• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kamuda çevre mühendisi istihdamı ve yönetmelikler

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar ile 24.07.2013 tarihinde bir görüşme gerçekleştirilecektir. Görüşmenin konusu ‘‘Kamuda Çevre Mühendisi İstihdamı‘‘ ve ‘‘Yönetmelikler‘‘ olmakla beraber siz değerli üyelerimizin de görüş ve önerilerinizi almak istedik.

Önerilerinizi en geç 24.07.2013 saat 09.00‘a kadar basinyayin@cmo.org.tr adresine göndermenizi rica ederiz.
 
05.07.2013


KPSS 2013/1 tercih kılavuzu yayımlanmıştır. 3 İlçe Belediyesi, 2 İl Özel İdaresi, birkaç kamu kurumu dışında Çevre Mühendisi kadrosu açılmadığı, toplamda Türkiye çapında sadece 29 Çevre Mühendisi‘ninkamuda istihdam edileceği duyurulmuştur.
Çevre Mühendisi istihdam edecek kamu kurumları arasında ne yazık ki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bulunmamaktadır.
TEKNİK BİRİKİMİ OLMAYAN KİŞİLER ÇEVRE DENETİMİ YAPMAKTADIR!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘nın temel görevi "çevre kirliliğini engellemek ve çevre sorunlarını çözmektir". Bu görevi yerine getirirken çevre denetimlerini, ÇED ve izin-lisans süreçlerini "kamu yararı" gözeten politikalar, siyasi baskı kaygısı olmayan idareciler ve teknik kadrolarla gerçekleştirmelidir.
2 yıl önce, Çevre ve Orman Bakanlığı‘nın kapatılması ve bu Bakanlığın iki Genel Müdürlüğü (Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ve ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü) ile Bayındırlık Bakanlığı‘nın birleştirilmesi sonucu oluşturulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘nda tüm daire başkanları en az 4 defa değiştirilmiş, Şube Müdürlerinden Genel Müdürlere kadar tüm idareciler "vekaleten" görevlendirilmiştir.
Öte yandan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘nda çevre denetimleri, ÇED değerlendirmeleri ve izin-lisans süreçleri merkez ve taşra teşkilatlarında, teknik birikimi olmayan kişilerce yapılmaktadır. Merkez ve taşra teşkilatlarında veterinerler, ebeler, inşaat mühendisleri, biyologlar, iktisadi ve idari bilimlerden mezun kişilere çevre denetçisi belgesi verilmekte ve bu kişilerce çevre denetimleri gerçekleştirilmektedir. Aynı sorun ÇED ve çevre izin ve lisansı verilme sürecinde de yaşanmaktadır.
Çevre denetimleri, ÇED süreçleri, çevre izin-lisans süreçleri yönetmelik incelemesi ve "çeklist" işaretlemesi ile gerçekleştirilemez. Bu önemli görevlerin doğayı koruma, halk sağlığı algısı ile yerine getirilmesi için teknik birikim, lisans eğitimi ve akademik çalışmaları nedeniyle "çevre mühendisliği" disipline başvurulmalıdır.
ÇED DEĞERLENDİRMELERİ, ÇEVRE DENETİMLERİ VE İZİN-LİSANS SÜREÇLERİ "EVRAK İNCELEMESİ, YÖNETMELİK UYUMLULUĞU KONTROLÜ" İLE BASİTE İNDİRGENEMEZ VE ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI‘NIN YAYIMLADIĞI RAPORLARDAKİ SAYILARLA TANIMLANAMAZ!
· ÇED değerlendirmeleri, çevre denetimi ve çevre izinleri, yalnızca yönetmeliklere uygunluk ile değerlendirilemez. Çevre Mühendisliği disiplini kapsamında teknik inceleme gerektirir.
· Olası çevresel etkiler ve hali hazırdaki sorunların çözümüne dönük politika oluşturmak, Çevre Mühendisliği‘nin bilimsel-teknik birikimini gerektirir.
· Kamu yararı gözeten faaliyetler göstermek "çevresel hassasiyet" gerektirir.
Kaç adet denetim yapıldığı veya ne kadar para cezası kesildiği, çevre sorunlarının giderilmesi ve önlenmesine dair herhangi bir veri-bilgi içermemektedir. Kaldı ki, Bakanlığın yayımladığı verilerle Ergene, Menderes, Gediz havzalarındaki durum karşılaştırıldığında, sorunların çözülmediği ve hatta yapılan onlarca toplantıya rağmen kirlenmenin daha da arttığı açıkça görülmektedir.
BAKANLIK "BİLEN İNSAN" İSTEMİYOR MU?
Lisans eğitiminin başından sonuna kadar, çevresel sorunlara dair hassasiyetleri oluşturulan, sorunların çözümlerine dönük akademik çalışmalar yapan çevre mühendisleri ne yazık ki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘nda yeterince istihdam edilmemektedir.
Yapılaşmayı planlayan Bakanlık ile bu yapılaşmayı "kamu yararına" denetlemesi gereken Bakanlık aynı Bakanlıktır. Bu çelişki hiç kuşkusuz ÇED, çevre denetimi, izin-lisans süreçleri ve mevzuat çalışmalarına da yansımaktadır.
Merkez ve taşra teşkilatlarındaki teknik kadro eksikliğine rağmen "çevre mühendisi" istihdamının gerçekleştirilmemiş olması, teknik-bilimsel birikimi olan kişilerin Bakanlıkta yerinin olmadığına dair soru işaretleri akıllara getirmektedir.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI BİRAN ÖNCE ÇEVRE MÜHENDİSİ İSTİHDAMINI ARTTIRMALIDIR
Daha sağlıklı bir çevrede yaşamak, daha sağlıklı ÇED, izin-lisans, çevre denetimi ve mevzuat çalışmaları yapılabilmesi adına, 2013/1 tercih formunda yapılan hatadan vaz geçilerek çevre kirliliği konusunda teknik-bilimsel bilgiye sahip olan "çevre mühendisleri" Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘nda istihdam edilmelidir.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
 
Oda Yönetim Kurulu Başkanımız Baran BOZOĞLU, II. Başkanımız Mert GÜVENÇ, Yönetim Kurulu Üyemiz ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanımız S. Yeşer ASLANOĞLU, Ankara Şube Başkanımız Özge ERGEN GÜVENÇ, Sekreter Üyemiz Can Cihan YILMAZ ve Şube Teknik Personelimiz Cem ŞAHİN, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevine yeni atanan Sayın Prof. Dr. Mehmet Emin BİRPINAR’ı 24 Temmuz 2013 tarihinde makamında ziyaret ettiler.

Gerçekleştirilen ziyarette, Oda Başkanımız Baran BOZOĞLU çevre mühendislerinin sorunları, yönetmeliklere dair görüşler ve etkinlikleri içeren dosya ve dokümanları Sayın Müsteşar Yrd. BİRPINAR‘a iletti.
Ziyarette meslektaşlarımızdan gelen öneriler doğrultusunda KPSS ile çevre mühendisi istihdamının arttırılması, Çevre Görevlisi ve Danışmanlık Hizmetleri Hakkında Yönetmeliğe dair sorunlar, güncel çevre sorunları, Bakanlığın sorunları ve çevre mühendisliği mesleğindeki gelişmeler tartışıldı.
Oda Yönetim Kurulu Başkanımız Baran BOZOĞLU, 2013/1 KPSS atamalarında çevre mühendisi alımının yapılmamasını eleştirdi. Bakanlığın kadro eksiğinin olduğu ve çevre mühendislerinin de mesleki disiplinleri gereği bu eksikliği giderecek meslek grubu olduğunu vurgulayarak, 375 kişilik kadronun çevre mühendislerine ayrılması gerektiğini belirtti. Sözleşmeli alımların iş güvencesizliği nedeniyle sorunlu olduğunu belirten Oda Başkanımız, kadrolu istihdamın önemine vurgu yaptı.
Yılda 2000‘i aşkın çevre mühendisinin üniversitelerden mezun olduğu Sayın Müsteşar BİRPINAR tarafından belirtildi. Oda Yönetim Kurulumuz bu sayının çevre görevlisi ihtiyacını karşılamakta yeterli olduğu ve diğer meslek disiplinlerinin çevre görevlisi belgesi almaması gerektiği belirtilerek, çevre görevlisi ibaresinin yerine çevre mühendisinin kullanılması gerektiği örneklerle ifade edildi.
Sayın BİRPINAR, çevre mühendislerine Bakanlıkta ihtiyaç olduğunu ve mevcut sayıların yetersiz olduğunu kabul ettiklerini belirterek, ilk atamalarda 50 çevre mühendisini KPSS ile ve 50 kadar çevre mühendisini de sözleşmeli olarak almayı planladıklarını, bu konuda henüz bir netleşme olmadığını çalışmaların devam ettiğini belirtti.
Yönetmeliğe dair çalışmaların devam ettiği bilgisini veren Sayın BİRPINAR, Odamızın ve meslektaşlarımızın görüşlerini değerlendireceklerini, çevre mühendislerinin özel sektörde başarılı, güçlü bir meslek grubu olması için yönetmeliği daha da geliştireceklerini belirtti. Taslağın netleşmesi ile beraber Odamız ile de paylaşılacağını ifade etti.
Çevre mühendislerinin Bakanlık için oldukça önemli olduğunu belirten Sayın BİRPINAR, önümüzdeki süreçte yeni projelerinin olduğunu, etkin bir çevre yönetim mekanizmasının tahsis edileceğini bu konuda yoğun mesai harcadıklarını belirtti.
Kongre Düzenleme Kurulu Başkanımız S. Yeşer ASLANOĞLU‘da 12-14 Eylül 2013 tarihinde gerçekleştireceğimiz bilimsel kongremize katılmak ve açılış konuşması yapmak adına Sayın Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin BİRPINAR‘ı davet etti. Sayın BİRPINAR kongremizi önemsediğini belirterek mutlaka katılmaya çalışacağını ve Bakanlık personelinin de katılımını sağlayacağını belirtti.
Sayın Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin BİRPINAR‘a yeni görevinde başarılar diler, çevre mühendislerinin hakları ve çevre sorunlarının çözümü noktasında ortak çalışma alanlarının yaratılabileceğine dair göstermiş olduğu hassasiyetten dolayı teşekkür ederiz.
Odamız sosyal medya ve resmi kanallar ile çevre mühendisi istihdamının arttırılmasına yönelik taleplerine devam edecektir. Tüm meslektaşlarımızın bu talebin ilgili kişi ve kurumlara iletilmesinde destek vermesi oldukça önemlidir. Odamız her zaman olduğu gibi mesleki haklarımız ve çevre sorunlarının çözümü açısından Bakanlığın faaliyetlerini takip etmeye ve meslektaşlarımızı bilgilendirmeye devam edecektir.
#KamuyaÇevreMühendisiLazım

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Fatih Bey bilgilendirme için teşekkürler. Umarım bu vaatler gerçek olur. Ben şahsım adına hem işi yapan hem de denetleyen ve bundan dolayı sorumulukları ağır olan kişi olmak istemiyorum. Ya gerçekten devletin denetçisi olmalı kişi ya da bu işi yapan sahadaki adam olmalı. Devlet kendi denetçisini kendisi istihdam etmeli, özel sektöre yüklememeli bunun maliyetini... Yoksa devlet niye var?
 
Üst