misiniz ben nace koduna göre hangi sınıfta yer aldığımızı içeren linki bulamadım. teşekkürler.
 
@Tuğba COŞKUN
Çok teşekkürler tuğba hanım isg eğitimleri,risk analizleri,acil durum çalışmaları;ekip belirleme,tatbikat plan oluşturma vb., düzenli bilgilendirme kkd temini,tüm bunların kayıtları ve takibi vb. çalışmalarını işyerindeki herhangi biri yada ben yapabilir miyim yoksa isg uzmanı veya OSGB ile anlaşmamız mı gerekiyor.
 
@Tuğba COŞKUN
anladım tuğba hanım ben nace kodumuza baktım az tehlikeli sınıfına giriyoruz ve 7kişi olduğumuz için bakanlık yardımcı olmaz mı sanki yönetmelikte öyle yazıyordu
 
Arkadaşlar,
Öncelikle sorumlu ve yetkili kavramına açıklık getirmek gerekir,
Sorumlu demişsiniz ama asıl işinden arta kalan zamanlarda bu işe de bakarsın,
Yetkili ise, o işte yetkin olan ve bununla ilgili bütün sözleşmeleri yapılmış olan çalışan veya çalıştırandır.
Bunun üzerine konuşacak olursak , çevre mühendisi arkadaşımız meydana gelebilecek olaylardan dolayı
ceza almaz.
Ceza alması için , İSG uzmanı olması ve bakanlık ile iş yeri arasında sözleşme yapması gerekir, eğer sözleşmesi isggm tarafından onaylanır ise uzman oluşabilecek ve olan bütün olumsuzluklarda kusur oranına göre ceza alır,
Arkadaşların bu konu ile ilgili yazdıkları da doğrudur.
Kazasız günler,
 
6331 Sayılı Kanuna göre İş Yeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı çalıştırma zorunluluğu 50'den fazla işçi çalıştıran işletmelerde daha öncede (4857 sayılı iş kanunu) olduğu gibi devam etmektedir. Diğer işletmeler için Kanunu ve ilgili yönetmelikleri detaylı incelemenizde fayda var.

6331 sayılı Kanun 30 Haziran 2012'de yürürlüğe girmiştir.

Yürürlük
MADDE 38 – (1) Bu Kanunun;
a) 6, 7 ve 8 inci maddeleri;
1) Kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yayımı tarihinden itibaren iki yıl sonra,
2) 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yayımı tarihinden itibaren bir yıl sonra,
3) Diğer işyerleri için yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra,
....
yürürlüğe girer.

Tehlike sınıfları konusunda ÇSGB yapılan ana işe bakmaktadır. Örneğin esas işi konfeksiyon olan,, fakat bunun yanında işletme için de 5-10 kişinin çalıştığı bir baskı ünitesi kuran işletmede, baskı her ne kadar tehlikeli sınıfa girse de, ana iş olan konfeksiyon az tehlikeli sınıfta olduğundan işletmenin alacağı SGK numarasındaki NACE kodu Az Tehlikeli olarak verilecektir. Bunun tam tersi de olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken, işletmelerde zamanla üretimdeki değişiklikler nedeniyle ana iş zamanla dolayısıyla tehlike sınıfında değişim olabileceği ihtimalidir. Bu durumda firma NACE kodunu güncelletmelidir.

Bir diğer hususta, bireysel olarak İSG Uzmanı hizmeti alacak firmalar yaptıkları sözleşmeyi mutlaka bakanlığa onaylatmalı, uzmanın İSG portalındaki sisteminde gözüktüklerinden emin olmaları gerekmekte. Aksi takdirde uzman çalıştırdığını düşünen firmalar herhangi bir denetim veya iş kazası&meslek hastalığı durumunda zor durumda kalabilir
 
@hamdiye güzel

Bakanlık büyük ihtimalle SGK zaten destek verecek,ancak bu destek profesyonellerden zorunlu hizmet alımı sırasında olacak,birde az tehlikeli dışındaki firmalara destek verecek,..yani 2014
Açıkçası ona vakit var,hangi ildesiniz siz? burada uzman arkadaşlar var,destek alın.. sorunu kökten çözün
 
Üst