• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Izgaralar hakkında

  • Konuyu başlatan Özge Ulutas
  • Başlangıç tarihi
Ö

Özge Ulutas

Merhabalar,

Bölümde yeniyim ve sorularım komik gelebilir.

Izgaralar neden eğimli yerleştirilirler? Neden bu eğim kaba ızgaralarda 30-60 , ince ızgaralarda 30-60 dir. Temizleme kolaylığı ama tam olarak bunların mantığı nedir?
Ayrıca neden sadece atıksu arıtma tesislerinde bulunur? İçme suyu tesisi projelendirilirken bir kaynak suyu kullanıcalacak olsa bu kaynağa rüzgarla, arıtmadaki ekipmana zarar verecek maddelerin karışma olanağı yok mu? Ya da yoksayılarak mı projelendirilir?

Şimdiden teşekkürler
 
çok teşekkürler, peki neden özellikle belirli açılarla yerleştirilmelidir? temizlenmesi ile ilgisi var mı? ayrıca başka bakış açıları ve görüşler gelirse de sevinirim :)
 
@Özge Ulutas
açıkçası ben de bilmiyorum :D ama konu takip açısından buradayım :) belirli açı derken bence bunlar için bir standart oluşturulmuş 30-60 diye ama sen neden ille de 30-60 diyorsun galiba :D
 
@Özge Ulutas
ya 30-60 derken ızgaranın neresi 30-60.. yani çubuklar arasındaki fark değil herhalde çubuğun uzunluğu mu :D bak ben senden kötüyüm :p

@Burak Bilen
dur dur açı di mi bu :D
 
Öncelikle aramıza hoşgeldiniz,
Cesaretinizden dolayı kutlarım sizi, komik değil güzel bir soru oldu bence.
Izgaraların yatay ile yaptıkları açı ızgaranın temizlenme şekline göre değişir.Elle temizlenecek ızgaralar yatık, mekanik temizlenecek ızgaralar daha dik imal edilir. Elle temizlenen ızgaralarda eğim 45-60, mekanik temizlenen ızgaralarda eğim 60-90 derece aralığında seçilir.Burada suyun ızgara yaklaşım hızları önemlidir.Elle temizlenen ızgaralarda su hızı 0,3-0,60m/sn iken mekanik temizlenen ızgaralarda su hızı 0,6-1 m/sn aralığındadır.Her iki durumda da su kabarmasını dikkate almak gerekir.
İçme suyu alma yapılarının ağzı atmosfere açık olmaz, su içerisine batık durumda olur, ayrıca bir regülatör veya barajdan su alınacağı için kısmi çöktürme işlemi su alınmadan önce gerçekleşmiştir.Atıksu arıtma tesislerindeki gibi bir ızgara sistemi gereksizdir.
 
zorunlu bir sabit değil bu açılar kaba ızgarada 80 e kadar çıkabilir açı.Bu eğimi vermenin amacı yük kaybıdır.ızgaranın yatayla yaptığı açı arttıkça yük kaybı artar yani
60 derecede oluşan yük kaybı > 30 derecede oluşan yük kaybı
yük kaybı ızgaranın suya batan kısmında gerçekleşir dolaylı olarak yatayla yapılan derecenin artması su içerisinde katı maddeleri önleyecek ızgara çubuk uzunlarının azalmasına sebep olur.
60 derece suya temas eden ızgara çubuk uzunluğu < 30 derecede suya temas eden ızgara çubuk uzunluğu
küçük de bir örnek vereyim.30-60-90 derecelik yanyana 2 üçgen çiz birinin yatayla yaptığı açı 30 olsun diğerinin ki 60 hipotenüsleri aynı yöne baksın.60 dereceli üçgen daha dik 30 dereceli üçgen daha yatıktır zemine göre.sonra bu iki üçgenin yarısını suyla kapla (su yüksekliği eşit ve her iki üçgende de düz bir çizgi şeklinde) su altında kalan uzunlukları değerlendir senin ızgaran su altında kalan hipotenüs kısmı yük kaybı neden olmuş olabilir bunun uzunluğu atıksu için ne ifade eder anlayabilirsin.Yük kaybının çok olmasını istemeyiz çünkü bir sonraki proses dahafazla katı madde geçer bunun için su içerisinde daha uzun ızgara çubuklarına ihtiyaç duyarız :)
 
@Gülay Kudret Birdal
Gülay Hanım dedikleriniz bilimsel olarak doğru yalnız.Izgaralarda tutulan katı maddeler nedeniyle ortaya çıkan yük kaybı çubukların su ile teması sonucu meydana gelen yük kaybından çok daha yüksektir.Izgaralar düzenli aralıklarla temizlenmezse yük kaybı artar.Izgaralardaki yük kayıpları 0,15-0,3m dir.Çubuklardan kaynaklanan yük kaybı ızgarların imalatı esnasında ızgaradan önceki kanal kotu ile ızgaradan hemen sonraki kot arasında fark yaratarak elimine edilebilir.(ızgaradan sonra zemin kotunun yük kaybı kadar düşürerek)
 
@CMNet Okuru
:D bende ki üniversiteden kalma atık suların arıtımı projelendirme hesabı :D arkadaşın da proje için sorduğunu düşünerek teorik anlatmaya çalıştım.
 
@CMNet Okuru
yanlışsa düzeltin tabi yanlış bilgi vermeyelim :) benim hatırladığım bu şekildeydi projemi de yaparken yük kaybı hesabı, su hızı, ızgara uzunluğu vs. bularaktan ilerlemiştim.
 
Herkese çok teşekkürler, şimdi kafamda tam olarak oturmuş oldu, görmeden öğrenmek benim açımdan zor oluyor ezberleyemiyorum. Bu nedenle komik sorularım hep olacak :)
 
kaba ve ınce ızgara hakkında sunum
 

Ekli dosyalar

  • MEKANİK IZGARA.pptx
    8.2 MB · Görüntüleme: 182
  • 50960174_izgara_elek_ve_ogutucu_isletme_problemleri.pdf
    1.1 MB · Görüntüleme: 141
İçme suyu arıtma tesislerinde de ızgara benzeri yapılar vardır. Bunlar tesiste değilde genelde su alma yapılarının ağız kısmında bulunur. Krepin yada süzgeç olarak isimlendirilirler ve su altında bulunduğundan görünmezler.
 
Üst