• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Jar testi-en uygun kimyasal miktarı/pH/ karıştırma süresi/şiddeti‏‏

hiboking

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
26 Aralık 2009
Merhabal arkadaşlar,

Arkadaşlar size bir sorum olcak.Yaz stajı boyunca arıtma tesisinde çalışacağım ve çalıştığım tesisin iyileştirmesi için çeşitli araştırmalar ve deneyler yapmam gerekiyor.Atıksuya ilave edilecek Koagülant ve koagülant yardımcısı (polielektrolit) nın en uygun miktarının,en uygun pH ı, en uygun karıştırma süre ve şiddetini jar testi ile belirlemem gerekiyor.Benim aklıma takılan soru ise şu ;
koagülant ve flokülantın değişen dozlarının(mg/l) alt ve üst miktar sınırını, uygun karışım hızını (devir/dak ) ve uygun karıştırma süresini( dk ) nasıl belirliyoruz.Ben çeşitli makalelerden tarama yaptığımda her deneyde kimyasalların dozlarının miktarları,karışma hızları ve süresi farklı olarak belirlenmişti.Benim yapacağım jar testi deneyinde bunları nasıl belirleyeceğim.Bölümdeki denetmenim jar testi yapmadan önce bana kimyasalı ekleyeceğimiz de farklı dozların aralıklarını karıştırma sürelerini ve şiddetleri hakkında bilgi vermemi istedi.Bunun hakkında bir bilginiz var mı ? yada önerebileceğiniz bir kaynak var mı?Oradan tarama yapıp bu problemi çözümüne yönelik çalışabilirim.

Şimdiden çok teşekkür ederim arkadaşlar,

Teşekkürler

Halil İbrahim Hacıoğlu
 
Cevap: Jar testi-en uygun kimyasal miktarı/pH/ karıştırma süresi/şiddeti‏‏

jartest zaten pek standart bir test değil. otomatik süre ayarlı ve kavanoz içinde hız gradyanını gereken seviyede tutacak hızda dönen setler kullanılıyor. son adımda tamamen kişinin kanaatine kalıyor test sonuçlarını yorumlamak.

jartest tesisin çalışmasını bire bir örnekleyemeyecektir. sadece nispeten kısa bir zamanda en iyi flok oluşumu sağlayan kimyasal miktarını verecektir. taradığınız kaynaklarda akm, bulanıklık, asitlik gibi değerleri sizin suyunuza en benzeyen suyun dozajlarına bakmanız bile yeterince yakın sonuç verecektir.

ön bilgi olarak, pH ayarının üzerine çok düşmeye gerek olmayabilir. büyük ihtimal maliyet nedeniyle h2so4 kullanılması tercih edilecek. korozif etkisi var, arıtma tesisi ekipmanlarına olumsuz etkisi olacaktır. pH dozlama ünitelerinin çoğu çalıştırılmıyor diyebilirim gördüğüm işletmelerde.

yazın gelen bir stajyere dediğin cinsten bir işi vermeleri garip bu arada. maliyetten kısmak için stajyerlere iş yaptırır olduysa bu sektörün geleceği gerçekten de pek umut vaad etmiyor.
 
Cevap: Jar testi-en uygun kimyasal miktarı/pH/ karıştırma süresi/şiddeti‏‏

Jar test cihazınızı bilmediğim için d/d olarak bir sayı söyleyemem ama göz kararı olarak anlatırsam koagülasyon safhasında dışarıya su sıçratmayacak biçimde olabildiğince hızlı dönmeli karıştırıcılarınız. Flokülsyonda en düşük hızınızın bir kademe üstü tercih edilebilir. Dibi tutmasın diye karıştırılan çorba karıştırma hızı yeterli olacaktır yani.
Flokülasyon sonucu yapacağınız gözlemlerde ise her numune için çökelme süresini, flok oluşum süresini kronometre ile ölçmeniz ve flok kalitesi ile yüzey suyu berraklığını değerlendirmeniz sağlıklı sonuç verecektir.
 
Üst