• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Jet uçaklarının bıraktığı yoğunlaşma izleri ve küresel ısınmaya etkisi

Emre Gençer

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
28 Haziran 2013
Merhaba ben bu konuyu daha önce araştırma ve anketler de paylaşmama rağmen henüz cevabını alabilmiş değilim.Yüksek lisansını Hava Kirliliği ve Kontrolü üzerine yapmış yrd. doç. başta olmak üzere bir çok Çevre Mühendisi ne danıştım fakat kimsenin bu konu hakkında bir fikri yok.Bu sayfada bununla ilgili bilgisi olan varsa tekrardan sormak istiyorum:"Jet uçaklarının bıraktığı yoğunlaşma izlerinin gündüz uçuşlarında hafif bir soğutma etkisi oluyor ancak bu uçuşların gece olması durumunda üretilen karbondioksit miktarı gündüz uçuşlarına kıyasla gezegenin onlarca kat daha fazla ısınmasına sebep oluyor.Akabinde ise küresel ısınmaya neden oluyor.Bunun sebebi tam olarak nedir rica etsem yardımcı olabilir misiniz ?".
 
Aslında bu sorunun cevabı çok fazla karmaşık değil. Jetlerin oluşturduğu duman gündüzleri güneşten dünyamıza gelen ısıyı tekrar yukarıya doğru yansıttığı için soğumaya sebep oluyor, geceleri ise durumun tam tersi söz konusu oluyor. Yani, yeryüzünden yukarıya doğru yayılan ısıyı tekrar yeryüzüne yansıttığı için bu seferde ısınmaya neden oluyor. Aşağıdaki linkte bununla ilgili bir yazı var okumanızı tavsiye ederim.

Link:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Göndermiş olduğunuz linkte sadece olayı anlatıyor ama sebebi hakkında bir şey yok maalesef.Sizin düşüncenize gelirsek eğer aynı şekilde ben de düşündüm bunu ama o durumda sera etkisine benzer bir olay söz konusu oluyor lakin ben küresel ısınmayı tetiklediğini söylüyorum.Sonucunda sera etkisi ile küresel ısınma aynı şeyler değildir.
 
Bu cevap da beni tatmin etmedi admin.Çünkü haddinden fazla ısı oranından olmuş olsa gündüz hava sıcaklığı daha fazla olduğu için küresel ısınmayı daha çok etkilemesi gerekir.Benim istediğim cevap gece uçuşunun gündüz uçuşuna göre farkı nedir?
 
@Emre Gençer

Emre Bey, google'dan bir arama yaparak tekrar baktım ve bulduğum bir makalede dün bahsettiğim olayın aynısından bahsetmişler.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Bu makalede şöyle bir kısım var:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Burada da gündüzleri jet emisyonlarının güneşten gelen ışınların büyük kısmını geri yansıttığından dolayı yansıtılan ısının tutulan ısıya nazaran çok daha fazlasına bağlı olması ile birlikte bir soğuma yaşandığını belirtmiş. Yani Net ısı değişimi negatif yönde. Geceleri ise zaten güneşten ısı gelmediği için sadece ısının tutulması söz konusu oluyor yani değişim pozitif yönde. Günümüzde dünya genelinde uçuşların artmasına bağlı olarakta sorunun boyutuda artıyor ve dünya genelindeki atmosfer sıcaklığında artmalara neden oluyor. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
 
Ben bu makaleyi bulamamıştım David Suzuki Foundation (vakfı) aslında gayet güzel şeyler yazmış.Sizin de düşünceleriniz takdire şayan ki aynı şeyleri ben de düşündüm.Adminin düşüncelerine de verdiğim yanıttaki gibi sizin verdiğiniz cevap seri etkisini andırıyor ama karbondioksitin gece uçuşlarında aşırı şekilde ortaya çıkmasıyla ne alakası olabilir sizce şimdien teşekkürler ..
 
Geceleri hava yüksek kesimlerde oldukça soğuyor olmalı. Böylece karbondioksit geceleri dağılım gösteremiyor olabilir, belki sıvı zerrelerine dönüşüyordur belkide katılaşıyordur. Jetin bıraktığı izler (yada emisyonlarda diyebiliriz) havanın ısınması ve diğer etmenlerle (basınç, rüzgar) dağılıyor olabilir.
 
Jet uçakları araştırmalarıma göre zaten 10 bin metreden yüksekte uçuyorlar ve bildiğimiz üzere sıcaklıkla yüksekli ters orantılıdır.Burada kurduğunuz mantığı anlayamadım açıkçası.Uçuş yüksekliği de atmosferin dışında olacağı için diğer etmenlerin etkisi pek de önemli diil bence neyse teşekkürler..
 
@Emre Gençer

Şöyle açıklayayım Emre Bey, jetler 10 ile 15 km arasındaki yükseklikte uçuyorlar yani atmosferin dışında değil, troposfer içerisinde. Dün sizin bahsettiğiniz konuya bakarken kaynaklardan bir tanesinde jetlerin bıraktığı izlerin geceleri uzun süre dağılmadığından bahsetmişti. Gündüzleri bu izlerin kalış süresi daha azmış. Bunu etkileyen faktörleride havanın neme doygunluğu, aşırı soğuk olması, basınç vb. etmenlerle ilişkilendirmişti. Ben doğrudan sizin sormuş olduğunuz konu ile ilgili olmadığı için fazla detaylı okumadım. Ama şunu çok iyi hatırlıyorumki, jetin motorundan çıkan emisyonlar ortamda hemen yoğunlaştığı için bir süre iz şeklinde kalıyormuş ve buda temelde havadaki nemle ilişkiliymiş. Ancak zamanla dağılma eğilimi gösteriyormuş. Yani benim fikrim değil, edindiğim bilgiler bu yöndeydi onun için böyle bir yorumda bulundum. Ayrıca ben teşekkür ederim Emre Bey, iyi çalışmalar dilerim.
 
Üst