• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kapasite raporu

sdagtekin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
31 Ocak 2012
Şehir
İstanbul
Firma
Vakıf
Merhaba arkadaşlar,

kapasite raporunu alırken sanayi odasından gelen yetkililer makine ekipman hakkında bilgi alıyor, daha sonra bir hesaplama ile kapasitenizi belirliyor. bu verilen kapasite makine ekipmanın %100 verimle çalıştığı var sayılarak veriliyor ama bu bizim o verimle çalıştığımızı göstermiyor, kapasite raporlarında verim yüzdesi belirtseler aslında bir faaliyet gerçek üretiminde eşik değer altında kalıyorsa çevre izninde muafiyet alınabilir. makine kapasitesine göre verilen kapasite raporu tam randımanlı çalıştırılmayacak durumda olan faaliyetlerde nasıl bir yol izlenmeli. sanayi odasından geldiklerinde makinenin gücünü gösteren kılavuz, broşür gibi evraklara da bakılıyor, bizim yapmamız gereken makine bu güçlere kadar çıkabilir ama biz bu miktarlarda bu verimle çalışıyoruz mu demeliyiz. hem Çed açısından hem çevre izni açısından aşmamamız gereken üretim değerleri var, ve memurlar kapasite raporlarını baz alarak değerlendirmelerini yapıyor. bu konularda yorumlarınızı alabilir miyim .
Çok sağ olun.
 
@Yeşil Aşkı
bu verdiğiniz örnekte %80 alınmış genelde de bu şekilde alınıyor zaten sanırım? makinenin kapasite hesaplaması kadar üretim yapmayan firma çevre izni muafiyetini nasıl kazanabilir sizce mesela makine kapasite raporu yılda 80000 ton çıkıyor bu günde 266 ton eder ve çevre izinleri ekli dosyalarında EK2 madde 2.18 de günde 200 ton ve üzeri üretim yapan madencilik faaliyeti maddesine girerek çevre iznine tabi olmuş olur, fakat gerçekte yapabileceği üretim 20 ton gün altında dahi olsa kapasite raporu hesaplaması 266 ton çıktığı için kapsam da kalacak bu durumda değil mi? sonuç olarak kapasite raporunu kendi üretimimize göre çekme şansımız yok memur, makineye yerinde bakıp kendi hesaplamasını yapıyor:S
 
@shalic

Kapasite raporu, "gerçekte yapılabilecek üretim miktarından fazla hesaplanmaz", "gerçekte yapılan üretimden fazla hesaplanabilir"... ama "yapılabilecek üretim miktarından fazla hesaplanmaz" (en azından teorik olarak bu böyledir ::D)

Eğer tesisiniz 20 ton/gün kapasitede ise; "tesisin bu kapasitede kalması için bir "kısıtlayıcının/darboğazın" olması gerekir. Bu durumda diğer ekipmanların kapasitesi daha yüksek olmakla birlikte darboğaz teşkil eden üniteden dolayı tesisin kapasitesi düşecektir.

Aksi halde tesisin kapasitesi 266 ton çıkıyor ama işletme ben "20 ton" çalışacağım diye beyan etti diye kapasite bu şekilde hesaplanmayacaktır.

Sonuç olarak kapasite miktarını düşürebilirsiniz ama bunun için kapasite raporunu hazırlayan ekspertize; kapasitenin 20 ton'da kalmasına neden olan kısıtlayıcıyı belirtmeniz lazım...
 
Kapasitesi 100kg/gün ün (darboğaz hesabı ile) altında kalan bir dökümhanemi sırf döküm ocağının (elektrikli ergitme ocağı) 180kg şarj kapasitesi var diye izne tabi tuttular. Yani bazen kapasite raporunun darboğazı falan da kar etmiyor. Diyorlar ki bunun şarj kapasitesi bu, isterse işletmeci bu dar boğazı aşar ve şarj kapasitenin kaldırdığı kadar döküm yapar.... ihtimale binaen izne tabi yani....
 
@shalic
Henüz uygunluk yazısı alamadık, tesisin filtresini yaptırmasını bekliyoruz. ama demir dışı döküm ek2 3.5 maddesi olarak değerlendiriliyor. Netleştiğinde de ayrıca bilgi vermeye çalışırım.
 
@Nihal Ş. Aksoy

İl Müdürlüğünün kararı mevzuata uygun. İhtimale binaen tesisin çevre iznine tabi olduğu sizin yorumunuz.

Çevre mevzuatı 2*2=4 şeklinde bir şey olmadığı için çevre görevlisi olgusu yok mu zaten?....

Kapasite raporunda darboğazla ilgili olarak konu olan tesis, "maden tesisi" ve ilgili maddeler "Üretim kapasitesi...." diye başlıyor. sizin tesisiniz ise 3.5 kapsamında;

İlgili Madde;
"3.5 Kapasitesi 100 kg/gün ve daha büyük, 50 ton/gün’den küçük demir dışı metal ergitme tesisleri (Vakumlu ergitme tesisleri ve basınçlı döküm veya kokilli döküm makinalarının bir parçası olan ergitme tesisleri hariç)."

Yine ÇKAGİLHY Tanımlar başlıklı 3 maddesinde tesis;

"ı) Tesis: Havaya, suya veya toprağa emisyon veren her bir üniteyi; makineler, aletler veya diğer sabit düzenekleri; üzerinde madde depolanan, boşaltılan, iş yapılan mülkleri," şeklinde tanımlanıyor.

Bu durumda 180 kg/gün şarj kapasitesine sahip ergitme tesisine sahip bir işletmenin Ek-2 3.5 maddesi kapsamında değerlendirilmesi yanlış mı?

Enerji endüstrisi başlığı altında yer alan yakma tesisleri de aynı mantıkla değerlendirilmiyor mu? Kazan kapasitelerine göre değerlendirme yapılıyor...kaç tanesi tam kapasite çalışıyor ki?...

Velhasıl, bence İl Müdürlüğünün değerlendirmesi doğru (Sanırsam, galiba, kesinlikle...:D)
 
@Muharrem


İzin lisansın diğer ek maddelerindeki kapasite kelimesinin açılımında kapasite üretilen ürün olarak ele anılıyor. Dolayısıyla bu durumda da kapasite raporu vermekle yetkilendirilen ticaret odasının tespit etmiş olduğu üretim kapasitesi 24 ton/yıl yani (300 gün 8 saat hesabı ile) günlük 80 kg/gün e tekabül ediyor. Bu hesabı ise (kapasite raporunda tespit edilmiş olan) 1 işçi ye göre hesaplıyor ve 1 işçi yalnızca ocakta ergitmeyi takip etmiyor aynı zamanda da kum döküm olması itibari ile kum kalıpları hazırlıyor. bu kum kalıpların hazırlanması ise dökülecek ürünün boyutlarına göre hazırlanan derece ve model kalıplar maçalar ile yapılıyor. ki bir de ürün gerektiriyor ise maça da hazırlamaları gerekiyor. dolayısı ile bunların hepsinin hazırlanması ergitmenin yapılması, ocağın ısınma süresi de dahil edilerek darboğaz oluşturduğu da hesaba katılarak üretim kapasitesi 24 ton/yıl olarak tespit ediliyor.

şimdi biz bu kapasite raporundaki üretim kapasitesi olan 24 ton/gün ü değil de şarj kapasitesini ele aldığımızda şunu demiş oluyoruz: Ticaret odası da kimmiş! bu adam oraya 1 yazar 3 vardiya çalışıyor, 1 yazar 5 usta çalıştırır 3 vardiyada 180 kg/gün şarjla kapasitede yazanın çok çok daha üstünde döküm yapar kim engel ki! Ben ocağın şarjına bakarım!

Şunu kabul ediyorum: olabilir! bu sanayicinin yapamayacağı yanlış beyan yok!

ancak eğer bir işlemi resmiyet kazanmış belgeler üzerinden yani kapasite raporu üzerinden yapmamız gerekiyor ise üretim kapasitesini 24 ton/gün yani 80kg/gün olarak kabul edip bu tesisi kapsam dışı bırakmamız gerekiyor.

Benim kastettiğim durum budur....
 
arkadaşlar kapasite raporunda ki üretim miktarının, ÇED taahhütlerinde verilen üretim miktarına bağlayıcılığı var mı, yani aşsa ya da aşmasa bir problem yaratır mı. çevre izinlerinde sorun yarattığını biliyoruz, Çevre izni alınırken incelenen kapasite raporundaki üretim değerine göre ÇKAGİLHY eklerine tabi olunup olunmadığı belirleniyor fakat ÇED için aynı şey söz konusu mu?
acil cevaplarınızı bekliyorum lütfen.

bilgisi veya yorumu olan yok mu:S
 
@Nihal Ş. Aksoy

Hiç de ticaret odası da kimmiş! diye bir şey söylenmiyor... bu sizin yorumunuz.

Ekli listelerde yer alan "üretim kapasitesi" ibareleri için haklısınız... ama bu maddede üretim kapasitesi demiyor. "tesis kapasitesi" diyor. Üretim kapasitesi ile tesis kapasiteleri farklı şeyler...

Sanırım karışıklığın ana sebebi "tesis" kavramına farklı mevzuatlarda yüklenen farklı anlamlardan kaynaklanıyor...

@shalic

ÇED taahhütleri bağlayıcıdır. Taahhüt miktarlarının aşılmaması gerekir.

Ama bu durumun sonuçları tesisin hangi maddeden ÇED'e tabi olduğuna göre değişiklik gösterebilir. Bazı maddelerde kapasite artışı ile ilgili bilgi verildiğinde, olumlu bulunabilir. Bazı durumlarda ise, kapasite artışı için ÇED'e başvuru gerekebilir...

Dediğim gibi hangi maddeden ÇED'e tabi olduğu ile ilgili bir durum. Ama her durumda ÇED taahhütleri bağlayıcıdır ve aşılması durumunda konuyla ilgili bilgi vermek gerekir.
 
@Muharrem

Tesis kapasitesi çalıştırabileceği işçi sayısı göz önüne alınarak yapılan hesapta darboğazdan dolayı 24 ton/yıl (80 kg/gün). Ancak ocağın kapasitesi 180 kg/şarj
Burada dikkate alınması gereken 80 kg/gün, ancak hissiyata dayanılarak yapılan üretim kapasitesi kabulü 180kg/şarj, dediğim gibi döküm yalnızca ergitmeden ibaret değil, kalıbın hazırlanması, tümümün hazır edilmesinden sonra da yapılabilecek döküm miktarı, kalıpların hazırlanacağı alanın dökülecek metal açısından izin verdiği miktar vs vs....

Neyse siz de haklısınız ben de :) teşekkürler
 
@Nihal Ş. Aksoy

Tekrar ediyorum; "3.5 Kapasitesi 100 kg/gün ve daha büyük, 50 ton/gün’den küçük demir dışı metal ergitme tesisleri (Vakumlu ergitme tesisleri ve basınçlı döküm veya kokilli döküm makinalarının bir parçası olan ergitme tesisleri hariç)."

Tesis: tek başına ergitme ocağı'dır.
İşletmenin tamamının "üretim kapasitesi" değildir.

Ama sizin gibi değerlendirenlerde çok fazla, bir çok hususta olduğu gibi burada da ana sorun mevzuatlardaki terimlerin farklı yerlerde farklı anlamlarda kullanılması... Umarım tüm çevre mevzuatı açısından ortak bir dil geliştirilir...
 
Selma hanım çevre iznine başvurun gitsin sahanızda ki ekipmanların max kapasitesine göre, çevre izni almak iyidir :)
2 gün sonra firma arttırmak istese ekipmanlar müsait ama izniniz yok diye bekleyecekler mi bu seferde o sıkıntı olacak .
niye yüksek kapasite de bir ekipman alıp firma yatırım maliyetini arttırır ki..

ayrıca benim anladığım diyelim
Tesis Kapasitesi = ekipmanların kapasitesini
Üretim Kapasitesi = nihai ürün kapasitesi dir.
 
Ortak dil konusundaki temenninize katılıyorum, ve ilgili bir şekilde konuya yanıt verdiğiniz için de ayrıca teşekkür ediyorum. Açıkçası ikna oldum.

Tesis yani döküm ocağının kapasitesi 180 kg/şarj, bu tek şarjın yapılabilmesi için gerekli koşulları sağlamak lazım, örneğin döküm sahasına günde en fazla 80kg alacak kadar kalıp hazırlayabiliyorsanız ocağın kapasitesi ne olursa olsun ergitilecek metal miktarı 80 kg ı geçemeyecektir.

Tesis Kapasitesi = ekipmanların kapasitesini
Üretim Kapasitesi = nihai ürün kapasitesi dir.
 
@Meltem Kekeç

doğru diyorsunuz, sanayi odası ile görüşmeler yapıldı, dedikleri şu maden ocaklarında eğer kırma eleme gibi herhangi bir tesis kurulumu yok ise rapor vermekte zorlanıyorlar sanırım ya da özel bir formatta mı veriyorlar. sadece maden ocakçılığı yapan firmalar kapasite raporunu nasıl alıyor tesis yok ise, tecrübelerinizi öğrenmek isterim.
 
İşletmemizde açığa çıkan küllerin yan ürün olarak değerlendirilmesi için Bakanlığa Başvuruda bulanacağım. Başvuruda bulunurken kapasite raporuna bu küllerin yan ürün olarak eklenmesi gerekiyor. Külün yan ürün olarak eklenmesi, kapasite raporunun değiştirilme prosedürü nasıl oluyor?
 
Arkadaşlar merhaba, şimdi biz firma olarak plastik ambalaj atığı geri kazanım yapıyoruz, plastik granül üretiyoruz. Kapasite raporunda yapılan hesaplamada granül makinasının vida çapına göre bir sonuç alınıyor. Fakat çıkan yıllık üretim kapasitesi bizim için çok düşük bir miktar. Raporda görünen yıllık kapasite bizim neredeyse aylık kapasitemiz ki vardiyamız da olacak. Şimdi ÇED'den muafız ama biz de sonuçta belgelendirme yapacağız, hem GFB hem izin lisans dönemlerinde ve sonrasında bu bize sıkıntı çıkarır diye düşünüyoruz. Böyle sorunlar yaşayan var mı yada nasıl düzeltilmelidir bu durum?
 
Kapasite raporunu çıkartan kişiyle görüşüp kapasite raporunun yanlış hesaplandığını ve doğru yöntemle hesaplattırıp yeni kapasite raporu al. ÇED den muaf olduğu ve reelde kapasite artışı yapmadığınız göz önüne alınırsa, yeni ÇED görüş dilekçesi verirsin hesaplama yönteminin yanlışlığından bahsederek doğru olan yöntemi de sunarsın. ÇED birimi ziyarete gelir bakar sonra yeni kapasiteye göre ÇED muafiyet görüşünü almış olursun. ÇED muafiyert durumu çok önemli değilse daha temkinli yaklaşmanı öneririm.
 
standart bir hesap olduğunu vida çapına göre hesaplama yapıldığını belirtiyor mühendis. örnek varsa ona göre düzenleyeyim dedi hatta ama bilemiyorum. Bizim asıl sıkıntımız ambalaj atığı belgelendirmesi ve granül satışı yapacağımız için sonuçta kapasite raporundaki miktarı aştığımız görülecek. yıllık 2000 küsür ton gibi bi kapasite çıkıyor hesapta. halbuki bu bizim aylık üretim kapasitemiz bile değil.
 
Üst