• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kanalizasyon hatlarında yüksek su hızı

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
Kanalizasyon hatlarında çeşitli standartlara göre değişsede istenen maksimum su hızı 3 m/sn civarındadır. Bu su hızı özellikle yüksek eğimli yerlerde sıkıntı olabilmektedir. Su hızları azaltılamamakta ve yüksek su hızlarıda özellikle betonlarda oyulmalara neden olmaktadır. Su hızını azaltmak için genellikle kanalizasyon sistemlerinde şütlü baca dediğimiz bacalar yapılır fakat buda her arazide uygulanamamaktadır. HDPE borular fabrika üretim kriterlerine göre yaklaşık 10 m/sn su hızlarına dayanabilirler.

Su hızının yüksek ve şütlü bacanın yapılamadığı durumlar için ne yapılabilir kısaca buna değinmek istiyorum.

Böyle durumlarda taban elemanı yerinde döküm beton ile imal edilebilir. HDPE boru taban elemanı kalıbının içerisine parçalanmadan konulur. Kalıba beton döküldüğü zaman boru taban elemanı içerisinde kalır daha sonra borunun taban elemanı içerisinde kalan kısmının üstü kesilerek açılır.

20130819_121805.jpg 20130819_122104.jpg 20130819_122106.jpg 20130819_122117.jpg 20130819_122124.jpg
 
Akış sürekliliğini kesmeden ve gerektğinde arazi yapısına göre zor şartlarda bile havalandırmayı sağlıyoruz böylece. İlk bakışta anlaşılmıyor gibi duruyor, fakat detayına inince çözüm gayet güzel.
Bir öneri olarak; bu tür HDPE kullanılan havalandırma ile diğer şütlü havalandırma bacasının çizimini kesit olarak yanyana koyabilirseniz fark ve yöntem daha iyi anlaşılacaktır diye düşünüyorum.

Teşekkürler paylaşım için.
 
Üst